Επιστήμονες καλλιέργησαν ένα νέο είδος φυκιού που έχει την ίδια γεύση με το μπέικον

Επιστήμονες καλλιέργησαν ένα νέο είδος φυκιού που έχει την ίδια γεύση με το μπέικον
Fried Bacon (selective focus) on an old vintage wooden table
HandmadePictures via Getty Images
Fried Bacon (selective focus) on an old vintage wooden table

Πριν ξεκινήσουμε, αφήστε μας να σας προλάβουμε και να συμφωνήσουμε μαζί σας πως, ναι, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μπέικον σε αυτόν τον κόσμο. Είτε είσαι φαν του συγκεκριμένου εδέσματος είτε όχι, ξέρεις πως οι αληθινοί εραστές του μπέικον δεν πρόκειται να συμβιβαστούν ποτέ με τίποτα λιγότερο από το πραγματικό, τραγανιστό κομμάτι χοιρινού λίπους.

Επειδή όμως οι βλαβερές συνέπειες που έχει η αλόγιστη κατανάλωση μπέικον στην υγεία είναι εξίσου γνωστές, ίσως αυτό το νέο εύρημα να προσφέρει μια γευστική και πολύ πιο υγιεινή εναλλακτικοί σε πολύ κόσμο.

Μια ομάδα ερευνητών από το Oregon State ανακάλυψαν και πατένταραν ένα είδος κόκκινου θαλάσσιου φυκιού που, όταν μαγειρευτεί, έχει την ίδια γεύση με το μπέικον. Το εν λόγω φύκι μοιάζει με ημιδιαφανές κόκκινο μαρούλι, διαθέτει τη διπλάσια θρεπτική αξία από τη λαχανίδα και μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Η γεύση του, ωστόσο, είναι σίγουρα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να απαρνηθούν το λατρεμένο τους μπέικον.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Chris Langdon, η ομάδα του άρχισε να καλλιεργεί αυτό το νέο είδος ενώ έψαχνε για μια καλή πηγή φαγητού για τα βρώσιμα θαλάσσια σαλιγκάρια, ένα εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο σε πολλά μέρη της Ασίας. Το στέλεχος που δημιούργησαν αποτελεί ένα νέο είδος φύκης που συναντάται συνήθως κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού.

Στην πορεία όμως, ο Langdon συνειδητοποίησε πως αυτό που είχαν στα χέρια τους είχε πολλές περισσότερες δυνατότητες, όταν ο συνάδελφός του Chuck Toombs τον επισκέφθηκε μια μέρα στο γραφείο του και παρατήρησε πως το φύκι μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα βιομηχανία για το Oregon. Έτσι ο Toombs άρχισε να συνεργάζεται με το Food Innovation Center του Πανεπιστημίου του Oregon , δημιουργώντας μια ολόκληρη σειρά τροφίμων που είχαν αυτό το φύκι ως βασικό συστατικό.

Ο Langdon είπε πως καμία εταιρεία τροφίμων στην Αμερική δεν καλλιεργεί βρώσιμη κόκκινη φύκη αλλά στη Βόρεια Ευρώπη τα φύκια είναι κομμάτι της διατροφής των κατοίκων εδώ και αιώνες. «Είναι ένα πραγματικά φανταστικό είδος. Όταν το τηγανίζεις, κάτι που έχω κάνει, έχει γεύση μπέικον, όχι φυκιού. Και είναι μια αρκετά δυνατή γεύση μπέικον», σχολίασε.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επίσημη κίνηση για την εμπορευματοποίηση του εν λόγω φυκιού, αλλά η ερευνητική ομάδα του Langdon πιστεύει πως η κοινότητα των vegan και των χορτοφάγων θα εκτιμήσει ιδιαίτερα μια τέτοια προσθήκη στις αγορές της. Και όχι μόνο αυτοί, να προσθέσουμε εμείς.