Τελικά, είναι πιο εύκολο να μεθύσει κανείς μέσα στο αεροπλάνο;

Τελικά, είναι πιο εύκολο να μεθύσει κανείς μέσα στο αεροπλάνο;
Flashpop via Getty Images

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '30, ο Αμερικανός ψυχολόγος R. A. McFarland διαπίστωσε ότι 2-3 ποτά σε υψόμετρο 10.000-20.000 ποδιών ισοδυναμεί με 4 ή 5 ποτά στο έδαφος. Η έρευνα του McFarland εξέτασε τις επιπτώσεις που έχουν οι αλλαγές στην πίεση του οξυγόνου σε διάφορες μεταβλητές, όπως η πρόσληψη αλκοόλ. Τα ευρήματα από την έρευνά του δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο «High Altitude: An Exploration of Human Adaptation».

Σύμφωνα με το Slate, το οποίο εξέτασε σε βάθος το θέμα δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη από τότε που να υποστηρίζει τα τότε ευρήματα του McFarland από την δημοσίευση και έπειτα.

Τι συμβαίνει τελικά στην πραγματικότητα;

Αρχικά, οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες παλεύουν σκληρά ώστε η πίεση της καμπίνας του αεροσκάφους να είναι πολύ κοντά, αν όχι εντελώς ίδιος, με τον αέρα που υπάρχει στο έδαφος. Μπορεί ο αέρας να είναι πιο ξηρός, αλλά μέχρι εκεί.

Όταν πίνουμε αλκοόλ, κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μας και ο οργανισμός μας δυσκολεύεται αν απορροφήσει οξυγόνο. Οπότε η ιδέα, ότι σε μεγαλύτερο υψόμετρο, η απορρόφηση οξυγόνο είναι ήδη δύσκολη, και γίνεται ακόμα δυσκολότερη με το αλκοόλ είναι σωστή, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο αέρας της καμπίνας είναι ίδιος με τον αέρα που αναπνέουμε στο έδαφος. Μόνο εάν πίναμε αλκοόλ σε εκείνο το υψόμετρο, έξω από το αεροπλάνο, θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα (και η μέθη θα ήταν και το λιγότερο πρόβλημά μας).

Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει σε περίπτωση που βρεθείτε σε ένα ψηλό βουνό και καταναλώσετε αλκοόλ καθώς δεν θα είστε σε ένα περιβάλλον που θα μιμείται την ατμόσφαιρα του εδάφους.