LIFE
23/02/2017 08:01 EET

Οι Φάροι που δεν υποκύπτουν στα εμπόδια

Στο 3ο επεισόδιο των Φάρων του Cosmote History, της Cosmote TV, γνωρίζουμε τρεις ανθρώπους που μετέτρεψαν την κάθε δυσκολία της ζωής, σε προσωπική τους νίκη.

Τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ “Φάροι”, έχουν δώσει ήδη εξαιρετικά δείγματα γραφής, καθώς πρόκειται για μία ιδιαίτερα προσεγμένη και σύγχρονη παραγωγή, που έχει ως σκοπό της να προβάλει προσωπικότητες, αξίες, στάσεις ζωής και παραδείγματα που μας εμπνέουν. Έτσι, και στο 3ο επεισόδιο, που θα προβληθεί για πρώτη φορά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, θα γνωρίσουμε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ανθρώπων, που παρά τις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσκολίες, δεν δίστασαν να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλάρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις αλλαγές

Ένας αθλητής που μας έχει κάνει πολλές φορές εθνικά περήφανους, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πρόκειται για τον πρώην δισκοβόλο Μάκη Καλάρα, που στα 17 του χρόνια είδε τη ζωή του να αλλάζει ριζικά, όταν σε τροχαίο ατύχημα έμεινε παράλυτος. Ο Μάκης όμως αποδεικνύει πως δεν φοβάται τις αλλαγές, αντιθέτως, τις επιδιώκει. Έτσι και μετά την κατάκτηση του ολυμπιακού του μεταλλίου, αποφάσισε να αλλάξει άθλημα και να γίνει ο μόνος αθλητής στην Ελλάδα που ασχολείται με το καθιστό σκι. Το 2014 συμμετείχε στην χειμερινή παραολυμπιάδα στο Σότσι της Ρωσίας και κατέκτησε ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς έγινε ο μοναδικός αθλητής που έχει συμμετάσχει και σε θερινούς και σε χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αυτόνομος, αυτάρκης, με πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, ο Μάκης κάνει τον απολογισμό του και δηλώνει πως ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει όσο ψηλά ονειρεύεται, ακόμα και «χωρίς τα 2/3 του κορμιού του».

Ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος μπορεί να παρέλαβαν «καμένη γη», αλλά τώρα είναι οι «καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης»

Μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας μας ήταν οι φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία. Ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος, που μεγάλωσαν σε αγροτικές οικογένειες σ’ένα μικρό χωριό της Ηλείας, ήταν ακόμα παιδιά όταν έμαθαν πως, εκτός από δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν και όλες τις γεωργικές τους εκτάσεις. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν στην αρχή πάγωσαν, αλλά αμέσως μετά πήραν την απόφαση πως θα δουλέψουν και θα ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που ορθώνονταν μπροστά τους. Έμειναν στο τόπο τους και με πολλή προσπάθεια και επιμονή όχι μόνο έστησαν ξανά τις βάσεις τους, αλλά προχώρησαν και ακόμα παραπέρα: επέλεξαν να ασχοληθούν με την ελιά και αναζήτησαν τον καλύτερο τρόπο συγκομιδής της. Κάπως έτσι κατέληξαν στον σχεδιασμό ενός καινοτόμου ρομποτικού μηχανήματος, το οποίο όχι μόνο αναβάθμισε την παραγωγή τους, αλλά τους ανέδειξε και ως τους καλύτερους νέους αγρότες της Ευρώπης (2016), καθώς κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό.

Οι Φάροι δεν είναι άλλοι, παρά οι άνθρωποι που βρίσκονται ανάμεσά μας. Φωτεινά παραδείγματα αισιοδοξίας, που μας εμπνέουν μέσα από τις επιλογές και τη δράση τους.

Info

Πρώτη προβολή: Κυριακή 26/2 στις 23:00

Επόμενη προβολή: Τετάρτη 1/3 στις 17:00