Χάσατε πάλι το υπόλοιπο της άδειας; Να τι κάνετε λάθος

Χάσατε πάλι το υπόλοιπο της άδειας; Να τι κάνετε λάθος
Shot of a young businessman cheering while using a laptop at his desk in an office
PeopleImages via Getty Images
Shot of a young businessman cheering while using a laptop at his desk in an office

Τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι από εμάς καταλήγουμε να χάνουμε το υπόλοιπο της άδειάς μας στο τέλος του χρόνου εξηγεί το BBC.

Μιλώντας στην Erika Anderson, μία από τις ελάχιστες Αμερικανίδες CEO πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται όλες τις ημέρες άδειας που διαθέτουν, το βρετανικό δίκτυο προσπαθεί να κατανοήσει την νοοτροπία που επικρατεί σε ορισμένες χώρες γύρω από τις άδειες.

«Δεν είμαι μηχανή», εξηγεί η Άντερσον, η οποία στην πορεία της καριέρας της έμαθε να διεκδικεί αυτά που δικαιούται, μέσω της διαπραγμάτευσης.

«Πολλοί από εμάς, ειδικά στην Αμερική, φαίνεται ότι αποφεύγουμε τις άδειες σαν την πανούκλα. Έρευνα του 2015 της Korn Ferry έδειξε ότι το 69% των Αμερικανών στελεχών επιχειρήσεων είχαν είτε ακυρώσει, είτε αναβάλει σχέδια διακοπών λόγω φόρτου εργασίας, την στιγμή που το 57% δήλωσε ότι δεν σκόπευε να εκμεταλλευτεί όσο χρόνο διέθετε», γράφει το BBC.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με τον καθηγητή συμπερικής επιστήμης στο Στάνφορντ, Τζέφρι Φάιφερ, «γινόμαστε δούλοι» στον χώρο εργασίας μας επειδή δεν θέλουμε -ή δεν πιστεύουμε- πως η ζωή μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς εμάς στο γραφείο. Κάποιοι φοβούνται πως ίσως χάσουν την ζωή τους, όμως τα ανώτατα στελέχη τείνουν να πιστεύουν πως η ομάδα εργασίας τους δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς.

Ωστόσο, αυτό το αίσθημα δυσχεραίνεται όταν κυριαρχεί η κουλτούρα της «μη άδειας» στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να πάρουν άδεια επειδή κανένας δεν παίρνει άδεια. Ακόμα, κάποιοι από εμάς δεν έχουν εκπαιδευτεί στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, μια δεξιότητα πολύ σημαντική για την επαγγελματική μας πορεία και όχι μόνο.

«Είναι δύσκολο να φύγεις και ίσως να μην είσαι και ο καλύτερος (αδειολήπτης), όμως γίνεται ολοένα και πιο εύκολο. Τώρα, ανυπομονώ να γυρίσω στην δουλειά με νέες ιδέες. Το μυαλό μου δουλεύει και το σώμα αισθάνεται επίσης καλύτερα», εξηγεί η Άντερσον.