Λήξη συναγερμού στο Βlue Star Μύκονος - Απέπλευσε από τη Λήμνο

Μέλος του πληρώματος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού.
|
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΙΡΝΗΣ

Απέπλευσε από το λιμάνι της Λήμνου το μεσημέρι της Πέμπτης, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Μύκονος» με 341 επιβάτες και 77 μέλη πλήρωμα, που παρέμενε σε καραντίνα από το βράδυ της Τετάρτης στο νησί, μετά την αναφορά ότι μέλος του πληρώματος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα για κορονοϊό.

Οπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η Αttica Group, κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ και σε συνεννόηση με τις λιμενικές αρχές, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λήμνου στις 15.00 προκειμένου να εκτελέσει το υπόλοιπο του δρομολογίου του για Μυτιλήνη-Οινούσσες-Χίο-Βαθύ Σάμου-Καρλόβασι-Φούρνοι-Αγ. Κήρυκο-Μύκονο-Σύρο-Πειραιά. Η εταιρεία προσθέτει ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, το πλοίο δεν θα επιβιβάσει επιβάτες από τους λιμένες αναχώρησης. Οι ήδη επιβαίνοντες επιβάτες θα αποβιβαστούν στους λιμένες προορισμού τους και θα τους δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες με μέριμνα του ΕΟΔΥ.

Συναγερμός λόγω άρρωστου ναυτικού

Το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει το βράδυ της Τετάρτης στις 21:30 προκειμένου να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Καβάλα - Λήμνος - Αγ. Ευστράτιος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου - Καρλόβασι - Φούρνοι - Αγ. Κήρυκος - Μύκονος - Σύρος - Πειραιάς. Στις 21.35 ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε ασθενοφόρο για να παραλάβει μέλος του πληρώματος που εμφάνιζε πυρετό. Τελικά το πλοίο αναχώρησε στις 22:30, ενώ ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του δένοντας στη Λήμνο περίπου στις 2 τα ξημερώματα και προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών. Ο καπετάνιος και ο νομίατρος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ζήτησε - όταν το πλοίο φτάσει Λήμνο - να μην αποβιβαστεί και επιβιβαστεί κανείς, καθώς ο ναυτικός θεωρείται ύποπτο κρούσμα για κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 127 επιβάτες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Λήμνου από το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο. Αυτοί οι επιβάτες έχουν ενημερωθεί από τις τοπικές υγειονομικές Αρχές και τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σε κατά οίκον περιορισμό, έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για το μέλος του πληρώματος του πλοίου.

Καταγγελίες επιβατών

«Το πλοίο είναι γεμάτο με φοιτητές, φύγαμε από Καβάλα. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε φύγει το πλοίο αφού το ήξεραν από την Καβάλα. Εμείς ενημερωθήκαμε στις 6 το πρωί. Φτάσαμε 2:30 τα ξημερώματα στη Λήμνο. Μας έλεγαν ότι περιμένουν έγκριση από το λιμεναρχείο στην αρχή, δεν μας έλεγαν τι έχει γίνει» δήλωσε στο Μega, επιβάτης του πλοίου. Και πρόσθεσε: «Μας είπαν στις 6 το πρωί ότι λόγω κάποιου κρούσματος που το πήραν με ασθενοφόρο από την Καβάλα δεν μπορεί να αναχωρήσει το καράβι από την Λήμνο και ότι θα περιμένουμε οκτώ ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Ο κόσμος ανησυχεί, άλλοι φωνάζουν, άλλοι φοράνε μάσκες».

Καθησυχαστικός ο Πέτσας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας πως το μέλος αυτό του πληρώματος δεν έχει έρθει σε επαφή με το μέλος αυτό του πληρώματος δεν έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Επείγουσα ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Λήμνου

Για το τι θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι ταξίδεψαν από Καβάλα προς Λήμνο με το Blue Stat Μύκονος, ενημερώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μέχρι να λάβουμε την επίσημη απάντηση σήμερα το απόγευμα από το Ινστιτούτου Παστέρ ότι δεν είναι κρούσμα κορονοιου, παρακαλούνται όσοι ταξίδεψαν την Τετάρτη 11 Μαρτίου από και προς Καβάλα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις άκρως απαραίτητες και να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με το περιορισμό μετάδοσης της νόσου.

Οδηγίες εξέδωσε και η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, ζητώντας από όσους απιβιβάστηκαν ή προκειται να αποβιβαστούν τις επόμενες ώρες:

  • Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

  • Να παραμείνουν στις οικίες τους, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο διαφορετικό από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους και να αποφύγουν επαφή με ευπαθή άτομα της οικογένειας.

  • Τήρηση κανόνων υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών, κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φτερνίσματος κ.λ.π.) και έλεγχο θερμοκρασίας δύο φορές την ημέρα.

  • Εάν εμφανίσουν συμπτώματα να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας Λήμνου, να επικοινωνήσουν αρχικά στο τηλέφωνο 1135 του ΕΟΔΥ, με τον γιατρό τους ή με το Νοσοκομείο Λήμνου στο τηλέφωνο 2254350400.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)