Διαφορετικές εφαρμογές της ψυχολογίας στον εταιρικό κόσμο

Διαφορετικές εφαρμογές της ψυχολογίας στον εταιρικό κόσμο

Από έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο πώς η ψυχολογία επιδρά στο εργασιακό περιβάλλον, προκύπτει ότι η ικανοποίηση στη δουλειά μας – που μεταφράζεται ως ευχαρίστηση, αφοσίωση, και μία αίσθηση βαθύτερου νοήματος – μπορεί να βελτιώσει τις πωλήσεις, την κερδοφορία, την αφοσίωση των πελατών και την εργασιακή ασφάλεια. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα από ειδικευμένους ψυχολόγους που απευθύνονται σε επιχειρήσεις σύμφωνα με τα οποία με συγκεκριμένες μεθόδους ενισχύεται η θετική ψυχολογία (positive psychology) των εργαζoμένων με αποτέλεσμα η συνολική επίδοση της επιχείρησης να είναι καλύτερη και πιο ελεγχόμενη. Τέτοιες πρακτικές μάλιστα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε εταιρείες που δοκιμάζονται και που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σε εταιρείες που είναι κερδοφόρες και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ο λόγος; Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και όταν μία επιχείρηση αντιμετωπίζει πραγματικά εμπόδια, η αισιόδοξη αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να καταστεί καταλυτική στην επίλυσή τους και στην πορεία προς την επιτυχία.

Είναι τόσο σημαντική η διαμόρφωση ενός καλού κλίματος στον εργασιακό χώρο που επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από την ψυχολογία σε εταιρικά περιβάλλοντα, είτε ως σύμβουλοι ή ως εργαζόμενοι σε μία εταιρεία, πληρώνονται αδρά για τις υπηρεσίες τους. Η εφαρμογή κανόνων ψυχολογίας όμως στον εργασιακό χώρο δεν σταματάει εδώ. Όλο και περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν γνώση και δεδομένα γύρω από την ανθρώπινη ψυχολογία για να επιλέξουν τους μελλοντικούς συνεργάτες τους, δηλαδή στη διαδικασία των προσλήψεων. Δεν είναι λίγα τα τεστ προσωπικότητας ή επαγγελματικού προφίλ που καλούνται να περάσουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι για να κερδίσουν μία περιζήτητη θέση σε κάποια εταιρεία. Η προσέλκυση ταλέντου και η διατήρησή του είναι μία διαδικασία που οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο διατηρούν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους και οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τους εξασφαλίσει αυτό που λέμε «ιδανικό fit» του εργαζομένου με τη θέση, είναι ανεκτίμητο.

Το ταλέντο όμως πρέπει και να ανταμείβεται, όχι στατικά αλλά συνεχόμενα. Η επιβράβευση είναι μία έννοια με την οποία έχουμε όλοι μεγαλώσει. Με την έννοια αυτή, έχουν ασχοληθεί πάρα πολλές από τις επιστημονικές έρευνες γύρω από την ψυχολογία. Σε ένα εταιρικό περιβάλλον, η επιβράβευση μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι οικονομική στη μορφή ενός μπόνους ή αναγνωριστική όπως η προσφορά προαγωγής ή επιπρόσθετων καθηκόντων κ.ο.κ. Ακόμα και ένα απλό “ευχαριστώ” ή ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, μπορεί να κάνει κάποιον να θέλει να δουλέψει ακόμα καλύτερα για την επίτευξη των κοινών στόχων για πολύ καιρό.

Η βαθιά γνώση της ψυχολογίας και των θεωριών που την διέπουν είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε οποιαδήποτε επαγγελματική συγκυρία. Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω, διευθυντικά στελέχη με μια βαθιά κατανόηση της επιστήμης της ψυχολογίας είναι συχνά σε θέση να αλληλεπιδρούν (με) και να κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους πιο αποτελεσματικά από ό,τι εκείνοι που δεν έχουν μία έστω τυπική εκπαίδευση στην ψυχολογία. Επίσης, είναι πολύ πιο ικανοί στις διαπραγματεύσεις, μία από τις πολυτιμότερες δεξιότητες σε μάνατζμεντ υψηλού επιπέδου.

Εφαρμογές της επιστήμης της ψυχολογίας βλέπουμε και σε άλλους τομείς όπως στο χτίσιμο ομαδικού πνεύματος (team building), στην επίλυση διαφορών, στη διαμόρφωση κινήτρων στο εργασιακό περιβάλλον (motivation) κ.ά.

Αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω στην ψυχολογία μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ της κλινικής κατεύθυνσης και της συμβουλευτικής, ενώ είναι πραγματικά ατελείωτες οι δυνατότητες επιλογής επαγγελματικής σταδιοδρομίας που ανοίγονται. Ένα από τα πιο δυναμικά προγράμματα σπουδών πάνω στην ψυχολογία προσφέρει το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ σε προπτυχιακό (Bachelor or Arts) αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο (Master of Science M,Sc.) στο οποίο οι συμμετέχοντες πιστοποιούνται πάνω στην κλινική ψυχολογία (Clinical Psychology Master qualification). Εκτός από τη σφαιρική γνώση που αποκτούν οι φοιτητές γύρω από όλες τις πτυχές της επιστήμης της Ψυχολογίας, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους καλούνται να κάνουν επιστημονική έρευνα καθώς και πρακτική άσκηση σε επαγγελματικό περιβάλλον. Στο τέλος της εκπαίδευσής τους αποκτούν επαγγελματική άδεια εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγές: