Η HuffPost Greece μίλησε με τους πρωταγωνιστές της νέας σειράς «ΑΡΗΣ» που έρχεται για να αλλάξει την τηλεόραση

Η HuffPost Greece μίλησε με τους πρωταγωνιστές της νέας σειράς «ΑΡΗΣ» που έρχεται για να αλλάξει την τηλεόραση
NatGeo

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία, 9 Μαΐου 2033. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Γης στον πλανήτη Άρη με το διαστημόπλοιο Daedalus πραγματοποίησε με πλήρη επιτυχία τη διαδικασία της εκτόξευσης από τη βάση 39Α του Kennedy Space Center στο Merritt Island της Florida, στις 4.47π.μ. (GMT), ενώ πλήθος ζητωκραυγών πλημμύρισε το κέντρο ελέγχου αποστολών του Mars Mission Corporation.

Μόλις το Daedalus προσγειωθεί επιτυχώς στον Άρη, το πλήρωμα θα ξεκινήσει αμέσως τη δημιουργία και διασφάλιση της πρώτης ανθρώπινης βάσης στον πλανήτη και την ανίχνευση των κατάλληλων γεωλογικών προδιαγραφών που απαιτούνται για να εφοδιάσουν και να υποστηρίξουν μια μεγαλύτερη κατοικία με μακροχρόνιο χαρακτήρα. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών, το πλήρωμα θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέχρι την άφιξη των επόμενων αποστολών το 2035 και το 2037, οι οποίες και θα επεκτείνουν τον οικισμό, φέρνοντας μαζί τους πολύτιμα εφόδια, εργαλεία και, φυσικά, νέους ένοικους από τη Γη.

Η ιστορική αυτή αποστολή, μια τεράστια επιχείρηση που οργανωνόταν εδώ και δεκαετίες, αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια του MMC και του Διεθνούς Ιδρύματος Επιστήμης του Άρη (International Mars Science Foundation). Από σήμερα, το Daedalus και το πλήρωμά του ξεκινούν να γράφουν τη δική τους ιστορία στο βιβλίο της ανθρωπότητας.

****

Η παραπάνω ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας νέας sci-fi ταινίας του Hollywood που πραγματεύεται μια μελλοντική απόπειρα αποίκισης στον Άρη, γεμάτη με συγκλονιστικά ψηφιακά εφέ, μεγαλειώδεις σκηνές που δίνουν περισσότερη σημασία στο στοιχείο του εντυπωσιασμού και λιγότερη στο να μείνουν πιστές στο επιστημονικό στοιχείο και τον ρεαλιστικό παράγοντα.

Είναι, ωστόσο, ο κεντρικός σεναριακός πυρήνας γύρω από τον οποίο στήνεται η ιστορία της νέας σειράς 6 επεισοδίων του National Geographic «ΑΡΗΣ», η οποία, όσο τραβηγμένη κι αν σας φαίνεται, αφηγείται ένα μέλλον πολύ, πολύ πιο κοντινό από όσο νομίζετε. Για την ακρίβεια, η επιλογή του 2033 δεν είναι τυχαία: η επιστημονική κοινότητα έχει δηλώσει πως η ανθρωπότητα θα είναι έτοιμη εκείνη τη χρονιά για να πραγματοποιήσει την πρώτη της διαστημική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, τον μόνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κεντρίσει την προσοχή μας, καθώς παραμένει ακόμα ένα άλυτο μυστήριο.

Η αποστολή ανθρώπων στο διάστημα, έχει απασχολήσει τα κορυφαία μυαλά στον κόσμο της επιστήμης, μετατρέποντας την κατάκτησή του σε ένα μοντέρνο «διαστημικό» αγώνα δρόμου. Φέτος, το National Geographic, οι βραβευμένοι με Όσκαρ και Emmy παραγωγοί Brian Grazer, Ron Howard και Michael Rosenberg της Imagine Entertainment, ο βραβευμένος με Emmy παραγωγός Justin Wilkes, οι βραβευμένοι με Όσκαρ και Emmy παραγωγοί John Kamen και Dave O’Connor της RadicalMedia και ο σκηνοθέτης Everardo Gout ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να απογειώσουν τους τηλεθεατές, ταξιδεύοντας τους στο διάστημα, πιο μακριά από ποτέ, με το παγκόσμιο τηλεοπτικό γεγονός «ΑΡΗΣ».

Η HuffPost Greece είχε βρεθεί τον περασμένο Ιούνιο στο κομμάτι των γυρισμάτων της σειράς που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, της οποίας η τοπογραφία είναι τόσο παρόμοια με αυτή του Άρη που η NASA την επιλέγει για τους δοκιμαστικούς ελέγχους των rover της (όπως και το Μαρόκο, στο οποίο η παραγωγή του «ΑΡΗ» ταξίδεψε μετά τη Βουδαπέστη για τη συνέχεια των γυρισμάτων). Τότε, σας είχαμε δώσει μια πρώτη γεύση για όσα πρόκειται να δούμε στην μικρή οθόνη από το φθινόπωρο.

Σήμερα, με λίγες μόνο μέρες να μας χωρίζουν από τη πρεμιέρα του «ΑΡΗ» στο National Geographic, ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε λίγο πιο αναλυτικά το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα που αποσκοπεί στο να επαναπροσδιορίσει την τηλεοπτική αφήγηση συνδυάζοντας την ποιότητα παραγωγής μιας ταινίας μεγάλου μήκους με την απαράμιλλη ποιότητα ενός σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

Καταρχάς, ας δούμε ποιοι θα αποτελούν το επιλεγμένο πλήρωμα των έξι ατόμων που θα ταξιδέψουν στον Άρη με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επόμενες αποστολές και, σταδιακά, να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να τον μετατρέψει σε δεύτερο σπίτι της.

O Αμερικανός επικεφαλής της αποστολής Ben Sawyer (Ben Cotton): Απόφοιτος του MIT, με στενή σχέση με τον πατέρα του, του οποίου ο θαυμασμός για το διάστημα λειτούργησε ως καθοριστική πηγή έμπνευσης για τον Ben. Ο Ben είναι ένας εξαιρετικά εκπαιδευμένος και έμπειρος αστροναύτης που έχει ταξιδέψει στο διάστημα τόσο σε αποστολές της NASA όσο και σε αποστολές ιδιωτικών διαστημικών επιχειρήσεων.

Η Αμερικανό-κορεάτισσα πιλότος Hana Seung (Jihae): Εκπαιδευμένη στη NASA, η Hana και η δίδυμη αδερφή της, Joon, ονειρεύονταν από μικρές να ταξιδέψουν στο διάστημα. Η Hana τα κατάφερε επιλέγοντας μια πειθαρχημένη ζωή αφοσιωμένη σε αυτό το στόχο, ενώ η Joon ανήκει στο δυναμικό του κέντρου ελέγχου της αποστολής του Daedalus, στη Γη.

Ο Μεξικανός υδροβιολόγος και γεωχημικός Javier Delgado (Alberto Ammann): Ο Javier είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και διαχείριση του πιο βασικού και πολύτιμου πόρου της αποικίας: του νερού.

Η Γαλλίδα χειρούργος και ψυχολόγος Amelie Durand (Clementine Poidatz): Η Amelie είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας του πληρώματος και της μελλοντικής αποικίας.

Ο Νιγηριανός πολιτικός μηχανικός και ρομποτιστής Robert Foucault (Sammi Rotibi): Η ευφυΐα και το ταλέντο του Robert έγιναν αντιληπτά από μικρή ηλικία, στην πορεία αρίστευσε στον ακαδημαϊκό χώρο σε διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλού κύρους, ενώ κατέχει Ph.D. στη ρομποτική από το Stanford.

Η Ρωσίδα βιοαστρονόμος και γεωλόγος Marta Kamen (Anamaria Marinca): Όταν ήταν μικρή, η Marta είδε από κοντά την πτώση του μετεωρίτη Chelyabinsk το Φεβρουάριο του 2013, ένα βίωμα που πυροδότησε το ενδιαφέρον της στους μετεωρίτες. Η Marta είναι υπεύθυνη για τη γεωλογική εξερεύνηση του πλανήτη και την αναζήτηση για ενδείξεις ζωής στον Άρη.

Στη Γη, η ομάδα ελέγχου του MMC με βάση το Λονδίνο, θα εργάζεται στενά με το IMSF στη Βιέννη της Αυστρίας. Αυτή η ομάδα θα αποτελείται από:

Την Αμερικανό-κορεάτισσα υπεύθυνη επικοινωνίας με την κάψουλα Joon Seung (Jihae): Η Joon υπήρξε το ανερχόμενο αστέρι του διοικητικού τομέα του Mars Mission Corporation και, παρότι δεν κατάφερε να ταξιδέψει στο διάστημα με την αδερφή της, Hana, κατέχει σημαντικό ρόλο στην αποστολή.

Τον Γάλλο Διευθύνων Σύμβουλο του MMC, Ed Gran (Olivier Martinez): Ο Ed έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο του MMC στην αποίκηση του Άρη. Κατέχει πτυχίο μηχανικού από το MIT και είναι ο γενικός διευθυντής του MMC και η έμπνευση πίσω από τη συνεργασία του με το IMSF. Βασική ευθύνη του Ed είναι να κρατά σταθερούς τους οικονομικούς και επιστημονικούς στόχους της αποστολής.

Τη Βρετανίδα γενετίστρια και αρχηγό της επερχόμενης δεύτερης αποστολής του MMC στον Άρη, Leslie Richardson (Cosima Shaw): Η Leslie και ο σύζυγός της, Paul, έχουν εκδώσει μαζί δεκάδες βιβλία και είναι γνωστοί για την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων φυτών-υβριδίων που θα μπορούν να επιβιώσουν και να βλαστήσουν στο περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη.

Τον παγκοσμίου φήμης Βρετανό γενετιστή και βοτανολόγο Dr. Paul Richardson (John Light): Ο Paul έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη μιας σειράς υβριδίων φυτών ειδικά σχεδιασμένων για να ανταποκρίνονται στις ακραίες συνθήκες των θερμοκηπίων του Άρη.

Ο σχεδιασμός του διαστημόπλοιου Daedalus που μεταφέρει την αποστολή στον Άρη, έχει βασιστεί κατά μεγάλο βαθμό στα πρωτότυπα μοντέλα της SpaceX του Elon Musk, αλλά δανείζεται και σχεδιαστικά στοιχεία από τη NASA, τη Boeing, ακόμα και από το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας. Το κυριότερο από όλα, είναι πως η ομάδα του σχεδιασμού παραγωγής δεν επικεντρώθηκε στο «Πώς θα κάνουμε το διαστημόπλοιο να φαίνεται εντυπωσιακό;» αλλά στο «Πώς θα λειτουργεί αποτελεσματικά; Πώς θα το έφτιαχναν στην πραγματικότητα;». Όλα τα πάνελ ελέγχου που θα δείτε στο εσωτερικό του διαστημοπλοίου έχουν βασιστεί στα πραγματικά πάνελ των αληθινών διαστημοπλοίων, σε βαθμό που πολλά από αυτά είναι σχεδιασμένα με τις ίδιες ακριβώς αναλογίες. Μην περιμένετε ολογράμματα και τρισδιάστατους εντυπωσιασμούς, οι αστροναύτες θέλουν κουμπιά για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Για την αναπαράσταση της πρώτης ανθρώπινης αποικίας στον πλανήτη, η παραγωγή επέλεξε να δημιουργήσει μια ρεπλίκα μιας συγκεκριμένης, χαρτογραφημένης περιοχής του Άρη: τους πρόποδες του Olympus Mons, του ψηλότερου βουνού στον Κόκκινο Πλανήτη, του οποίου οι υπόγειοι σωλήνες λάβας παρέχουν καταφύγιο και προστασία από την κοσμική ακτινοβολία. Μάλιστα οι επιστήμονες σήμερα μελετούν μια παρόμοια περιοχή στους σωλήνες λάβας του ηφαιστείου Mauna Loa στη Χαβάη. Εξαιτίας του ανισόπεδου εδάφους του Άρη και των απρόβλεπτων συνθηκών που επικρατούν εκεί, και δεδομένου πως δε θα έχουν μπουλντόζες και γερανούς στη διάθεσή τους, η ομάδα του σχεδιασμού παραγωγής εμπνεύστηκε από τους γεωδαιτικούς θόλους Buckminster Fuller: πανάλαφρα, φουσκωτά, σπονδυλωτά κτίσματα που μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους με ευέλικτους διαδρόμους-φυσούνες, σαν μια φουτουριστική κυψέλη.

Κατά την επίσκεψή μας στη Βουδαπέστη, μιλήσαμε, μεταξύ άλλων, με τους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές της σειράς, την Νοτιοκορεάτισσα μουσικό, συνθέτη και multimedia artist Jihae, η οποία υποδύεται τις δίδυμες αδερφές Hana και Joon Seung στη πρώτη της, μάλιστα, υποκριτική απόπειρα σε τόσο μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή, και τον ηθοποιό Olivier Martinez που υποδύεται τον Ed Gran και για τον οποίο οι συστάσεις, υποθέτουμε, πως περισσεύουν. Δείτε παρακάτω τι μας είπαν για το ταξίδι τους στον Άρη:

Jihae

«Είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε τέτοιου είδους παραγωγή αλλά από το 2007 παίζω σε ταινίες μικρού μήκους και συνεργάζομαι με video artists και σκηνοθέτες. Και νομίζω πως ένας βασικός λόγος που με επέλεξαν για να παίξω δύο χαρακτήρες είναι ένα παλιότερο βίντεο στο οποίο υποδυόμουν ταυτόχρονα έναν άντρα και μία γυναίκα, και είδαν πως μπορώ να αντεπεξέλθω στη πρόκληση των δύο ρόλων. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που κάνω ως μουσικός και τραγουδοποιός είναι να μπαίνω σε μια συγκεκριμένη πνευματική κατάσταση μέσω της οποίας μπορώ να παρασύρω τον κόσμο σε ένα ταξίδι εμπειριών, όπως τις βιώνω εγώ προσωπικά. Και η υποκριτική έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό».

«Δημιούργησα μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία για τις δύο αδερφές, ξεκινώντας από την ηλικία των 5 ετών μέχρι τη στιγμή που επιστρατεύονται για την αποστολή στον Άρη. Άντλησα στοιχεία τόσο από εμένα όσο και από τις δύο μεγαλύτερες αδερφές μου, αυτό όμως που πραγματικά με βοήθησε ήταν η δημιουργία μιας ιστορίας με πολύ συγκεκριμένα βιώματα -πώς ήταν οι ερωτική ζωή τους, πώς ήταν τα σχολικά τους χρόνια, τι τραυματικές εμπειρίες έχουν βιώσει- μοναδικά για την κάθε μία».

«Για εμένα, ως γυναίκα και Ασιάτισσα, αυτός ο ρόλος αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και φέρνει μαζί του μια επίσης τεράστια ευθύνη. Υποδύομαι μια δυναμική γυναίκα που κατέχει τη θέση της αρχηγού της ομάδας και έχω την ευκαιρία να εμπνεύσω πολλά παιδιά παγκοσμίως που νιώθουν πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους εξαιτίας της εθνικότητάς τους ή του φύλου τους. Είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος, από αυτή τη σκοπιά».

«Μέσα από την έρευνα που έκανα συνειδητοποίησα πως η ζωή ενός αστροναύτη κρύβει περισσότερες και πιο πολύπλοκες δυσκολίες από τις προφανείς. Πρέπει να έχεις τη θέληση να μείνεις μόνος σου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να εκτιμάς την αξία της μοναξιάς και της απομόνωσης πολύ περισσότερο από όσο την εκτιμά οποιοσδήποτε καλλιτέχνης (γέλια). Και είναι δίκοπο μαχαίρι αυτή η απόφαση γιατί, από τη μία βιώνεις μια απίστευτη εσωτερική μοναξιά και από την άλλη βρίσκεσαι σε έναν μικροσκοπικό χώρο συνωστισμένος ανάμεσα σε άλλα άτομα. Είναι μια απίστευτη θυσία και πραγματικά θαυμάζω τους αστροναύτες για αυτό».

«Δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν θα μπορούσα να κάνω αυτό το ταξίδι χωρίς επιστροφή προς τον Άρη αλλά δεδομένου ότι κυνηγώ πάντα την περιπέτεια, τείνω προς το "ναι"».

Olivier Martinez

«Ήμουν στη Ρώμη όταν ο Everardo (Gout), με τον οποίο είμαστε φίλοι εδώ και χρόνια, με πήρε για να μου προτείνει το ρόλο και ήταν μια από αυτές τις στιγμές που κάτι, απλά, συμβαίνει. Δέχτηκα αμέσως γιατί τον ξέρω και θαυμάζω τη δουλειά του και μετά γνώρισα όλους τους υπόλοιπους και είμαι πολύ ευτυχής που δουλεύω μαζί τους και με το National Geographic».

«Δεν είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος στον αυτοσχεδιασμό στην αγγλική γλώσσα αλλά μου αρέσει πολύ η ιδέα πως έχουμε μεν το σενάριο αλλά υπάρχει και χώρος για νέες ιδέες της τελευταίας στιγμής, τις οποίες και δοκιμάζουμε επί τόπου για να δούμε πώς λειτουργούν. Έχει τρομερό ενδιαφέρον αυτή η διαδικασία».

«Δεν θα έκανα το ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη. Δεν υπάρχουν αρκετά άγρια ζώα εκεί για τα γούστα μου (γέλια). Όταν δω και την τελευταία άγρια τίγρη, και τον τελευταίο ελέφαντα, τότε ίσως να πάω. Αλλά πιστεύω πως έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε ακόμα σε αυτόν τον μικρό μπλε πλανήτη, πριν πάμε στον κόκκινο πλανήτη (γέλια)».

«Ο ρόλος που υποδύομαι είναι αυτός του "ανθρώπου με τα λεφτά" ουσιαστικά, ο οποίος όμως είναι και ένας οραματιστής που μέχρι σήμερα είχε τα πόδια του στη Γη και το κεφάλι του στα αστέρια και τώρα θέλει να πάει και τα πόδια του εκεί, κυριολεκτικά. Δεν θεωρώ πως είναι ένας στυγνός επιχειρηματίας που νοιάζεται μόνο για τα λεφτά, πιστεύω πως κρύβει κάποιας μορφής ποίηση μέσα του και έτσι θέλω να πιστεύω πως τον απεικονίζω. Επίσης, είναι επιστήμονας και ο ίδιος, κάτι που εξηγεί την ικανότητά του να κατανοήσει και να καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτή την αποστολή. Μου αρέσει να παίζω χαρακτήρες που είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι από εμένα (γέλια)».

«Η ποικιλία που υπάρχει στο καστ και την παραγωγή της σειράς είναι εντελώς αντιπροσωπευτική του κόσμου μας σήμερα. Ερχόμαστε όλοι από διαφορετικές κουλτούρες και έχουμε διαφορετικές ευαισθησίες αλλά εκφράζουμε όλοι μας το ίδιο συναίσθημα και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Ουμανικά μιλώντας, είναι τρομερά ενδιαφέρον το ότι σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας οι άνθρωποι πασχίζουν να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλο από κάθε γωνιά του κόσμου και, όσο περισσότερο κάποιος προσπαθεί να εμποδίσει το ταίριασμα διαφορετικών λαών και πολιτισμών, τόσο περισσότερο αυτό συνεχίζει να πραγματοποιείται. Και αυτό είναι υπέροχο».

Ο Stephen Petranek, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς θα ζήσουμε στον Άρη;» το οποίο και αποτέλεσε σημαντική πηγή πληροφοριών και έμπνευσης για τη σειρά, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν ο άνθρωπος πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του στον Άρη, θα είναι η πιο σημαντική στιγμή της τεχνολογίας, της φιλοσοφίας, της ιστορίας και της ανακάλυψης και αυτό γιατί τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα είδος που ζει σε περισσότερους από έναν πλανήτες».

Το National Geographic θα μεταδώσει τη μοναδική σειρά 6 επεισοδίων «ΑΡΗΣ» ξεκινώντας από την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21:00.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το mars.natgeotv.com/gr τη σελίδα του National Geographic Channel στο Facebook facebook.com/NGCGreece ή το κανάλι στο YouTube

youtube.com/user/NatGeoChannelGreece.

Η πραγματική πρωτοπορία του «ΑΡΗΣ», βέβαια, είναι η ξεχωριστή τηλεοπτική γλώσσα που χρησιμοποιεί η σειρά, η οποία θα ενώσει τα κορυφαία μυαλά του κόσμου με ένα τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί στην παγκόσμια τηλεόραση. Φανταστείτε μια παγκόσμια ομιλία TED με τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους του πλανήτη, η οποία θα ενσωματώνεται στο δραματοποιημένο σενάριο εμπλουτίζοντας την ιστορία με επιστημονικά στοιχεία, έρευνες και μελέτες, δείχνοντας στον θεατή πόσο κοντά στην πραγματοποίηση βρίσκονται όσα φανταστικά βλέπει να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του. Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων, με τους παρακάτω:

natgeo

Neil DeGrasse Tyson

olivier martinez

Elon Musk

  • Charles Bolden, διαχειριστής NASA, πρώην αστροναύτης NASA
  • Peter Diamandis, ιδρυτής και πρόεδρος X-Prize, συν-ιδρυτής και αντιπρόεδρος Planetary Resources
  • Neil DeGrasse Tyson, διευθυντής πλανηταρίου Hayden στο Rose Center for Earth and Space
  • Elon Musk, CEO και διευθυντής σχεδιασμού, SpaceX, CEO Tesla Motors, πρόεδρος SolarCity
  • David Dinges, καθηγητής τμήματος ψυχιατρικής, University of Pennsylvania
  • Casey Dreier, διευθυντής διαστημικής ασφάλειας και υπεράσπισης, Planetary Society
  • Ann Druyan, executive producer και συγγραφέας «Cosmos»
  • Charles Elachi, πρώην διευθυντής προγράμματος Jet Propulsion Lab (JPL) NASA, επίτιμος καθηγητής Caltech
  • Jim Green, διευθυντής τμήματος πλανητικής επιστήμης, NASA
  • John Grunsfeld, διαχειριστής τμήματος Επιστημονικής Διεύθυνσης Αποστολών NASA, πρώην αστροναύτης NASA
  • Jennifer Heldmann, επιστήμονας πλανητικής έρευνας NASA
  • Jedidah Isler, βραβευμένος αστροφυσικός, μέλος της ομάδας Emerging Explorere, National Geographic
  • Thomas Kalil, αναπληρωτής διευθυντής γραφείου επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής Λευκού Οίκου – ΗΠΑ, ανώτερος σύμβουλος τμήματος επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο – ΗΠΑ
  • Roger Launius, αναπληρωτής διευθυντής, επιμελητής National Air and Space Museum, Smithsonian Institution
  • John Logsdon, επίτιμος καθηγητής, πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων, George Washington University
  • James Lovell, πρώην αστροναύτης NASA, διοικητής αποστολής Apollo 13
  • Stephen Petranek, συγγραφέας «Πώς θα ζήσουμε στον Άρη;»
  • Mary Roach, συγγραφέας «Packing for Mars»
  • Jennifer Trosper, διευθυντής αποστολής Mars 2020
  • Andy Weir, συγγραφέας «The Martian»
  • Robert Zubrin, πρόεδρος The Mars Society, πρόεδρος Pioneer Astronautics