Να πώς ο Chris Rock έγινε μέσα σε 10 λεπτά ο καλύτερος παρουσιαστής Όσκαρ των τελευταίων χρόνων

Να πώς ο Chris Rock έγινε μέσα σε 10 λεπτά ο καλύτερος παρουσιαστής Όσκαρ των τελευταίων χρόνων
Host Chris Rock speaks at the Oscars on Sunday, Feb. 28, 2016, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
Chris Pizzello/Invision/AP
Host Chris Rock speaks at the Oscars on Sunday, Feb. 28, 2016, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Όλοι περίμεναν πως μια τελετή βραβείων Όσκαρ με οικοδεσπότη τον Chris Rock θα ήταν μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία, κανείς όμως δεν ήταν έτοιμος για αυτό που πραγματικά συνέβη χτες το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, κανείς δεν ήξερε πώς να αντιδράσει στο άκουσμα όσων βγήκαν από το στόμα του διάσημου κωμικού καθ' όλη τη διάρκεια των10 λεπτών που διήρκεσε ο εναρκτήριος μονόλογός του. Κανείς από το κοινό δηλαδή, γιατί όλοι όσοι παρακολουθούσαμε την τελετή από το σπίτι είχαμε σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούσαμε (ή τουλάχιστον έτσι θέλω να ελπίζω, εγώ μια φορά πρέπει να ξύπνησα και τους γείτονες από τα γέλια και τα “το είπε όντως τώρα αυτό;;”).

Από την αρχή μέχρι το τέλος της τελετής, ο Chris Rock άπλωσε φαρδιά πλατιά τα διαπιστευτήριά του πάνω στη σκηνή του Dolby Theater, αυτά που τον έχουν βάλει εδώ και χρόνια στο πάνθεον των stand-up κωμικών με αιχμηρό λόγο και σαρδόνιο, ανελέητο χιούμορ, και πέρασε από λεπτό κόσκινο το μεγαλύτερο θέμα που απασχόλησε τα φετινά Όσκαρ και αυτό που οι περισσότεροι πίστευαν πως θα περνούσε ασχολίαστο, για προφανείς λόγους: την έλλειψη ποικιλίας στις υποψηφιότητες ή πιο απλά το γεγονός πως οι μαύροι ηθοποιοί και καλλιτέχνες εν γένει σνομπάρονται κατ' εξακολούθηση από την Ακαδημία.

«Καταλαβαίνετε πως αν έθεταν σε υποψηφιότητα τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα καν αυτή τη δουλειά. Έτσι όλοι σας θα βλέπατε τον Neil Patrick Harris τώρα», είπε ο Rock ξεκινώντας την ομιλία του. «Αυτά όμως είναι τα πιο άγρια, τρελά Όσκαρ που έχουν παρουσιαστεί ποτέ, επειδή προέκυψε όλη αυτή η διαμάχη. Δεν υπάρχουν μαύροι υποψήφιοι και όλοι μου λένε “Chris, πρέπει να μποϊκοτάρεις (την τελετή). Chris, πρέπει να παραιτηθείς. Πρέπει να παραιτηθείς».

Και τότε ήρθε η πρώτη ατάκα-καρφί, όχι απέναντι στην Ακαδημία (όχι ακόμα) αλλά στους ηθοποιούς που αποφάσισαν φέτος να αντιδράσουν απέναντι στο θεσμό (βλ. Jada Pinkett Smith, Will Smith, Spike Lee).

«Πώς γίνεται αυτοί που σου λένε να παραιτηθείς να είναι πάντα άνεργοι; Ποτέ κάποιος εργαζόμενος δεν θα σου πει να παραιτηθείς», είπε και συνέχισε: «Καταρχάς, γιατί διαμαρτυρόμαστε; Η μεγάλη ερώτηση είναι: Γιατί σε αυτά τα Όσκαρ; Γιατί τώρα; Είναι η 88η τελετή της Ακαδημίας, το οποίο σημαίνει πως όλο αυτό το πράγμα με την έλλειψη μαύρων υποψηφίων έχει συμβεί τουλάχιστον άλλες 71 φορές. Εντάξει;».

Μπορείτε να δείτει ολόκληρο τον μονόλογο εδώ:

Σε περίπτωση που βιάζεστε ωστόσο, ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα κομμάτια του απολαυστικού μονολόγου του Rock -αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το καλύτερο κομμάτι ενός αριστουργήματος.

«Πρέπει να καταλάβετε πως συνέβαινε (το ίδιο) στα '50s, στα '60s -ξέρετε, ένα από εκείνα τα χρόνια στη δεκαετία του '60 που ο Sidney δεν έβγαλε ταινία. Είμαι σίγουρος πως δεν υπήρχαν μαύροι υποψήφιοι εκείνα τα χρόνια. Ας πούμε το '62 ή το '63 και οι μαύροι δεν διαμαρτύρονταν. Γιατί; Επειδή, ξέρετε, εκείνη την περίοδο διαμαρτυρόμασταν για αληθινά πράγματα. Ήμασταν πολύ απασχολημένοι με το να μας βιάζουν και να μας λιντσάρουν για να μας νοιάζει το ποιος κέρδισε το Όσκαρ Φωτογραφίας. Ξέρετε, όταν η γιαγιά σου κρέμεται από ένα δέντρο, είναι πραγματικά δύσκολο να σε απασχολεί το βραβείο καλύτερου ξενόγλωσσου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους».

«Η Jada νευρίασε; Η Jada είπε πως δεν θα έρθει, θα διαμαρτυρηθεί. Mα δεν παίζει σε μια τηλεοπτική σειρά; Η Jada θα μποϋκοτάρει τα Όσκαρ. Το να μποϊκοτάρει η Jada τα Όσκαρ είναι σαν εγώ να μποϊκοτάρω τα εσώρουχα της Rihanna».

«Καταλαβαίνω όμως. Καταλαβαίνω γιατί είσαι θυμωμένη Jada. Η Jada είναι θυμωμένη επειδή ο άντρας της ο Will δεν προτάθηκε για το “Concussion”. Το καταλαβαίνω, το καταλαβαίνω. Πες την αλήθεια Jada. Θύμωσες, δεν είναι δίκαιο πως ο Will δεν προτάθηκε παρότι ήταν τόσο καλός (στην ταινία). Ναι, έχεις δίκιο. Δεν ήταν όμως δίκαιο και το ότι ο Will πληρώθηκε $20εκ. για το “Wild Wild West”. Εντάξει;».

«Φέτος τα Όσκαρ θα είναι λίγο διαφορετικά. Φέτος στο αφιέρωμα “In Memoriam” θα έχουμε τους μαύρους που δολοφονήθηκαν από τους αστυνομικούς ενώ πήγαιναν στον κινηματογράφο. Ναι, ναι, το είπα, εντάξει;».

«Ξέρετε κάτι, αν θέλετε μαύρους υποψήφιους κάθε χρόνο, πρέπει απλά να δημιουργήσετε μαύρες κατηγορίες. Αυτό χρειάζεστε. Το κάνετε ήδη με τους άντρες και τις γυναίκες. Σκεφτείτε το: Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για να έχετε μια γυναικεία και μια ανδρική κατηγορία στην υποκριτική. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν είναι αγωνίσματα του στίβου. Ο Robert De Niro δεν είπε ποτέ “Καλύτερα να χαλαρώσω λίγο με την υποκριτική μου ώστε να μπορέσει να με φτάσει η Meryl Streep”».

«Αυτή είναι η πραγματική ερώτηση. Η πραγματική ερώτηση που όλοι θέλουν να κάνουν, που όλος ο κόσμος θέλει να μάθει την απάντησή της, είναι: Υπάρχει ρατσισμός στο Hollywood; Είναι ρατσιστές στο Hollywood; Ξέρετε, πρέπει να το δείτε αυτό από τη σωστή πλευρά. Είναι ρατσιστές από την άποψη πως καίνε σταυρούς; Όχι. Είναι ρατσιστές από την άποψη πως σε χρησιμοποιούν σαν σκλάβο; Όχι. Όχι, όχι, όχι. Είναι ένα διαφορετικό είδος ρατσισμού. (...) Είναι ρατσιστές στο Hollywood; Φυσικά και είναι ρατσιστές στο Hollywood! Δεν είναι όμως ο ρατσισμός που έχετε συνηθίσει. Το Hollywood έχει τον ρατσισμό που έχουν οι αδελφότητες. Είναι σαν να λένε “Σε συμπαθούμε Rhonda, αλλά δεν είσαι μέλος της αδερφότητας μας”. Έτσι είναι το Hollywood. Τα πράγματα όμως αλλάζουν».

«Έχουμε τον μαύρο Rocky φέτος. Μερικοί το λένε “Creed”. Εγώ το λέω “Μαύρος Rocky”. Και αυτό είναι σπουδαίο. Γιατί ο “Rocky” λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο όπου οι λευκοί αθλητές είναι το ίδιο καλοί με τους μαύρους αθλητές. Ο “Rocky”, δηλαδή, είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Συμβαίνουν πράγματα στο “Star Wars” που είναι πολύ πιο αληθοφανή από κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο “Rocky”».

«Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως το θέμα δεν είναι να μποϋκοτάρουμε κάτι. Απλά θέλουμε μια ευκαιρία. Θέλουμε οι μαύροι ηθοποιοί να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους λευκούς ηθοποιούς. Αυτό είναι όλο. Όχι μόνο μία φορά. Ο Leo κερδίζει από ένα σπουδαίο ρόλο κάθε χρόνο και, ξέρετε, όλοι εσείς παιδιά, παίρνετε σπουδαίους ρόλους συνέχεια. Τι γίνεται όμως με τους μαύρους ηθοποιούς;».

«Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα της βραδιάς -όπως μου είπε κάποιος- είναι πως πλέον δεν επιτρέπεται να ρωτάς τις γυναίκες τι φορούν. Υπάρχει όλη αυτή η τάση του “Ρωτήστε τις περισσότερα. Πρέπει να τις ρωτάτε περισσότερα πράγματα”. Του τύπου, αυτό κάνετε με τους άντρες. Δεν είναι τα πάντα σεξισμός, δεν είναι τα πάντα ρατσισμός. Ρωτούν τους άντρες περισσότερα πράγματα επειδή όλοι οι άντρες φορούν τα ίδια ρούχα, εντάξει; Κάθε άντρας φορά ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αν ο George Clooney εμφανιζόταν με ένα σμόκιν σε πράσινο lime χρώμα και έβγαινε ένας κύκνος από τον κ@λο του, κάποιος θα τον ρωτούσε “George, τι φοράς;”».