ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/07/2019 10:09 EEST

Λευτέρης Οικονόμου: Ο ρόλος του «στρατηγού» που επιστρέφει στην Κατεχάκη

Είχε διατελέσει και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Eurokinissi

Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Δημόσιας Τάξης, επιστρέφει στο γνώριμο για εκείνον περιβάλλον της λεωφόρου Κατεχάκη.

Εφτά χρόνια μετά την αποχώρησή του το 2012, όταν και είχε καθίσει στην καρέκλα του υπουργού, επανέρχεται σήμερα αναλαμβάνοντας τη θέση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, αρμόδιου για την αντεγκληματική πολιτική. Ουσιαστικά ο Λευτέρης Οικονόμου θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης των φυλακών της χώρας, θέμα που «καίει», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει τη δημιουργία φυλακών Γ’ Τύπου, υψίστης ασφαλείας. Το θέμα είχε ανακινηθεί ξανά πριν το 2015 και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των κρατουμένων.

Ο κ. Οικονόμου στο παρελθόν έχει συνεργαστεί στενά με τον νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την παρουσία του τελευταίου στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Ποιος όμως είναι ο Λευτέρης Οικονόμου; Παραθέτουμε το βιογραφικό του με πληροφορίες από το wikipedia:

Την περίοδο 2009-2011 είχε διατελέσει αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ήταν τότε που εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας

Έχει συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και σήμερα είναι Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Αγώνας, την ασφάλεια της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων. Στις 3 Μαρτίου 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Στις 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έως τις 17 Δεκεμβρίου 2011, οπότε τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Στις 6 Μαρτίου 2012, ανέλαβε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου. Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.