Γιατί τα hangovers γίνονται χειρότερα όσο μεγαλώνουμε

Γιατί τα hangovers γίνονται χειρότερα όσο μεγαλώνουμε
Can not find a single piece of me, game over!I don't want to wake up after a birthday party!
Aris.Sanchez/Flickr
Can not find a single piece of me, game over!I don't want to wake up after a birthday party!

Όσοι έχετε ξεπεράσει τα 30, σίγουρα θα θυμάστε αυτές τις παλιές καλές εποχές που ακόμη και εάν πίνετε μέχρι να... φιλήσετε το πάτωμα (για να το πούμε κομψά...) το επόμενο βράδυ ήσασταν έτοιμοι να το επαναλάβετε χωρίς να σέρνεστε, ή να νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ.

Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που μετά τα 30, εάν ένα βράδυ πιουν λίγο παραπάνω, ξυπνούν την επόμενη μέρα λες και τους βάραγαν όλο το βράδυ. Αίσθηση που τους ακολουθεί συνήθως για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι ειδικοί απαντούν στο Time, αν και εξαρχής παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν γίνει όλα γνωστά για τα hangovers.

Η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ, η απορρύθμιση των ορμονών και κάποιες φλεγμονές είναι τρία στοιχεία που παίζουν ρόλο στους πονοκεφάλους της επόμενης ημέρας. Το ποια από αυτά φταίει περισσότερο, είναι ένα θέμα που εξετάζεται ακόμη, λέει η Δρ. Rachel Vreeman, από το πανεπιστήμιο της Indiana.

Για τον Δρ. Michael Oshinsky, το πόσο αλκοόλ περιέχει το ποτό σας είναι από τα πιο βασικά για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με αυτόν, το συκώτι διασπά την αιθανόλη (το αλκοόλ) σε μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια άλλη τοξίνη ουσία, το οξικό. Όλη αυτή η διαδικασία μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ιστών του εγκεφάλου, όπως έχουν δείξει πειράματα. Η ακεταλδεΰδη που δεν «πρόλαβε» να μεταβολιστεί σε αβλαβή οξικά ιόντα είναι αυτή που προκαλεί τα άσχημα συμπτώματα της επόμενης ημέρας όπως γενική αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλο, ναυτία, ή αυτό που λέμε με μια λέξη hangover.

Και γιατί αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται όσο μεγαλώνουμε; Γιατί η διαδικασία με την οποία το σώμα μεταβολίζει αυτές τις χημικές ουσίες είναι λιγότερο αποτελεσματικής όσο περνάν τα χρόνια. Όμως εξηγεί η Vreeman, μελέτη από τη Νότια Κορέα, έδειξε ότι το συκώτι παράγει μικρότερη ποσότητα ενζύμων και αντιοξειδωτικών (που διασπούν το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη) όσο μεγαλώνουμε.

Όπως γίνεται με τις ουλές. Η διαδικασία της επούλωσης σε ένα παιδί μπορεί αν πάρει δύο ημέρες ενώ για την ίδια ουλή το σώμα ενός ενήλικου θα χρειαστεί περισσότερο.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσει ο μπάρμαν εάν θέλετε άλλο ποτό, ξανασκεφτείτε το.