Bureau de change: Το ελληνικό αρχιτεκτονικό δίδυμο που φέρνει αέρα αλλαγής σε Ευρώπη και Αμερική

Bureau de change: Το ελληνικό αρχιτεκτονικό δίδυμο που φέρνει αέρα αλλαγής σε Ευρώπη και Αμερική
Ο νέος χώρος που σχεδίασε το Bureau de change για την εταιρεία made.com στο Λονδίνο.
ELIOT POSTMA
Ο νέος χώρος που σχεδίασε το Bureau de change για την εταιρεία made.com στο Λονδίνο.

Στην Ελλάδα, μπορεί να τους γνωρίζετε από την δουλειά τους στο κομμωτήριο Talkin’ Heads, που άνοιξε πρόσφατα στο Κολωνάκι. Ο Billy Μαυρόπουλος και η Κατερίνα Διονυσοπούλου, το δίδυμο που βρίσκεται πίσω από το αρχιτεκτονικό γραφείο Bureau de Change και έχει την έδρα του στο Λονδίνο, φέρνουν μία άλλη διάσταση στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design διεθνώς και μιλούν στην HuffPost Greece για τη δουλειά τους και τη δημιουργία του αρχιτεκτονικού τους γραφείου στο Λονδίνο.

Η Κατερίνα Διονυσοπούλου.

Ο Billy Μαυρόπουλος.

Πώς γεννήθηκε το Bureau de change;

Με την Κατερίνα γνωριστήκαμε στο Λονδίνο όταν δουλεύαμε και οι δύο για τον αρχιτέκτονα Norman Foster, πολλά χρόνια πριν. Μετά την «θητεία» μας εκεί, ακολουθήσαμε ξεχωριστούς αλλά πάντοτε παράλληλους δρόμους. Η Κατερίνα ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Thomas Heatherwick, όπου και ήταν και η υπεύθυνη για την δημιουργία του Βρετανικού Pavilion για την Expo που έγινε στη Σανγκάη το 2010 και άλλα σημαντικά έργα όπως το αποστακτήριο της Bombay Saphire στην Αγγλία και τη δημιουργία της εστίας για την Ολυμπιακή φλόγα για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, 2012, όπου δούλεψε στενά με τον σκηνοθέτη Danny Boyle και την ομάδα του. Εγώ έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Royal College of Art και στη συνέχεια έλαβα μέρος σε πολλές δουλειές που είχαν να κάνουν με το design τα επόμενα δύο χρόνια. Σχεδίασα τη σειρά προϊόντων για τον εορτασμό των 10 χρόνων του μουσείου Tate Modern, τα καινούρια καταστήματα δώρων της Tate Britain, ένα προσωρινό μουσείο για τα καταστήματα Selfridges, όπου παρουσιάζε δουλειές γνωστών καλλιτεχών και designers, όπως ο Greyson Perry, o Richard Wentworth και ο τότε εν ζωή, Αlexander ΜcQueen.

Ένα από τα βράδια που συμπέσαμε με την Κατερίνα στην Σανγκάη, λοιπόν, ξεκινήσαμε να συζητάμε το ενδεχόμενο μια συνεργασίας, μιας και έχοντας αυτή την κοινή πορεία, πιστεύαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι μαζί, που θα είναι και διαφορετικό. Μέσα στα τελευταία χρόνια, είχαμε δημιουργήσει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και αντιμετώπισης του design και της αρχιτεκτονικής. Αργότερα και με αφορμή το γεγονός ότι το Brooklyn Academy of Music, μας ζήτησε να κάνουμε την αναστήλωση ενός από τα ιστορικά του θέατρα και να χτίσουμε ένα καινούριο κτήριο δίπλα, αποφασίσαμε να επισημοποιήσουμε την συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε το Bureau de change.

Το κομμωτήριο Talkin’ Heads στην Αθήνα.

Bureau de change σημαίνει το γραφείο της αλλαγής. Ποια είναι η αλλαγή που φέρνει το γραφείο σας;

Νομίζω ότι η αλλαγή που φέρνουμε έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε κάθε μας δουλειά. Προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε ένα τουλάχιστον κομμάτι σε κάθε μας δουλειά, στο οποίο να μπορούμε να κάνουμε και κάτι καινούριο, πιέζοντας τα όρια ως προς τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιηθεί το κάθε υλικό, εφαρμόζοντας τεχνικές που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται σε κάτι εντελώς διαφορετικό και κάνοντας εντατική έρευνα ώστε να συνθέσουμε στοιχεία και υλικά και να δημιουργήσουμε επιφάνειες, χώρους ή και ολόκληρα κτήρια. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μας δουλειά είναι και ξεχωριστή για εμάς.

Ποιο είναι το ύφος που χαρακτηρίζει τις δουλειές σας;

Προσπαθούμε οι χώροι που δημιουργούμε να έχουν μία αίσθηση θεατρικότητας και δράματος, τόσο εσωτερικά, όσο και σε σχέση με τον αστικό χώρο. Μας ενδιαφέρει πολύ, όποιος μπαίνει σε έναν χώρο που έχουμε δημιουργήσει να βιώνει το ταξίδι του μέσα από τους διαφορετικούς χώρους με όλες του τις αισθήσεις. Το χρώμα είναι σημαντικό για εμάς, το φως, τα υλικά και η αρμονική σύνθεση, συχνά ετερόκλητων, στοιχείων. Συνήθως, ξεκινάμε, προσπαθώντας να απλοποιήσουμε το διάγραμμα της δουλειάς μας και μετά να το εμπλουτίσουμε. Κοιτάμε κάθε δουλειά από τη μεγάλη ιδέα, μέχρι τις πιο μικρές λεπτομέρειες και στοχεύουμε το αποτέλεσμα να εκφράζεται και στις δύο κλίμακες.

Οικία στο Λονδίνο

Πόσο δύσκολο είναι να εδραιωθούν δύο έλληνες αρχιτέκτονες στον διεθνή χώρο του design και της αρχιτεκτονικής;

Είναι σίγουρα πιο εύκολο από ότι ήταν παλαιότερα. Το Λονδίνο είναι γόνιμο έδαφος για να εξελιχθεί κάποιος αρκεί αν είναι σε εγρήγορση και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνονται. Εμάς μας δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψουμε με πολύ σημαντικούς και ταλαντούχους ανθρώπους, οι οποίοι αποτέλεσαν έμπνευση για να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, όχι μόνο δημιουργικά αλλά και στον τρόπο που μπορεί κάποιος να διαγράψει τη δική του πορεία διεθνώς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ερεθίσματα που προσφέρει μία πόλη όπως το Λονδίνο, μας βοήθησε να βρούμε την «θέση» μας σε μία πολύ ανταγωνιστική αγορά.

Το made.com στο Λονδίνο.

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική καλλιτεχνική στιγμή στην έως τώρα πορεία σας;

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια δουλειά μας, μιας και όλα όσα έχουμε αναλάβει είναι διαφορετικά και μέσα από κάθε διαδικασία μαθαίνουμε και κάτι διαφορετικό, ανακαλύπτουμε νέα πράγματα και προχωράμε. Επιπλέον, επειδή οι δουλειές μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από κατοικίες, μέχρι εκθέσεις, έπιπλα, μαγαζιά και μουσεία , κάθε ένα έχει τη δική του σημασία ανάλογα με τον χώρο που προορίζεται και το όραμα κάθε πελάτη που καλούμαστε να μεταφράσουμε και να υλοποιήσουμε.

Ποιος έχει επηρεάσει περισσότερο το αρχιτεκτονικό σας ύφος;

Επηρεαζόμαστε από τα πάντα, από τη δουλειά καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, μέχρι τα πιο καθημερινά πράγματα. Στο γραφείο μας έχουμε αρκετά εκτενή βιβλιοθήκη υλικών με τα οποία πειραματιζόμαστε συνεχώς και μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται το ύφος και η υφή της δουλειάς μας. Χρησιμοποιούμε το θέατρο και τα σκηνικά καθώς και τη μόδα ως πηγή έμπνευσης για το πως κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μία συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, να έρθει κοντά και να βιώσει διαφορετικά συναισθήματα. Ταξιδεύουμε συχνά και προσπαθούμε να βλέπουμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται σε κάθε πόλη και να επισκεπτόμαστε εργοστάσια παραγωγής, αφού η διαδικασία σύνθεσης είναι κατι που μας κινεί την καλλιτεχνική μας περιέργεια.

Πάνω σε τι δουλεύετε αυτή τη στιγμή;

Μόλις ολοκληρώσαμε τον καινούριο χώρο της εταιρείας made.com στο Σόχο, στο Λονδίνο, που άνοιξε πριν από λίγες μέρες. Σε αυτά τα 1.500 τετραγωνικά έχουμε δημιουργήσει έναν εκθεσιακό χώρο, καινούριας μορφής. Παράλληλα, δουλεύουμε στην επέκταση ενός από τα θέατρα του Brooklyn Academy of Music, στη Νέα Υόρκη, μία κατοικία στη Βόρεια Καρολίνα στην Αμερική, διάφορα project στο Λονδίνο και μία σειρά επίπλων που είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλαστικής. Πριν από μερικές μέρες, ολοκληρώσαμε και την πρώτη μας δουλειά στην Αθήνα, το κομμωτήριο Talkin’ Heads.