Τι σου συμβαίνει Guru-Murthy; Ο δημοσιογράφος που εξόργισε τον Tarantino, «λύγισε» και τον Robert Downey Jr.

Τι σου συμβαίνει Guru-Murthy; Ο δημοσιογράφος που εξόργισε τον Tarantino, «λύγισε» και τον Robert Downey Jr.
HuffPost Greece

Η περίπτωση του Krishnan Guru-Murthy, του δημοσιογράφου του βρετανικού καναλιού Channel 4, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αν δεις μερικές συνεντεύξεις του, πόσο μάλλον τις επίμαχες που θα σας δείξουμε παρακάτω, αρχικά θα μείνεις χωρίς λόγια, έπειτα θα συγχυστείς, στο τέλος όμως θα το δεις λίγο πιο ψύχραιμα και θα το φιλοσοφήσεις. Είπαμε, ο άνθρωπος είναι περίπτωση.

Βλέπετε, ο Guru-Murthy δεν είναι «κακό» άτομο. Δεν έχει κάποια κρυφή ατζέντα, δεν οργανώνει πολύπλοκα σχέδια για να παγιδεύσει τους διάσημους κατά τη διάρκεια των σύντομων συνεντεύξεών τους μαζί του, δεν θέλει να γίνει Letterman στη θέση του Letterman (όχι πως θα τον χάλαγε). Ο άνθρωπος αυτός έχει προφανώς μια ιδιαίτερα ρομαντική, σχεδόν αλτρουιστική άποψη για τη δουλειά του ως δημοσιογράφος και κάθε φορά προσπαθεί να επικεντρωθεί σε πάρα πολύ σοβαρά, κοινωνικά θέματα και να βγάλει κάποιο πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον συνεντευξιαζόμενο. Τίμια και πανάξια προσπάθεια, το δίχως άλλο, είναι όμως βασικό να ξέρεις που, πότε και σε ποιον να την κάνεις.

Όταν, για παράδειγμα, έχεις τον Robert Downey Jr. διαθέσιμο μπροστά σου για 6-8 λεπτά, στα πλαίσια της προώθησης του The Avengers: Age of Ultron, το να αλλάζεις άγαρμπα θέμα και να τον ρωτάς για μια δήλωση που είχε κάνει το 2008 (επτά χρόνια πριν) σχετικά με πώς η φυλάκισή του τον έκανε να αλλάξει τις πολιτικές του απόψεις, είναι -για να το θέσω ευγενικά- αφελές. Όχι μόνο για ένα δημοσιογράφο, για κάποιον με κοινή λογική, γενικότερα.

Αυτό ακριβώς όμως έκανε ο Guru-Murthy τις προάλλες, με αποτέλεσμα ο Downey Jr. να σηκωθεί και να φύγει. Δείτε τι ακριβώς έγινε παρακάτω:

Το βλέμμα του καμεραμάν μας κάλυψε:

Το τρομερό είναι πως ο δημοσιογράφος δεν δίνει την παραμικρή σημασία στα σημάδια που του στέλνει ο διάσημος ηθοποιός -ο οποίος και χειρίστηκε την κατάσταση με άψογο επαγγελματισμό μέχρι να απηυδήσει- αλλά συνεχίζει το βιολί του.

Ό,τι ακριβώς είχε κάνει δηλαδή το 2013, όταν σε μια συνέντευξή του με τον Quentin Tarantino, πάλι για την προώθηση μιας ταινίας (Django Unchained), πάλι με τον ίδιο χρονικό περιορισμό, αυτό που σκέφτηκε να ρωτήσει τον Tarantino, από ΟΛΑ όσα θα μπορούσε να τον ρωτήσει, ήταν: «γιατί σου αρέσουν οι βίαιες ταινίες;» και «γιατί είναι ΟΚ να απολαμβάνεις τη βία στον κινηματογράφο;».

Δηλαδή ρε Krishnan, αλήθεια; Αυτό έχεις να ρωτήσεις τον Tarantino; Αλήθεια;

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Καταλαβαίνουμε όλοι πως ο Guru-Murthy έχει, γενικά, καλές προθέσεις. Μια ακόμα υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι πως οι υπεύθυνοι στο δίκτυο όπου εργάζεται έχουν μάλλον καταλάβει τα ίδια με εμάς, για αυτό και τον στέλνουν στις συνεντεύξεις. Θέλουν να γίνουν viral, επιχειρηματίες είναι, λογικό. Εκτός κι αν δεν έχουν άλλο για τα πολιτιστικά, οπότε ίσως μετά και από το περιστατικό με τον Robert Downey Jr. να πρέπει να κοιτάξουν κανένα βιογραφικό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κάποιος πρέπει να πιάσει αυτόν τον άνθρωπο και να του εξηγήσει πως το να κάνεις ερωτήσεις σε διάσημα, ενδιαφέροντα πρόσωπα που δεν αφορούν κανέναν, ούτε τους ίδιους ούτε το κοινό, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Όλοι ξέρουμε πια τη φιλοσοφία του Tarantino γύρω από τις βίαιες ταινίες, 20 χρόνια τα λέει. Όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που είχε ο RDJ με τα ναρκωτικά και το πώς κατάφερε να κάνει μια νέα αρχή στην καριέρα του, τα έχει πει, τα έχει ξαναπεί. Αν θέλουμε να μάθουμε κάτι για αυτόν είναι για την τωρινή του ζωή και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα. Ποιος νοιάζεται για μια ατάκα του 2008;

Το καλύτερο βίντεο το αφήσαμε για το τέλος. Πρόκειται για μια συνέντευξη του Guru-Murthy με τον Richard Ayoade -τον τρομερό «Maurice Moss» του IT Crowd και σκηνοθέτη του υπέροχου Submarine, μεταξύ άλλων- για την προώθηση του, τότε, νέου του βιβλίου. Ο Ayoade ήταν προετοιμασμένος για τους ιδιαίτερους τρόπους του δημοσιογράφου, καθώς είχε δει τη συνέντευξη με τον Tarantino. Ο Guru-Murthy, από την άλλη, καθώς ο νόμος του απαγορεύει, ως δημοσιογράφος, να πουλήσει κάποιο προϊόν, προσπαθούσε να βρει ένα κοινωνικό concept για να παρουσιάσει τη συνέντευξη, και έτσι κατέληξε στο «είσαι μισός Νορβηγός, μισός Νιγηριανός και Άγγλος, νιώθεις ευθύνη απέναντι στους Βρετανούς ομοίους σου;». Το να διαβάσει το βιβλίο και να βρει κάποιο θέμα μέσα από τις ιστορίες του, δεν πέρασε από το μυαλό του. Και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η καλύτερη συνέντευξη που έχει γίνει ποτέ.