ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2020 11:27 EEST

Λάμπα με υπεριώδη ακτινοβολία που σκοτώνει τον κορονοϊό κατασκευάζεται από ιαπωνική εταιρεία

Σύμφωνα με την εταιρεία δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.

familylifestyle via Getty Images

Μια ιαπωνική εταιρεία κατασκευής λαμπτήρων κυκλοφόρησε ένα προϊόν υπεριώδους ακτινοβολίας το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να σκοτώσει τον κορανοϊό χωρίς να βλάψει τους ανθρώπους.

Η εταιρεία Ushio, δήλωσε ότι η λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας “Care 222”, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση κλειστών χώρων όπου οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν και αφήνουν μικρόβια - όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα γραφεία - χρησιμοποιώντας μήκος κύματος 222 νανόμετρα. 

Αυτό το μήκος κύματος είναι χαμηλότερο από τα συμβατικά φώτα υπεριώδους ακτινοβολίας 254 νανομέτρων - που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση μη κατοικημένων χώρων, όπως άδειων νοσοκομείων - που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Η εταιρεία δήλωσε στα 222 νανόμετρα ότι οι ακτίνες UV είναι αποτελεσματικές στη θανάτωση του ιού, αλλά δεν μπορούν να βλάψουν τα μάτια ή το δέρμα του ανθρώπου ή να προκαλέσουν γενετικά ελαττώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Η Ushio είπε ότι το Care 222 μπορεί να εξαλείψει το 99% οποιουδήποτε ιού ή βακτηριδίου. Η λυχνία μπορεί επίσης να σκοτώσει ιούς σε μια έκταση έως και 3 τετραγωνικών μέτρων σε επιφάνειες περίπου δυόμισι μέτρων μακριά, ανέφεραν οι The Japan Times.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα διαπίστωσε ότι όταν τοποθετήθηκε 24 cm μακριά από ένα δείγμα του ιού, το φως Care 222 είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη τουλάχιστον 99,7% των δειγμάτων SARS - CoV -2 - του ιού που προκαλεί τον COVID -19. 

Τον Ιούνιο, μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσε ότι πάνω από το 99,9% των εποχιακών κορονοϊών που υπάρχουν σε αερομεταφερόμενα σταγονίδια σκοτώθηκαν όταν εκτέθηκαν στο μήκος κύματος των 222 νανόμετρων για περίπου 25 λεπτά.

H Ushio ανέφερε ότι η λάμπα πωλείται για 2.868  δολάρια. Η εταιρεία δήλωσε ότι προς το παρόν δέχεται παραγγελίες μόνο από ιατρικά ιδρύματα, αλλά σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις σε άλλους κλάδους μόλις η παραγωγή καλύψει τη ζήτηση.

Το προϊόν συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στην ετήσια λίστα « Αλλαγή του Κόσμου » της Fortune , με αριθμό 40.

 

Πηγή: Newsweek