Λευκός Οίκος: Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Τραμπ- Κιμ στο Βιετνάμ

Άνθρακας ο θησαυρός του Βιετνάμ. Όμως «ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».
ASSOCIATED PRESS

Πήγαν, τα είπαν και έφυγαν πριν τη λήξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατέληξαν σε συμφωνία στο Βιετνάμ, μετά από δύο ημέρες συναντήσεων, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», ανέφερε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

Παρά την κατάρρευση των συνομιλιών, όλα δείχνουν πως οι συζητήσει θα συνεχιστούν και δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των παγετώνων και των πυρηνικών απειλών του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

«Μερικές φορές πρέπει να φεύγεις»

Σε δηλώσεις του από το Βιετνάμ μετά την ανακοίνωση της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά: «Μερικές φορές πρέπει να φεύγεις».

Όπως εξήγησε, η Βόρεια Κορέα ήθελε την εξάλειψη όλων των αμερικανικών κυρώσεων σε αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, «κάτι που δεν ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε». Παρόλα αυτά, είπε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει άλλες δοκιμές. «Τον εμπιστεύομαι και κρατάω την υπόσχεσή του. Ελπίζω να αποδειχθεί αληθινή».

Όσο για νέα συνάντηση, είπε ότι δεν υπήρξε δέσμευση για τρίτη Σύνοδο Κορυφής, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πότε θα συμβεί αυτό.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του, όμως «όχι αυτές που θέλαμε εμείς». Και γι′ αυτό τον λόγο δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε άρση όλων των κυρώσεων όπως ζητούσε.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας. «Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα που πρέπει να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά .

Τέλος, ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ φιλική» τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τον Κιμ. «Συμπαθεί ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μία θέρμη μεταξύ μας και ελπίζω ότι αυτό θα παραμείνει έτσι», επεσήμανε.

Δεν έγινε το γεύμα εργασίας

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν έγινε ούτε το προγραμματισμένο γεύμα εργασίας των δύο ηγετών, ούτε η εκδήλωση με τις υπογραφές συμφωνιών που είχαν ανακοινώσει. Αντ′ αυτού, οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, για τη σημερινή ημέρα προβλεπόταν μια «Τελετή Υπογραφής Συμφωνίας» καθώς και ένα γεύμα εργασίας για τους δύο ηγέτες, αλλά τελικά ακυρώθηκαν μετά τις εξελίξεις.

Νωρίτερα βέβαια, οι δυο τους είχαν κάτσει ο απέναντι ο ένας στον άλλο με τις αντιπροσωπίες τους, δείχνοντας αισιόδοξοι ότι θα υπάρχει συμφωνία.

ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, δήλωνε έτοιμος για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του, ενώ πρόεδρος των ΗΠΑ έλεγε ότι «δεν πιέζεται» από τον χρόνο και δίνει την προτεραιότητα στην επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας».

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Κιμ Γιονγκ Ουν από δημοσιογράφο εάν είναι έτοιμος για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, είπε ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος».

Ωστόσο, ήταν γνωστό ότι οι δύο πλευρές αποκλίνουν σε ό, τι αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση» Ερωτηθείς για συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν, ο Κιμ απάντησε αόριστα: «Αυτό συζητάμε».

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί» ώστε η συνάντηση κορυφής να φέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. «Βαδίσαμε πλάι-πλάι στο Ανόι» και «συνεχίσαμε τον καλό διάλογο που έχουμε. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ σήμερα για να καταλήξουμε σε σπουδαία αποτελέσματα», σε «θετικά αποτελέσματα», είπε. Πρόσθεσε ακόμη πως θα ήταν «καλοδεχούμενη» η εγκατάσταση ενός «συνδέσμου» - γραφείου εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ - στην Πιονγκγιάνγκ.

Πηγές: Reuters, AP