Μήπως κάνετε κι εσείς αυτά τα λάθη με το αντηλιακό σας;

Μήπως κάνετε κι εσείς αυτά τα λάθη με το αντηλιακό σας;
Woman With Suntan Lotion At The Beach In Form Of The Sun.
Ridofranz via Getty Images
Woman With Suntan Lotion At The Beach In Form Of The Sun.

Το πρώτο βασικό λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος με το αντηλιακό του είναι να μην φοράει καθόλου. Με τα νούμερα του καρκίνου του δέρματος να παρουσιάζουν αύξηση και να εμφανίζεται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες, το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο μόνο στην θάλασσα, αλλά ακόμα και μέσα στην πόλη.

Βέβαια, ακόμα και εκείνοι που τηρούν ευλαβικά τους κανόνες της αντηλιακής προστασίας μπορεί να κάνουν ορισμένα βασικά λάθη, τα περισσότερα των οποίων οφείλονται στην έλλειψη γνώσης πάνω στο ζήτημα. Ιδού, τα πιο συνηθισμένα που συνοδεύουν την χρήση του αντηλιακού.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο μπουκάλι εδώ και τρία χρόνια. Στα αντηλιακά, η ημερομηνία λήξης έχει σημασία, αφού τα ενεργά συστατικά τους χάνουν τη δράση τους με τον καιρό και αυτό σημαίνει ότι η προστασία που προσφέρουν μειώνεται. Επιπλέον, ένα ανοιγμένο μπουκάλι είναι πιο πιθανό να μολυνθεί με μικρόβια. Διαβάστε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης, αλλά και πως πρέπει να το διατηρείτε αφού το ανοίξετε.

Μετράτε τον δείκτη προστασίας που έχει το make up σας.Οι πούδρες και τα make up, είναι καλό να έχουν δείκτη SPF, αλλά η προστασία που προσφέρουν δεν είναι ίδια με το αντηλιακό προσώπου. Επιπλέον, το make up σπάνια το ανανεώνει κανείς μέσα στην ημέρα, ενώ το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα. Όσον αφορά τα αντηλιακά, μην φοβηθείτε την ποσότητα. Χρησιμοποιήστε όσο χρειάζεστε προκειμένου να καλύψετε όλο το σώμα σας.

Βάζετε αντηλιακό το πρωί και μετά αμελείτε να ξαναβάλετε. Γνωρίζετε ότι το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν βγείτε στον ήλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η μοναδική φορά που θα βάλετε. Το κολύμπι, ο ιδρώτας και το σκούπισμα με την πετσέτα αφαιρούν τις ποσότητες του αντηλιακού που βάζετε, οπότε μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε.

Βασίζεστε στο αδιάβροχο αντηλιακό όταν κολυμπάτε. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό και γι' αυτό πλέον οι ετικέτες στα μπουκάλια αναφέρουν ότι έχουν αντοχή στο νερό (water resistant) αντί για αδιάβροχο.

Βάζετε αντηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο. Επειδή δεν βλέπετε τον ήλιο δεν σημαίνει ότι οι ακτίνες του δεν σας επηρεάζουν. Οι ακτίνες UV διαπερνούν τα σύννεφα και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα, χωρίς ο καιρός να είναι ηλιόλουστος ή ζεστός.

Πιστεύετε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το SPF, τόσο το καλύτερο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν η έκθεση στον ήλιο να γίνεται με αντηλιακό που έχει δείκτη τουλάχιστον 30. Τι σημαίνει, όμως, όταν ένα αντηλιακό έχει δείκτη 60; Παρέχει διπλάσια προστασία; Η απάντηση είναι «όχι». Εάν βάζετε το αντηλιακό με δείκτη SPF 30 ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καταφέρετε να κρατήσετε μακριά το 96% των εγκαυμάτων, ενώ με δείκτη SPF 50 το ποσοστό αυξάνεται μόλις στο 98% και με πάνω από 50, κάτω από 99%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος για να κρατήσετε 100% μακριά τις ακτίνες του ήλιου.

Το αντηλιακό αποτελεί τη μοναδική προστασία σας από τον ήλιο.Το αντηλιακό δεν είναι το μοναδικό μέτρο προστασίας που πρέπει να πάρετε για τον ήλιο. Μην ξεχνάτε να μένετε μακριά από τον ήλιο τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός (δηλαδή από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι), να φοράτε γυαλιά, καπέλο και να κάθεστε κάτω από ομπρέλα.