Έρευνα δείχνει ότι όσοι πιστεύουν σε «φιλοσοφικές μπούρδες» είναι λιγότερο έξυπνοι

Έρευνα δείχνει ότι όσοι πιστεύουν σε «φιλοσοφικές μπούρδες» είναι λιγότερο έξυπνοι
Facebook

Όλοι έχουμε «αυτούς» τους φίλους στο Facebook. Εκείνους που μοιράζονται ασταμάτητα φωτογραφίες που περιέχουν βαρύγδουπες φράσεις όπως: «Κάνε κάτι παραπάνω από το να υπάρχεις... ζήσε», «Να μην φοβάσαι τη μοναξιά. Και ο ήλιος μόνος είναι, αλλά λάμπει...», «Το αύριο δεν είναι παρά το σήμερα που δηλητηριάσαμε χθες» και «Όταν φτάσεις στο σημείο όπου δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις κανέναν, εκεί ξεκινά η ελευθερία σου».

Ποιος είπε αυτές τις φράσεις; Ποιος τις ανακάλυψε; Για ποιο λόγο είναι το Facebook γεμάτο από Group με αυτές; Και πάνω απ' όλα, ποιος πραγματικά τις πιστεύει;

Εάν είστε και εσείς από εκείνους που νιώθουν μπερδεμένοι από αυτά τα δήθεν φιλοσοφικά λόγια, είναι επειδή πρόκειται στην ουσία για αυτό ακριβώς που πιστεύετε: για μπούρδες. Τα νέα είναι όμως λιγότερο καλά για όλους εκείνους που τα μοιράζονται, καθώς σύμφωνα με μία νέα έρευνα, μάλλον δεν είναι και τόσο έξυπνοι.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Gordon Pennycook ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να εξερευνήσει τον κόσμο της «φιλοσοφικής μπουρδολογίας». Συνέλεξε λοιπόν ψεύτικες φράσεις από δύο site που κάνουν ακριβώς αυτό, «γεννούν» δηλαδή ατάκες που στην ουσία είναι απλές βλακείες, το «New Age Bullshit Generator» και το «Wisdom of Chopra».

Στη συνέχεια, μαζί με μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Σικάγο, εξέτασε πόσα από τα 800 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι οι φράσεις ήταν απλώς... μπούρδες.

Τι ανακάλυψαν; Ότι οι άνθρωποι που είναι δεκτικοί σε τέτοιου είδους «ψευτο-κουλτουριάρικα αποφθέγματα» δεν είναι το ίδιο έξυπνοι με όσους δεν είναι δεκτικοί. Διαπίστωσαν επίσης ότι έχουν δυνατές θρησκευτικές πεποιθήσεις, δεν έχουν καλή αντίληψη, και πιστεύουν ευκολότερα σε θεωρίες συνωμοσίας, στην εναλλακτική ιατρική και στα παραφυσικά φαινόμενα.

«Η βασική ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι εξυπνότεροι θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι αυτές οι φράσεις είναι ψεύτικες», λέει ο Pennycook στην Huffington Post.

Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Για αυτό και θα κλείσουμε αυτό το κείμενο με ένα ακόμα «διαμάντι»:

«Ζητείται άνθρωπος. Αμοιβή, ένα χαμόγελο ψυχής. Προϋπηρεσία, να έχει “πάθει” για να έχει μάθει».

Από τα θρανία της 1ης Λυκείου έχουμε να διαβάσουμε κάτι τόσο... βαθύ.