Πώς έγινε η ληστεία με άρωμα τρομοκρατίας. Η ενδοεπικοινωνία, οι μάσκες σιλικόνης και οι θυρίδες

Πώς έγινε η ληστεία με άρωμα τρομοκρατίας. Η ενδοεπικοινωνία, οι μάσκες σιλικόνης και οι θυρίδες
Eurokinissi

Άρωμα τρομοκρατίας έχει η ληστεία σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στους Αμπελόκηπους.

Οι δράστες κατάφεραν να κρατήσουν ομήρους οχτώ υπαλλήλους και πέντε πελάτες για σχεδόν δύο ώρες, είχαν υποστηρικτικό δίκτυο εκτός τράπεζας και ενδεχομένως ενδοεπικοινωνία, ενώ μέσα σε τσάντες είχαν κρύψει συσκευές οξυγονοκόλλησης για να ανοίξουν θυρίδες καλών πελατών της τράπεζας.

Εντυπωσιακό είναι ότι κατάφεραν να ανοίξουν 22 θυρίδες που βρίσκονταν στο υπόγειο, οι οποίες θα μπορούσαν να περιέχουν από μετρητά και χρεόγραφα μέχρι μεγάλης αξίας κοσμήματα. Η πολιτική των τραπεζών για τις θυρίδες ορίζει ότι ούτε η ίδια η τράπεζα λαμβάνει γνώση για το περιεχόμενό τους και έτσι έχει κινηθεί η διαδικασία, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των θυρίδων να δηλώσουν τι πραγματικά εκλάπη. Οι πελάτες σε περίπτωση κλοπής μίας θυρίδας δεν αποζημιώνονται από την τράπεζα, εκτός και αν έχει γίνει προηγουμένως διαφορετική συμφωνία (γεγονός που γίνεται εξαιρετικά σπάνια).

Οι ληστές κατάφεραν, όμως, να αφαιρέσουν και 60.000 ευρώ από τα ταμεία. Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν νοικιάσει με πλαστά στοιχεία κάποιο διαμέρισμα στις πολυκατοικίες απέναντι από την τράπεζα, από όπου θα μπορούσαν να κάνουν παρακολούθηση χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Οι τέσσερις άνδρες εμφανίστηκαν στις 14.15 έξω από υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στη λεωφόρο Κηφισίας 64 στους Αμπελόκηπους. Στα πρόσωπά τους φορούσαν «full face» –στο χρώμα του δέρματος- μάσκες σιλικόνης που αλλοιώνουν πλήρως τα χαρακτηριστικά και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τρομοκράτες.

Το σημείο όπου χτύπησαν βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων και σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι ληστές εισέβαλαν ένας ένας στο κατάστημα προσποιούμενοι τους πελάτες. Πάνω τους είχαν τσάντες με μακρύκαννα όπλα και πιστόλια. Αφού μπήκαν και οι τέσσερις φώναξαν δυνατά «ληστεία, όλοι κάτω». Πανικόβλητοι οι οχτώ υπάλληλοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα δεν πρόλαβαν να πατήσουν το μπουτόν του συναγερμού και τέθηκαν υπό την απειλή των όπλων μαζί με πέντε πελάτες. «Μην κουνηθεί κανείς. Θα κάνετε ότι λέμε και θα μείνετε ζωντανοί», είπαν.

Οι ληστές είχαν οργανώσει καλά το σχέδιό τους. Αφού έβαλαν σε τσάντες τα μετρητά που υπήρχαν στο ταμείο, οδήγησαν στο υπόγειο του υποκαταστήματος τους υπαλλήλους και τους κράτησαν ομήρους. Ταυτόχρονα, ζήτησαν από τον υπεύθυνο να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, το οποίο λειτουργεί με χρονοδιακόπτη. Οι δράστες γνώριζαν καλά τη λεπτομέρεια αυτή και ήταν προετοιμασμένοι να περιμένουν όσο χρειαστεί για να πάρουν τη λεία τους. Με ψυχραιμία και όντας σίγουροι ότι με την τρομοκρατία που άσκησαν με τα όπλα δεν θα ειδοποιήσει κανείς την Αστυνομία περίμεναν δύο ώρες έως ότου το χρηματοκιβώτιο άνοιξε. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το διάστημα αυτό δεν άφησαν το χρόνο ανεκμετάλλευτο, καθώς προσπάθησαν με συσκευές οξυγονοκόλλησης να τρυπήσουν τις θυρίδες που βρίσκονται στο υπόγειο του υποκαταστήματος. Το τελευταίο στάδιο του σχεδίου ήταν να βάλουν μέσα σε τσάντες τα μετρητά και τη λεία από τις θυρίδες και να διαφύγουν στις 16.00 από την άνοδο της λεωφόρου Κηφισίας.

Ακολούθησαν πυρετώδεις αναζητήσεις στην περιοχή για τον εντοπισμό τους, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Στο υποκατάστημα έφτασαν ανώτεροι αξιωματικοί της Ασφάλειας που μίλησαν με όλους τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Στις καταθέσεις τους περιέγραψαν αναλυτικά τις κινήσεις των δραστών και τα χαρακτηριστικά τους που συγκράτησαν. Ένας από αυτούς φέρεται να μιλούσε σπαστά ελληνικά. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «μετά από πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε μία τόσο καλά οργανωμένη συμμορία. Ο εγκέφαλος της ληστείας σίγουρα δεν είναι τυχαίο άτομο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ενημερωθεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ήταν ψύχραιμοι, μεθοδικοί και είχαν καλή ενημέρωση. Πρέπει να συνεργάστηκαν τουλάχιστον έξι άτομα».

Δημοφιλή