«Ελληνικά καλούδια»: Γεύσεις από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας

«Ελληνικά καλούδια»: Γεύσεις από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας
ελληνικά καλούδια

Στην καρδιά της Αθήνας, κοντά στην Ακρόπολη, ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πολύ μικρό κατάστημα και να το γεμίσει με προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Άλλωστε, το όνομα «Ελληνικά καλούδια» που του έδωσε, δεν είναι τυχαίο, αφού εκφράζει όλα εκείνα τα νόστιμα, τοπικά προϊόντα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, εάν επισκεφτεί το κατάστημά του.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το κατάστημα «Ελληνικά Καλούδια»;

Η λειτουργία του καταστήματος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, αλλά η ιδέα δημιουργήθηκε στο μυαλό από το 2006, μέσα από συζητήσεις με δικούς μου ανθρώπους. Μου άρεσε πολύ ως ιδέα και επειδή εκείνον τον καιρό ήμουν σε φάση αναζήτησης, πήρα την απόφαση να ανοίξω ένα μαγαζί με προϊόντα μικρών παραγωγών που αναδεικνύουν την τοπικότητα της Ελλάδας και ουσιαστικά τις μικρές, φυσικές καλλιέργειες. Δεν είχα καμία σχέση με τον τομέα των τροφίμων. Ήμουν ψυκτικός, αλλά είχα αγάπη και ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα αλλά το έψαξα πάρα πολύ, έκανα ταξίδια, πήγα σε εκθέσεις και αναζήτησα πληροφορίες. Είχα μεγάλη δυσκολία να βρω παραγωγούς και εκείνοι είχαν δυσκολία να αντιληφθούν αυτό που προσπαθούσα να φτιάξω εγώ.

Τι μπορεί να βρει κανείς στο μαγαζί σας;

Προσπαθώ τα προϊόντα να είναι τοπικά και να αναδεικνύω το παραδοσιακό απλά κάνω επιλογές, όσο μπορώ, και από νέους ανθρώπους που τώρα κάνουν την προσπάθειά τους και με ενδιαφέρει να τους βοηθήσω και να δείξω αυτα που παράγουν. Έχουμε όλα τα προϊόντα που μπορεί να έχει ένα μπακάλικο και παρόλο που το κατάστημά μου είναι μόλις 22 τ.μ. προσπαθώ να έχω μία μεγάλη γκάμα προϊόντων από διάφορες κατηγορίες όπως αλλαντικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, αλεύρια, παξιμάδια, ορεκτικά, τσάι, κρασί, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ελληνικά βότανα και μπαχαρικά. Από κει και πέρα προσπαθούμε να έχουμε ό.τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό καθημερινά και να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα των μικρών παραγωγών.

Βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας, σε σημείο που περνούν συνέχεια τουρίστες. Επισκέπτονται συχνά το μαγαζί σας;

Αν συγκρίνω με τους Έλληνες, οι τουρίστες είναι πολύ λιγότεροι. Τους ενδιαφέρει η παρουσία των προϊόντων και ο τρόπος που φαίνεται το μαγαζί σαν στήσιμο, αλλά κυρίως το βλέπουν ως αξιοθέατο, παρά ως ένα μαγαζί που θα μπουν και θα ψωνίσουν. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει η κουλτούρα, ώστε να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα ελληνικά τρόφιμα . Τα μεγαλύτερο μέρος των πελατών μου είναι Έλληνες και μάλιστα, εδώ από τη γειτονιάς και οι τουρίστες λίγοι, αν σκεφτεί κανείς και το κεντρικό σημείο που βρίσκεται το μαγαζί. Θεωρώ ότι δυσκολεύει πολύ το γεγονός η μεταφορά των προϊόντων απαγορεύεται με αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια.

Έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη στροφή του καταναλωτικού κοινού στα ελληνικά προϊόντα;

Σαφώς, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από τον κόσμο να σέβεται τον εαυτό του. Από εκεί και πέρα, η τροφή είναι ένα κομμάτι που βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο μέσος Έλληνας έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τι τρώει. Αυτό έγινε πιο έντονο και με την κρίση από την άποψη του να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα. Ο κόσμος δυσκολεύεται με τα οικονομικά του και τα ελληνικά προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα εισαγωγής, αλλά αυτό είναι από τα πράγματα που θα αλλάξουν στο μέλλον. Χρειάζονται εγχώριες αλλαγές και θεωρώ ότι εάν γίνουν δομικές αλλαγές θα μπούμε και σε μία άλλη φάση καλλιέργειας και παραγωγής και θα καταφέρουμε να κατεβάσουμε το κόστος. Ο κόσμος θέλει να μαθαίνει καινούρια πράγματα, αναζητά και ψάχνει τα προϊόντα. Η τροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχουμε, είναι σαν φάρμακο, τουλάχιστον αυτό νομίζω εγώ, πιστεύω είναι σημαντικό να μαθαίνει κανείς πράγματα.

Τι σχέδια κάνετε για το μέλλον;

Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον, αλλά δεν θα ήθελα να τα αποκαλύψω όλα ακόμα γιατί ακόμα είναι υπό σκέψη. Αυτό που σκέφτομαι περισσότερο είναι ότι θα ήθελα την προσωπική στροφή που έχω κάνει στη φύση να μπορέσω να τη συνδέσω με το κατάστημα μου έχω, να έρθω σε επαφή και με άλλους παραγωγούς και να μάθω λίγο καλύτερα τη γη.