Λε Μερ: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα έχει μόνο χαμένους

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και το Πεκίνο έχουν ήδη επιβάλει εκατέρωθεν δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων
Bloomberg

Οι ισχυρές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε εμπορικό επίπεδο, με αφορμή την κίνηση της Ουάσινγκτον να επιβάλλει δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλημάτισαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των G20 που συνεδρίασαν το Σάββατο στο Μπουένος Άιρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εξετάσει να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς η Ουάσινγκτον πρώτα να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ κατά τη συνάντηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των υπουργών και διοικητών κεντρικών τραπεζών, ο Λε Μερ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς και πότε να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται να κάνει το πρώτο βήμα αποσύροντας τους δασμούς, σημείωσε.

Παράλληλα κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τη στάση της στην επιβολή των δασμών.

«Αυτός ο εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους, θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη. Καλούμε τις ΗΠΑ να αναλογιστούν, να σεβαστούν τους πολυμερείς κανόνες και να σεβαστούν τους συμμάχους τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Εντουάρντο Γκουάρντια δηλωσε από την πλευρά του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) συμφώνησαν ότι οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής σε μείζονες οικονομίες, συνιστούν αυξανόμενους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των G20 ο Γκουάρντια τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές κεντρικών τραπεζών συζήτησαν για την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων για να προστατέψουν τις οικονομίες τους, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες οικονομίες που έχουν δει τα συναλλάγματα τους να αποδυναμώνονται σημαντικά τους πρόσφατες μήνες.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και το Πεκίνο έχουν ήδη επιβάλει εκατέρωθεν δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων. Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απειλεί μάλιστα με νέα κλιμάκωση -με δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με την αξία του συνόλου των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ.

Η DW σε δημοσίευμα της ανέφερε πως ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο, εκτιμά ότι επιδίωξη του αμερικανού προέδρου είναι να διχάσει. «Φοβάμαι ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι ακριβώς να διχάσει την Ευρώπη, να προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία. Για παράδειγμα, με τους δασμούς στα αυτοκίνητα, που θα έπλητταν εξαιρετικά τη Γερμανία αλλά όχι τόσο τη Γαλλία. Θέλει επίσης να προκαλέσει διχασμό ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα, κάτι που μάλλον θα πετύχει επειδή η Ευρώπη θέλει να προστατευθεί από κινεζικές εξαγωγές με όρους ντάμπινγκ. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι ο Τραμπ δεν προκαλεί απλώς διμερείς διαμάχες, αλλά κάτι που μπορεί να οδηγήσει πραγματικά σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,DW)

Δημοφιλή