Οργισμένοι Ιταλοί Vs διάσημης food blogger που «κατέστρεψε» την καρμπονάρα τους με τη συνταγή της

Οργισμένοι Ιταλοί Vs διάσημης food blogger που «κατέστρεψε» την καρμπονάρα τους με τη συνταγή της
top view tagliatelli carbanara italian cuisine on plate rustic kitchen table background
DENIO RIGACCI via Getty Images
top view tagliatelli carbanara italian cuisine on plate rustic kitchen table background

H Nigella Lawson είναι μια κοσμαγάπητη food blogger στη Βρετανία γνωστή για τις πλούσιες αλλά και εύκολες συνταγές της. Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί πως θα προκαλούσε την οργή των Ιταλών καλοφαγάδων και σεφ όταν θα ανέβαζε στην ιστοσελίδα της μια συνταγή για καρμπονάρα. Κάποιος θα έλεγε πως για μία food blogger η παρασκευή ενός τέτοιου κλασσικού πιάτου δεν είναι δα και τόσο μεγάλη πρόκληση. Εξάλλου εάν δεν μπορεί να φτιάξει σωστά μια σπαγγέτι καρμπονάρα τι μπορεί να κάνει;

Μόνο που τα πράγματα στον κόσμο της μαγειρικής δεν είναι τόσο απλά και όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν...ου μπλέξεις με τους Ιταλούς καλοφαγάδες και μάγειρες που θεωρούν καθήκον τους να υπερασπίζοντα τα εθνικά τους πιάτα. Και εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άδικο αν σκεφτούμε πόσες συνταγές τους έχουμε πάρει και κυριολεκτικά καταστρέψει σε σημείο που να τρως πίτσα στην Ιταλία και να μην σου αρέσει (ναι υπάρχουν κάποιοι που το έχουν πάθει).

Τι έκανε όμως η Lawson και δέχθηκε τόσο οργισμένα σχόλια όταν ανέβασε -εκτός από την ιστοσελίδα της- και στο facebook τη συνταγή που περιείχε αυτά τα υλικά;

  • 500γραμ σπαγγέτι
  • 275 γραμ πανσέτα κομμένη σε κύβους (ή λουκάνικα)
  • 2 κ.γ ελαιόλαδο
  • 60ml ξηρό λευκό κρασί
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 50γραμ παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 60ml κρέμα (double cream)
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Εάν δεν το έχετε βρει ακόμα, που σημαίνει πως και εσείς κάπως έτσι την κάνετε την καμπονάρα, θυμηθείτε να μην πείτε ποτέ σε έναν Ιταλό τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Οι πιο «ψαγμένοι» θα έχετε καταλάβει φυσικά πως το υλικό που έκανε πρωτίστως έξαλλους τους Ιταλούς ήταν φυσικά η κρέμα αλλά δεν ήταν και το μόνο που τους ενόχλησε.

Μερικά από σχόλια που έλαβε; Άλλοι αποκάλεσαν τη μαγειρική της «ντροπιαστική» ενώ ειρωνικά έγραψαν πως «θα μπορούσες να την φτιάξεις και με γαλοπούλα». Και αυτά ήταν μόνο οι αρχή αφού Ιταλοί ή άτομα ιταλικής καταγωγής ή/και ανατροφής και γενικότερα καλοφαγάδες και λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, μπήκαν στη σελίδα της για να εκφράσουν την «απέχθειά» για τα υλικά που χρησιμοποιήσ. Ένας έξαλλος, προφανώς, Ιταλός της έγραψε: «Nigella είσαι μια υπέροχη γυναίκα αλλά οι συνταγές σου είναι ο ΘΑΝΑΤΟΣ της ιταλικής κουζίνας, κυριολεκτικά! ΟΧΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ, ΠΟΤΕ, μόνο αυγά». Ένας άλλος πάλι της θύμισε το ρητό πως «η τέχνη της ιταλικής κουζίνας δεν είναι θέμα άποψης».

Σε ένα άλλο σχόλιο διαβάζουμε: «Αγαπώ τη Nigella περισσότερο από σεφ που έχουν πάρει αστέρια Michelin. Έχω δοκιμάσει σχεδόν κάθε συνταγή της. Και φυσικά και αυτή. Είναι πολύ γευστική, πραγματικά. Βαριά αλλά με υπέροχη γεύση. Αλλά δεν είναι καρμπονάρα. Το να χρησιμοποιείς την ονομασία μιας γνωστής συνταγής, να προσαρμόζεις στις δικές σου γεύσεις τα αρχικά υλικά και να προσθέτεις και άλλα είναι κάτι που απλά προκαλεί σύγχυση και λάθος προσδοκίες σε ό,τι αφορά τη γεύση. Ναι, παίρνουμε το φαγητό πολύ σοβαρά». Και ένας ακόμη σχολίασε: «Αυτή είναι μια δική σου συνταγή, δεν είναι καρμπονάρα. Όχι κρασί, όχι κρέμα και μόνο κρόκοι αυγών στην πραγματική καρμπονάρα».

Εάν έχετε μπερδευτεί πάντως για το ποια υλικά χρησιμοποιούμε τελικά και ποια όχι σε μια πραγματική καρμπονάρα ιδού τα υλικά για την παραδοσιακή συνταγή, που χρησιμοποιεί ο σεφ Antonio Carluccio:

  • 220γραμ σπαγγέτι ή σπαγκετόνι (τα πολύ μακριά σπαγγέτι)
  • 25γραμ γκουαντσιάλε (μάγουλο χοιρινό) ή πανσέτα (ιταλικό μπέικον) κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • τους κρόκους από 2 αυγά
  • 50 γραμ φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Και καλή σας όρεξη όποια συνταγή και εάν επιλέξετε...