Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο του καρκίνου
AlexRaths via Getty Images

H Kathy Daniels, επαγγελματίας σύμβουλος σε θέματα καρκίνου, γράφει για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους φόβους της διάγνωσης του καρκίνου.

Εάν διαγνωστήκατε με καρκίνο, πώς αντιδράσατε; Σοκαριστήκατε, μουδιάσατε ή τρομάξατε πάρα πολύ; Ίσως νιώσατε όλα αυτά τα συναισθήματα και ακόμη περισσότερα. Το να μάθει κανείς πώς να επεξεργαστεί μία τόσο σοβαρή διάγνωση μπορεί να είναι κάτι το συντριπτικό. Αν και η επιστήμη έχει κατά πολλούς τρόπους κάνει μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, υπάρχει πολλά πράγματα που ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Επομένως όταν ακούσετε τη λέξη από «κ», όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε μεγεθύνονται. Αυτές οι επιστημονικές επιτυχίες αφορούν και τη δική σας διάγνωση; Και ακόμα και αν την αφορούν, τι πρέπει να υπομείνετε για φτάσετε στο στάδιο της ύφεσης; Εάν σας πουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο σας και υπάρχουν πιθανότητες ότι θα επιστρέψει, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να προσαρμοστείτε από την αρχή σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτικό όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα, οι προκλήσεις που αντιπροσωπεύει μπορούν να προσθέσουν νέες διαστάσεις στη ζωή σας και να παρουσιάσουν μία οπτική γωνία της πραγματικότητας που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα βιώνατε ή θα φανταζόσασταν.

Για πολλούς, ο καλύτερος τρόπος για να τα βγάλουν πέρα με αυτό τον φόβο είναι να τον αντιμετωπίσουν και να καθορίσουν ακριβώς τι είναι αυτό που φοβούνται. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο κοινούς φόβους και οι συμβουλές για το πώς να τους αντιμετωπίσετε:

1.Η γνώση είναι δύναμη.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον φόβο της διάγνωσής σας είναι με το να ρωτήσετε τον γιατρό σας όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα γίνεται. Θα χρειαστείτε εγχείρηση ή θα έχετε μια φαρμακευτική θεραπεία; Θα θέλετε να μάθετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος σας, και αν καθορίζεται με κάτι περισσότερο από το στάδιο, από το πόσο επιθετικός είναι δηλαδή, ρωτήστε και για αυτές τις λεπτομέρειες. Η περιγραφή του κάθε καρκίνου διαφέρει. Κάποιοι κατηγοριοποιούνται αυστηρά ανά στάδιο, συνήθως από το 1 έως το 4. Άλλοι σχετίζονται με κάποιον αριθμό, όπως για παράδειγμα α, β ή γ. Άλλοι έχουν περαιτέρω κατηγοριοποιήσεις. Θα θέλετε ο γιατρός να σας δώσει όλες τις πληροφορίες για το είδος του καρκίνου σας.

Εάν γνωρίζετε σε ποια κατηγορία ανήκει ο καρκίνος σας τότε θα έχετε μία ιδέα για το πόσο σοβαρός είναι. Για παράδειγμα το στάδιο 1 είναι συνήθως αυτό που ανιχνεύεται πολύ νωρίς και μπορεί πιθανότατα να θεραπευτεί εύκολα. Εάν θεραπευτεί, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για τον καρκίνο να επιστρέψει. Από την άλλη μεριά, στο στάδιο 4, οι όγκοι έχουν ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος ή έχουν κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα του σώματος. Ωστόσο, ίσως να βρίσκονται σε αδράνεια ή σε ύφεση για πολλά, πολλά χρόνια. Να θυμάστε, η γνώση είναι δύναμη.

2.Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Ενώ κάποια χρόνια πριν θεωρούνταν πολύ δύσκολο να αντέξει κανείς τη χημειοθεραπεία, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των παρενεργειών της. Οι παρενέργειες διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ανάλογα με το είδος της χημειοθεραπείας. Δεν υπάρχει μία λύση που ταιριάζει σε όλους, αλλά υπάρχουν πιθανότητες οι παρενέργειες να είναι λίγες. Ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσετε είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας για το σχέδιο της θεραπείας σας και τι είδους παρενέργειες να περιμένετε. Εάν σας πουν ότι θα υπάρξουν ορισμένες, βρείτε ποιες ακριβώς θα είναι και προετοιμαστείτε αναλόγως. Συνήθως, οι περισσότερες παρενέργειες είναι προσωρινές. Η ναυτία και ο εμετός είναι οι πιο συνηθισμένες. Ωστόσο, οι ογκολόγοι δίνουν φάρμακα κατά της ναυτίας μαζί με τη χημειοθεραπεία και έτσι συνήθως ελέγχεται το ζήτημα. Παρ' όλα αυτά θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε ναυτία ή θα κάνετε εμετό. Εάν είστε προετοιμασμένοι, είτε με επιπλέον φάρμακα είτε με φυσικές θεραπείες, θα βοηθήσετε στη ελάττωση αυτών των εμπειριών.

3.Πώς να αντιμετωπίσετε το πέσιμο των μαλλιών.

Αυτό είναι συνήθως ένα τεράστιο ζήτημα, ειδικά για τις γυναίκες. Μερικές θεραπείες ευθύνονται περισσότερο για την πτώση των μαλλιών σε σύγκριση με άλλες. Εάν σας πουν ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να περιμένετε, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Γυναίκες με κοντά μαλλιά μπορούν να τα κόψουν πολύ κοντά, έτσι ώστε η απώλεια μαλλιών να μην είναι τόσο δραστική όταν συμβεί. Ίσως επίσης μπορείτε να αγοράσετε περούκες από πριν, εάν δεν σας αρέσει η ιδέα ότι δεν θα έχετε μαλλιά. Η χρήση μαντιλιών στον κεφάλι είναι μια ακόμη λύση και μπορούν να δεθούν με πολλούς τρόπους ανάλογα με τη μόδα, αποτελώντας μία εναλλακτική λύση αντί για τις περούκες. Το να κάνετε αυτά τα πράγματα εγκαίρως θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε πνευματικά για να προσαρμοστείτε στη νέα σας εμφάνιση μόλις αρχίσει η πτώση των μαλλιών. Είναι επίσης ευκολότερο να το αποδεχθείτε μόλις κατανοήσετε ότι η απώλεια θα είναι προσωρινή.

4.Παραμένοντας ανεξάρτητοι.

Από τη στιγμή που ο καρκίνος του καθενός είναι διαφορετικός, η ικανότητά σας να παραμείνετε τελείως ανεξάρτητοι θα ποικίλει. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο επθετικός είναι ο καρκίνος σας, καθώς και από άλλους παράγοντες. Η διατροφή σας, η πνευματική σας κατάσταση, η ικανότητά και η θέλησή σας να γυμναστείτε, όλα αυτά θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στο να παραμείνετε ανεξάρτητοι. Πολλοί άνθρωποι ζουν με τελικό στάδιο καρκίνου και το κάνουν αυτό σχεδόν ανεξάρτητοι. Το να βλέπετε τον καρκίνο σας ως κάτι που σας συμβαίνει και όχι ως κάτι που σας καθορίζει, είναι κάτι πουμ μπορεί να βοηθήσει τρομερά. Εάν υιοθετήσετε τη στάση ότι σχεδιάζετε να περάσετε αυτή την πρόκληση με το αντιμετωπίζετε κάθε εμπόδιο τη στιγμή που σας παρουσιάζεται, χωρίς να σας συντρίβει, τότε αυξάνετε την πιθανότητα για μια ποιοτική ζωή.

5.Ξεπερνώντας τον φόβο του θανάτου.

Αυτή είναι συχνά η αρχική σκέψη όταν κάποιος μαθαίνει ότι έχει μη θεραπεύσιμο καρκίνο. Ωστόσο, συχνά καταπιέζεται και μένει να αιωρείται μέσα στο μυαλό σας. Είναι πολύ πιο υγιεινό να αναγνωρίσετε τον φόβο και να τον αντιμετωπίσετε. Στην πραγματικότητα, γίνονται συνέχεια πρόοδοι στον καρκίνο. Εκτός από την παραδοσιακή πρόοδο, υπάρχει και μια πληθώρα εναλλακτικών, αν και δεν αποτελούν αντικείμενο αναλυτικής έρευνας, προσφέρουν πολλές υπόσχέσεις. Ακόμα και οι χρόνιοι, μη θεραπέυσιμοι καρκίνοι συχνά βρίσκονται σε στάδιο αναμονής για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο φόβος για τον θάνατο είναι ένα φυσικό συναίσθημα. Το καλύτερο αντίδοτο να αλλάξετε τρόπο σκέψης με το να εστιάσετε στο να ζήσετε μία όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερη ζωή, αυξάνοντας τον χρόνο σας εδώ στη γη. Ποιος ξέρει, ίσως με μία νέα αντίληψη για τη ζωή, μπορεί ίσως να προσθέτε ακόμα περισσότερα χρόνια από όσα είχατε φανταστεί. Εκτός από αυτό, ο χρόνοσας στη γη είναι κάτι που σας φέρνει χαρά και αγάπη. Το να αντιμετωπίζει κανείς τον φόβο έχει να κάνει με την ενδυνάμωση. Είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις, να ζείτε τη στιγμή – αναζητώντας την ολοκήρωση σε όλα όσα κάνει και ελαχιστοποιώντας το άγχος και την πικρία. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε έχει έρθει η ώρα του «να περάσει στην απέναντι όχθη.» Επομένως, το να ζείτε τη στιγμή και να ζείτε με κάποιον σκοπό είναι κάτι που σας γεμίσει δύναμη.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο Dealing With the Fear of Cancer που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.