LIFE
19/06/2015 05:12 EEST | Updated 19/06/2015 05:25 EEST

Η επόμενη μέρα της απιστίας: Τι να κάνετε όταν μάθετε ότι σας απατά

Peter Dazeley via Getty Images
Escaping Bride Groom

Είστε μαζί και τίποτα δεν σας έχει κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος και για άλλο άτομο ανάμεσά σας ή τουλάχιστον οι υποψίες σας δεν είναι αρκετές ή επιθυμητές ώστε να τις επικοινωνήσετε. Όμως, συμβαίνει! Ανακαλύπτετε ότι ο σύντροφός σας δεν ασχολείται μόνο μαζί σας, αντίθετα σας έχει απατήσει (τουλάχιστον μία φορά). Το ερώτημα είναι: «Τι κάνετε από εδώ και πέρα;» Η Αγγελική Τζάνου, Ψυχοθεραπεύτρια- Sex Therapy, μιλά για την επόμενη ημέρα της απιστίας.

Αρχικά, θα ξαφνιαστείτε, θα θυμώσετε, θα στεναχωρηθείτε και μετά θα νευριάσετε ακόμα περισσότερο και θα νιώσετε ακόμα πιο απογοητευμένοι. Οι σκέψεις σας θα έρχονται αυτόματα και με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα. «Μα πότε έγινε αυτό;», «Πως δεν το κατάλαβα;», «Φταίω εγώ;», «Γιατί και σε μένα;», «Να φύγω;», «Να μείνω;»

Οι ερωτήσεις που πραγματικά που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι οι εξής:

  • «Έχει συμβεί και στο παρελθόν;»

Δείτε πίσω, τόσο στις αρχές της σχέσης σας, όσο και στα όποια στοιχεία έχετε για το ερωτικό του/της παρελθόν. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι άντρες απατούν όταν θέλουν να πάρουν μία ανανεωτική επιβεβαίωση. Αν εντοπίσετε πως δεν πρόκειται για μία συνήθειά του ή για κάτι το οποίο έχει κάνει ξανά, τα σημάδια δηλώνουν πως πιθανότατα να επηρεάστηκε, για παράδειγμα, από κάποια δύσκολη περίοδο στη δουλειά του.

  • «Στο μέλλον θα το έκανε ξανά;»

Και αν όντως εντοπίσετε πως περνούσε δύσκολα εκείνη την περίοδο, άραγε σε μία αντίστοιχη μελλοντική περίπτωση θα έκανε το ίδιο; Σε αυτό, μία ειλικρινής συζήτησει θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την εμπιστοσύνη σας σιγά σιγά. Βρείτε τι εμπόδισε την επικοινωνία σας (λεκτικά και σωματικά) στην περίπτωση αυτή για να μπορείτε να το ξεπεράσετε στο μέλλον.

  • «Πως ήταν η σχέση μας τον τελευταίο καιρό;

Εκείνος έλειπε περισσότερο, εσύ είχες περισσότερη δουλειά. Κάποια αλλαγή υπήρχε στον κοινό σας χρόνο που ήταν δημιουργήθηκε από τις υποχρεώσεις σας είτε την δημιούργησε εκείνος – αφού βρήκε ίσως εσάς πιο χαλαρούς. Και οι δύο ενδεχομένως να έχετε δώσει λίγο περισσότερο βάρος σε άλλα και να αφήσατε την σχέση σας με λιγότερη από την απαραίτητη φροντίδα. Τώρα μπορείτε να δείτε τι κενό δημιουργήθηκε, που και για ποιον λόγο και, από κοινού, να το γεμίσετε και να το κλείσετε.

  • «Θέλουμε να το ξεπεράσουμε;»

Όλα τα παραπάνω, είναι όντως βοηθητικά για να προχωρήσετε την επόμενη μέρα αλλά το ερώτημα είναι αν θέλετε να προχωρήσετε. Εκείνος δείχνει να ενδιαφέρεται να κάνει και πάλι την ατμόσφαιρα ανάμεσά σας πιο ζεστή και να μειώσει το κενό; Εσύ τον θέλεις να είναι μαζί σου και να φροντίσετε από κοινού την σχέση σας; Σε αυτό το σημείο έχει σημασία τα συναισθήματά σας προς εκείνον και προς την σχέση σας να έχουν την διάθεση να είναι οι σύμμαχοί σας και να ξεπεράσετε την παγίδα που μόλις πέσατε.

Αν ενδιαφέρεστε για την σχέση σας, με την δική του/της βοήθεια, θα μπορέσετε να είστε μαζί.

Από εδώ και πέρα

Βάλτε στη ζυγαριά τις απαντήσεις από όλες τις παραπάνω ερωτήσεις και ίσως με αυτόν τον τρόπο μπορέσετε να κατευνάσετε την αναστάτωσή σας και να βρείτε την κατεύθυνση που σας κάνει πιο ολοκληρωμένους και ευτυχισμένους. Αν όση ώρα διαβάζατε τις παραπάνω ερωτήσεις καταφέρατε και να τις απαντήσετε, θα έχετε ήδη αποφασίσει αν θα μείνετε ή αν θα φύγετε από μία σχέση.

Στην περίπτωση που αποφασίσατε πως αυτή η σχέση δεν έχει πλέον κάτι περισσότερο να σας δώσει και εφόσον καταλήξατε ότι στην σχέση σας δεν υπάρχει χώρος και χρόνος επούλωσης, μπορείτε να κάνετε την θέση σας ξεκάθαρη και να αποχωρήσετε.

Αλλά, αν οι απαντήσεις σας σας κατευθύνουν να μείνετε, μία ειλικρινής συζήτηση με το άλλο σας μισό θα σας βοηθήσει να πάρετε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε, ώστε να κλείσετε κάθε κενό που έχει δημιουργηθεί από αυτή την κατάσταση. Λύνοντας όλα τα μυστήρια και βάζοντας τελεία σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την απιστία, βάλτε μαζί τον όρο να μην αναφερθείτε στο μέλλον σε αυτή σας την δυσκολία. Ξεκινώντας μαζί την επόμενη μέρα, ο/η σύντροφός σας θα είναι εκεί για να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει να νιώσετε και πάλι καλά και να γίνει και πάλι σύντομα καλά η σχέση σας.

Sponsored Post