LIFE
01/06/2015 11:58 EEST

Ο Ινδός εκατομμυριούχος που τα παράτησε όλα για να γίνει μοναχός

PTI

O Bhanwarlal Raghunath Doshi δανείστηκε από τον πατέρα του στα τέλη της δεκαετίας του '70 το αστρονομικό ποσό των 30.000 ρουπιών, για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση εμπορίας πλαστικού στο Δελχί. Γιος ενός μικρεμπόρου υφασμάτων από το Ρατζαστάν, που αντιμετώπισε αρκετές κακουχίες όταν απέρριψε την πρόταση του πατέρα του να ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, o Bhanwarlal ήταν ξεκάθαρος σχετικά με τον στόχο του: θα γινόταν ο κορυφαίος στο επάγγελμά του. Και έγινε.

Ο Doshi έχτισε μια αυτοκρατορία αξίας 600 ρουπιών crore (περίπου 91εκ. ευρώ) κάνοντας εμπόριο πλαστικών πρώτων υλών. Την Κυριακή που μας πέρασε, τα παράτησε όλα για να γίνει μοναχός Τζάιν, με μια εκδήλωση στο Ahmedabad Education Society, η οποία έλαβε τεράστια δημοσιότητα και την παρακολούθησε μεγάλο πλήθος κόσμου. Στην «diksha», στη χειροτονία του δηλαδή, παρευρέθηκαν πνευματικοί ηγέτες του Τζαϊνισμού καθώς και κορυφαίοι βιομήχανοι της πόλης.

Ο Bhanwarlal Raghunath Doshi, ο οποίος είναι πατέρας τριών παιδιών, έχει μπροστά του πλέον μια ζωή λιτότητας -δεν μπορεί να κόψει τα μαλλιά του και πρέπει να περπατά χωρίς υποδήματα. Ο Diksha Daneshwari Gunratna Surishwarji Maharaj, ο δάσκαλος των μοναχών Τζάιν στο Αχμενταμπάντ ο οποίος και δέχτηκε τον Doshi ως τον 108ο μαθητή του, είπε: «Το να περνάς από το diksha δεν είναι εύκολο. Η ζωή ενός μοναχού Τζάιν είναι σαν την κόγχη του κελύφους που δεν μπορεί να βαφτεί με οποιοδήποτε άλλο χρώμα».

«Η σωτηρία είναι το πραγματικό μονοπάτι»

Η περίπτωση του Doshi θα είναι μοναδική στον κόσμο των μοναχών Τζάιν, καθώς είναι παντρεμένος, έχει χρήματα και αναγνωρισμένη κοινωνική θέση.

Η απόφασή του όμως να παραιτηθεί από την περιουσία του δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής. Είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την αυτοκρατορία του και να στραφεί στην πνευματικότητα από το 1982, όπως αναφέρουν οι Times της Ινδίας. Καθυστέρησε επειδή έπρεπε να πείσει, πρώτα, την οικογένειά του.

Την Κυριακή, όλη η αφρόκρεμα της κοινωνίας του Αχμενταμπάντ ήταν παρούσα στην πολυτελή τελετή, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει δυο μέρες πριν. Μια πομπή μήκους 7χλμ με άρματα, ελέφαντες και καρότσια με καμήλες και μουσικούς ήταν από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της τελετής, ενώ συμμετείχαν και 1.000 μοναχοί.

Ο γιος του Doshi, Rohit, ο οποίος έχει πτυχίο και MBA από την Μεγάλη Βρετανία, είπε πως ο πατέρας του πιστεύει ότι η εκπαίδευση των γιων και της κόρης του «δεν έχει καμία χρήση και η μόνη πραγματική διαδρομή είναι η διαδρομή του moksha (της σωτηρίας)».

Ο Doshi γνώρισε και εντάχθηκε στον Τζαϊνισμό, ξοδεύοντας ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες.

«Θα είχε χειροτονηθεί πριν από τρία χρόνια αλλά η οικογένεια τον είχε εμποδίσει τότε. Είναι πάντα δύσκολο όταν η κεφαλή της οικογένειας θέλει να λάβει το diksha. Του πήρε τρία χρόνια για να μας μεταπείσει. Είμαστε περήφανοι για αυτόν. Η τιμή και ο σεβασμός που έλαβε όταν ανακοίνωσε την απόφασή του είναι κάτι που μόνο αν το δεις μπορείς να το πιστέψεις» πρόσθεσε ο γιος του.

Ένας πολυτελής αποχαιρετισμός

Όπως αναφέρουν οι Times της Ινδίας, 1500 σερβιτόροι είχαν προσληφθεί για να εξυπηρετήσουν τους καλεσμένους κατά τη διάρκεια της τριήμερης τελετής. Ο χώρος είχε κατασκευαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με πλοίο. Η οικογένεια είχε κλείσει 500 δωμάτια ξενοδοχείων για τις ανάγκες των καλεσμένων. Υπολογίζεται πως περίπου 150.000 άτομα παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

Sponsored Post