Μερικές ανελέητες συμβουλές καριέρας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη

Μερικές ανελέητες συμβουλές καριέρας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη
A portrait of Napoleon Bonaparte (1769 - 1821) as Emperor Napoleon 1 of France on 1 June 1815 in Paris, France. An engraving by Samuel Freeman from a painting by Paul Delaroche. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
A portrait of Napoleon Bonaparte (1769 - 1821) as Emperor Napoleon 1 of France on 1 June 1815 in Paris, France. An engraving by Samuel Freeman from a painting by Paul Delaroche. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Hulton Archive via Getty Images

Στις 5 Μαΐου του 1821 ο Ναπολέων Βοναπάρτης άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί της Αγίας Ελένης στον κόλπο της Γουινέας, όπου και είχε εξοριστεί από τους Άγγλους. Αιτία θανάτου του θεωρείται πως ήταν ο καρκίνος του στομάχου, καθώς ήδη από την εποχή του Βατερλό υπέφερε από συχνούς πόνους στο στομάχι. Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν πως ο θάνατος ήρθε από το δηλητήριο που είχε πάρει ο ίδιος όταν παραιτήθηκε, και του οποίου η επίδραση ήταν μακροχρόνια.

Ελάχιστες ιστορικές φιγούρες έχουν φτάσει τέτοια δυσθεώρητα ύψη και έχουν ηττηθεί τόσο σκληρά όσο ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο οποίος θα μπορούσε άνετα να έχει γράψει ένα καλό βιβλίο αδυσώπητων συμβουλών επαγγελματικής σταδιοδρομίας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Αναλύοντας και συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία του, καλή και κακή, αυτά είναι μερικά πράγματα που ο Μέγας Ναπολέων θα μπορούσε να είχε πει σε κάποια ομιλία του σε μια επιχειρηματική σχολή.

  1. Εφηύρε τον εαυτό σου. Ο Ναπολέων ήταν ένα τίποτα και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους όλων των εποχών, εντελώς μόνος του. Κάθε επιτυχία του τον έκανε να ανακαλύπτει εκ νέου τους στόχους του.
  2. Να ξέρετε τι θέλετε. Ο Ναπολέων ήθελε πάντα δύναμη και δόξα και τα κατέκτησε και τα δύο.
  3. Εργαστείτε για εσάς τους ίδιους. Ο Ναπολέων ήταν ένας ικανός άνθρωπος σε υποδεέστερες θέσεις, ο οποίος έγινε από καπετάνιος, ταξίαρχος και μετά στρατηγός μέσα σε ένα χρόνο. Ήθελε πάντα να είναι επικεφαλής, παίρνοντας κάθε ρίσκο και λαμβάνοντας όλα τα εύσημα για αυτό. Ακόμα κι ως αρχηγός του κράτους, οδηγούσε ο ίδιος τις περισσότερες φορές τα στρατεύματά του στη μάχη.
  4. Έχει σημασία ποιους ξέρετε. Ο Ροβεσπιέρος με τη φήμη της Βασιλείας του Τρόμου, βοήθησε τον Βοναπάρτη να αναλάβει από νωρίς αποστολές, ενώ η προθυμία του να παντρευτεί την παρατημένη ερωμένη ενός Παριζιάνου πολιτικού (τη Ζοζεφίν) τον βοήθησε να αναλάβει τη δουλειά στην Ιταλία. Ήξερε ποια άτομα έπρεπε να προσεγγίσει σε ένα δωμάτιο.
  5. Διαλέξετε το αντικείμενό σας. Όταν ο στρατός των Επαναστατών ήθελε να μετακινήσει τον Ναπολέοντα από το πυροβολικό στο, πιο χαμηλού κύρους, πεζικό, αυτός απλά αρνήθηκε και απέσυρε τις υπηρεσίες του μέχρι να αντιστραφεί η ανάθεση.
  6. Μην αποδέχεστε άχαρες αναθέσεις. Στην αρχή της καριέρας του, ανατέθηκε στον Βοναπάρτη να εισβάλει στην Αγγλία, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε δυνατότητα εισβολής. Αντί να οδηγηθεί σε μια αποτυχία, λοιπόν, έφυγε για να ασχοληθεί με την πολιτική στο Παρίσι.
  7. Μην ζητάτε την άδεια κανενός. Ο Ναπολέων έκανε ό,τι ήθελε, όποτε ήθελε, όπως ήθελε -μέχρι που έχρισε τον εαυτό του αυτοκράτορα. Η αλαζονεία του του έκανε «δώρο» πολλούς εχθρούς, οι οποίοι και τον νίκησαν στο τέλος. Στο ενδιάμεσο, όμως, η δύναμή του ήταν τεράστια.
  8. Πηγαίνετε κατευθείαν για τη καρδιά. Ο Ναπολέων επικεντρωνόταν πάντα στον στρατό του εχθρού, όχι στη γη ή τα κεφάλαιά του. Ισοπεδώστε τον στρατό (του εχθρού), έλεγε, και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.
  9. «Πουλήστε» τον εαυτό σας. Ο Ναπολέων ήταν ακούραστος στην τακτική της προπαγάνδας και λογόκρινε κάθε κριτική απέναντί του.
  10. Αγοράστε μερικούς φίλους. Ο Ναπολέων δημιούργησε 23 δούκες, 193 κόντηδες, 648 βαρόνους και μοίρασε 16εκ. φράγκα σε 824 στρατηγούς. Απένειμε άπειρα μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Ήταν κάτι σαν «Νονός».
  11. Φτιάξτε μια ισχυρή ομάδα εκπροσώπων. Οι υφιστάμενοί του δεν ήταν το ίδιο ευφυείς με αυτόν αλλά ο Ναπολέων είχε το καλύτερο προσωπικό στρατιωτών και πολιτών στην Ευρώπη.
  12. Παίξτε τον ρόλο σας. Ο Ναπολέων έπαιζε με αυτοπεποίθηση τον ρόλο που ήθελε να γίνει μια μέρα, κατακτητής και αυτοκράτορας, και η δύναμη της πειθούς του έκανε τους άλλους να τον αποδεχτούν ως τέτοιο.
  13. Να είστε καιροσκόποι. Ο Βοναπάρτης δεν έχασε χρόνο με παρακάλια, ευχές και προσευχές. Έπαιξε έξυπνα τα χαρτιά που του μοιράστηκαν.

Βέβαια, είδαμε όλοι που τον οδήγησαν στο τέλος οι τακτικές του. Οπότε κάντε ό,τι καταλαβαίνετε.

Δημοφιλή