ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/01/2019 07:23 EET

Ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία: Αναζητείται αντίδοτο με πολλές δόσεις

Ο μεγαλύτερος των 36 αριθμός δόσεων θα αφορά ιδιαίτερες περιπτώσεις φορολογούμενων

Eurokinissi

Σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στις υφιστάμενες ρυθμίσεων των χρεών προς την εφορία επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να το θέσει σε εφαρμογή την ερχόμενη άνοιξη. Οι σκέψεις γίνονται στο πλαίσιο διευκόλυνσης των φορολογούμενων οι οποίοι κάθε χρόνο καλούνται να πληρώσουν ένα «βουνό» από φόρους. Ταυτόχρονα όμως ο σχεδιασμός περιλαμβάνεται και στο γενικότερο πλαίσιο, αρχικά ανάσχεση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη συνέχεια περιορισμού τους.

Το σχέδιο για το οποίο έχουν ενημερωθεί και οι Θεσμοί περιλαμβάνει αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών στις στις 36 ή ακόμα και περισσότερες, εφόσον εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Στόχος είναι η εξόφληση των οφειλών προς την εφορία να «απλωθεί» σε μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι να μικρύνει το ύψος της δόσης.

Στο οικονομικό επιτελείου εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία του «υπερφουσκωμένους» λογαριασμούς της εφορίας και ως εκ τούτου θα σταματήσει το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 130 δισ ευρώ, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο Οικονομικό επιτελείο.

Η αναγκαιότητα να βρεθεί λύση προκειμένου να μην αυξηθούν άλλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη και παράλληλα οι φορολογούμενοι να μπορούν να εξυπηρετούν τις νέους τους οφειλές, οδήγησαν το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο σχεδιασμό ενός νέου ελαστικότερου τρόπου εξόφλησης των οφειλών. Αυτός θα προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 24 ή 36 δόσεις ή και πάνω από 36. 

Ο μεγαλύτερος των 36 αριθμός δόσεων θα αφορά βέβαια ιδιαίτερες περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι θα καλύπτουν αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν. Στο ίδιο πνεύμα εξετάζεται ο αριθμός των δόσεων να σχετίζεται και με το είδος της οφειλής. Δηλαδή ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει τις 24 εφόσον οι οφειλή αφορά φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμα περισσότερες όμως θα είναι οι δόσεις στις περιπτώσεις που η οφειλή προκύπτει από έκτακτη φορολογία π.χ. κληρονομιές οι δόσεις και θα φτάνουν τις 36 ή ακόμα και θα τις ξεπερνούν, ανάλογα με την περίπτωση. 

Προκειμένου το Οικονομικό επιτελείο να ξεπεράσει τον σκόπελο των Θεσμών οι οποίοι δεν βλέπουν ποτέ με καλό μάτι τα σχέδια νέων ρυθμίσεων, προτίθεται να θεσπίσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και πρόβλεψη σχετικά με την ικανότητα του φορολογούμενου να αποπληρώσει τις δόσεις της ρύθμισης. 

Με αυτό τον τρόπο η Ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να ξεπεράσει την μόνιμη αντίρρηση των Θεσμών ότι οι ρυθμίσεις ευνοούν κυρίως του λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Για αυτό και σχεδιάζει να συνδέσει άμεσα την έγκριση της ρύθμισης για κάθε φορολογούμενο με τη δυνατότητα του να αποπληρώσει τη ρύθμιση.