Μαραθώνιος Ολυμπίας: Εκεί που η δόξα του Μαραθώνιου συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα

Μαραθώνιος Ολυμπίας: Εκεί που η δόξα του Μαραθώνιου συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα
papaioanou photography

Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι το άθλημα του Μαραθώνιου οφείλει την ύπαρξη του στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Μπορεί η Μάχη του Μαραθώνα, η σημαντικότερη ίσως μάχη στην ανθρώπινη ιστορία, να ήταν αυτή που ενέπνευσε τον Μισέλ Μπρεάλ να προτείνει τη διεξαγωγή ενός αγωνίσματος προς τιμή της, όμως η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το εφαλτήριο για τη γέννηση του μαζικότερου σε συμμετοχή αθλήματος στην ιστορία.

Πέρα όμως από την ανάδειξη αυτού του γεγονότος, ο Μαραθώνιος της Ολυμπίας φιλοδοξεί να αναδείξει τις αρχές του Ολυμπισμού και τα ιδεώδη του Μαραθώνιου, προσφέροντας στους δρομείς όλου του κόσμου τη μοναδική ευκαιρία να τρέξουν στην ιερή διαδρομή από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία.

Δύο ημέρες πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, μία μεγάλη πομπή που αποτελούταν από αθλητές, αλυτάρχες και ελλανοδίκες ξεκινούσε από την Αρχαία Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των αγώνων με προορισμό την πόλη τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και πριν την πόλη των Λετρίνων όπου και διανυκτέρευαν τελούσαν καθαρμούς στην Πιέρα πηγή (πλησίον της σημερινής κοινότητας Άγιου Ηλία Πύργου). Την επόμενη ημέρα συνέχιζαν την πορεία τους προς την Αρχαία Ολυμπία.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 776 π.χ. με τη διεξαγωγή ενός μόνο δρομικού αγωνίσματος, αυτό του Σταδίου (193 μέτρα) και με πρώτο Ολυμπιονίκη τον Κόροιβο τον Ηλείο.

Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ.. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων προοδευτικά έφτασε τα είκοσι (δίαυλος, πάλη, πένταθλον, δόλιχος, κλπ) ενώ οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.

Επιπλέον, περιέχοντας όλους αυτούς τους συμβολισμούς και τις αξίες, δεν θα μπορούσε ο Μαραθώνιος Ολυμπίας να μην τιμήσει τον πρώτο άνθρωπο στην ιστορία που ολοκλήρωσε την απόσταση του Μαραθώνιου, τον Χαρίλαο Βασιλάκο, ο οποίος ήταν επιπλέον και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Στις 26 και 27 Μαρτίου, εκατοντάδες δρομείς από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στους αγώνες του Μαραθώνιου Ολυμπίας και συγκεκριμένα στον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο, τα 12 χλμ. αλλά και σε αγώνες απόστασης 2 χλμ. για μικρούς και νέους δρομείς. Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για ολιγοήμερη απόδραση για όλη την οικογένεια (τριήμερο 25ης Μαρτίου) σε μία πανέμορφη περιοχή όπως αυτή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο olympiamarathon.gr