Υπάρχει ένας αλλόκοτος λόγος που καλό θα ήταν να μην ζητάτε «συγγνώμη», σύμφωνα με νέα έρευνα

Υπάρχει ένας αλλόκοτος λόγος που καλό θα ήταν να μην ζητάτε «συγγνώμη», σύμφωνα με νέα έρευνα
little kid hiding behind the door and holding a flower
red_pepper82 via Getty Images
little kid hiding behind the door and holding a flower

Συχνά πιστεύουμε ότι όταν θέλουμε να απορρίψουμε κάτι ή κάποιον, αν αιτιολογήσουμε αυτή μας την απόφαση ευγενικά και ζητήσουμε συγγνώμη στο τέλος, τότε κάνουμε την άρνηση και αυτή την απόρριψη λίγο πιο «ελαφριά» και «εύπεπτη» για τον άλλο. Μάλλον, όμως, τελικά δεν είναι έτσι, αφού μία πρόσφατη έρευνα καταλήγει στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό «Frontiers in Psychology» δημοσίευσε μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1000 άτομα που έλαβαν μέρος σε διάφορα σενάρια. Αρχικά, από τους εθελοντές ζητήθηκε να καταγράψουν ποιο θεωρούσαν ως σωστό τρόπο για να απορρίψουν ένα υποτιθέμενο αίτημα, όπως για παράδειγμα πώς να πουν «όχι» σε ένα ραντεβού ή πώς αρνηθούν τη συγκατοίκηση για μία ακόμη χρόνια με τον τωρινό συγκάτοικό τους. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μόνο το 39% των απαντήσεων περιείχε και μία «απολογία» στο τέλος της απόρριψης.

Μετά από αυτό, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν ο ένας το γράμμα του άλλου, ανώνυμα και ανακατεμένα. Έπειτα τους ζήτησαν να περιγράψουν πώς νιώθουν στην ανάγνωση της απόρριψης. Όσοι πέτυχαν επιστολή με απολογία και «συγγνώμη» στο τέλος δήλωσαν πιο πληγωμένοι από εκείνους που απλώς πέτυχαν ένα γράμμα με την άρνηση χωρίς αιτιολογίες. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν αρνούμαστε κάτι σε κάποιον και παράλληλα του ζητάμε και συγγνώμη γι' αυτό, τότε τον κάνουμε να νιώθει υποχρεωμένος να μας συγχωρέσει και αυτό του προκαλεί χειρότερα συναισθήματα από αυτά που θέλουμε να του δημιουργήσουμε με την απολογία μας.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να απολογηθείτε για την απόρριψή σας σε κάποια πρόταση ή οτιδήποτε άλλο, καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά