Τα διατροφικά οφέλη της σαρακοστιανής νηστείας και τι να προσέξετε

Τα διατροφικά οφέλη της σαρακοστιανής νηστείας και τι να προσέξετε
Getty Images/Fuse

H νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής βρίσκει συνεχώς όλο και περισσότερους οπαδούς, μεταξύ των οποίων και πολλούς νέους όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και από ενδιαφέρον για μια πιο υγιεινή διατροφή. Σε περίπτωση που σκέφτεστε να ακολουθήσετε τις 40 μέρες της νηστείας ο Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, εξηγεί τι πρέπει να προσέξετε αλλά και τι θα κερδίσετε.

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τήρηση των κανόνων της νηστείας, δηλαδή η αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών, την περίοδο της νηστείας, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος (κακής χοληστερόλης-LDL), και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Τα οφέλη αυτά βασίζονται κυρίως στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, μονοακόρεστων και Ω3 λιπαρών οξέων και στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη ρύθμιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, μέσα από τη διατροφή της νηστείας αυξάνεται δραστικά και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως καροτίνες, βιταμίνης C και E, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι να προσέξετε:

Κατά τη διάρκεια της νηστείας ενδέχεται να μειωθεί η πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να σχεδιάσετε με προσοχή τη διατροφή σας.

Ποια είναι αυτά; Πρώτο και κυριότερο, οι πρωτεΐνες. Το γεγονός ότι αποκλείεται το κρέας από την διατροφή θα πρέπει να αντισταθμιστεί με πρόσληψη εναλλακτικών πηγών, όπως τα φασόλια, οι γίγαντες, τα ρεβίθια, οι φακές, η φάβα, ο κιμάς σόγιας, το ταχίνι, τα όστρακα, τις γαρίδες, τα μαλάκια (καλαμαράκια, χταπόδια κ.λπ.).

Προσοχή απαιτείται με τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, γιατί δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός. Όμως, συνδυάζοντας π.χ τα όσπρια με δημητριακά, τα αμινοξέα τους αλληλοσυμπληρώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του γεύματος.

Επόμενο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται τη προσοχή σας, λόγω του αποκλεισμού των γαλακτοκομικών είναι το ασβέστιο. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια με τα κόκκαλα, τα όσπρια, οι μπάμιες, το μπρόκολο, τα αντίδια και τα αμύγδαλα.

Όσον αφορά το σίδηρο, είναι γνωστό πως ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Έτσι, για παράδειγμα τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές, ενώ περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, αυτός είναι ελάχιστα απορροφήσιμος. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια, συνδυάστε τα με μία πηγή βιταμίνης C. Για παράδειγμα, στα ρεβίθια προσθέστε λεμόνι, στις φακές προσθέστε φρέσκια ντομάτα ή καταναλώστε πορτοκάλι ή μανταρίνι μετά το γεύμα.

Αναμφίβολα, η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί επιβλαβές.