Το savoir faire του γυμναστηρίου: 6 καλοί τρόποι για όλους τους αθλούμενους

Το savoir faire του γυμναστηρίου: 6 καλοί τρόποι για όλους τους αθλούμενους
woman struggling to lift small weight with man
Diane Collins and Jordan Hollender via Getty Images
woman struggling to lift small weight with man

Κάθε Σεπτέμβριο, όπως και κάθε αρχή της χρονιάς, τα γυμναστήρια γεμίζουν με κόσμο. Η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς τη χρονιά του και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει στον εαυτό του, αφού τα οφέλη της είναι σημαντικά τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική υγεία. Το γυμναστήριο, ως μία μικρή κοινωνία έχει και αυτό τους δικούς του κανόνες και καλούς τρόπους, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται ώστε να υπάρχει αρμονία. Με λίγα λόγια, έχει και το γυμναστήριο το δικό του savoir faire.

Η υγιεινή είναι πάνω απ' όλα

Το γυμναστήριο είναι εξ΄' ορισμού ένας (κλειστός) χώρος όπου πηγαίνει κανένας με σκοπό να ιδρώσει, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ... δύσκολα. Η υγιεινή σας πρέπει να είναι το άλφα και το ωμέγα. Να έχετε φροντίσει να φοράτε καθαρά ρούχα και να φοράτε αποσμητικό. Όλοι θέλουν να ιδρώσουν στο γυμναστήριο, αλλά δεν χρειάζεται να επιβαρύνετε κανέναν με ενοχλητικές οσμές.

Ο καθένας με τη σειρά του

Εάν κάποιος περιμένει υπομονετικά να αδειάσει ένας διάδρομος, μην σπεύσετε να του πάρει τη σειρά επειδή κοίταξε αλλού για μερικά δευτερόλεπτα. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική περίσταση πρέπει να τηρείται η σειρά προτεραιότητας για τα όργανα του γυμναστηρίου.

Προσωπικός χώρος

Όπως και σε όλους τους δημόσιους χώρους, έτσι και στο γυμναστήριο ο προσωπικός χώρος είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι αν βρίσκεστε σε μία αίθουσα και περιμένετε να κάνετε γιόγκα ή pilates, δεν χρειάζεται να απλώσετε το στρώμα σας δίπλα στο στρώμα κάποιου άλλου, ούτε να στέκεστε δίπλα του στα όργανα περιμένοντας να τελειώσει. Κάντε ένα βήμα πίσω και δώστε στους «συναθλητές» χώρο για να κινηθούν άνετα, χωρίς να τους κάνετε να νιώθουν ότι εισβάλλετε στον προσωπικό τους χώρο.

Ένδυση και άσκηση

Στη γυμναστική πρέπει να νιώθει κανείς άνετα και να φοράει ρούχα που τον διευκολύνουν και κρατούν τη θερμοκρασία του σώματός του σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, όμως, ότι πρέπει να φοράτε τόσα λίγα ώστε να προκαλείτε. Οτιδήποτε είναι διάφανο, θα μπορούσε να πωλείται στο τμήμα με τα παιδικά ή παραπέμπει σε εσώρουχα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τις γυναίκες, όπως και τα πολύ κοντά σορτσάκια που κρύβουν κινδύνους και για την προσωπική μας υγιεινή. Όσο για τους άντρες, τα πράγματα είναι συνήθως πιο απλά, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονα η τάση για τα αμάνικα φανελάκια. Πέρα από αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα χαλαρά και σορτσάκια, ειδικά αν η άσκηση που κάνετε έχει πολλά ανοίγματα, και τα κολάν με τις σχετικά κοντές μπλούζες.

Δεν φλερτάρουμε (ή τουλάχιστον δεν το παρακάνουμε)

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική. Οι γνωριμίες και οι φιλίες του γυμναστηρίου μπορεί να σας δώσουν κίνητρο για να πηγαίνετε περισσότερο και να μην χάνετε κανένα μάθημα. Ακόμα κι αυτό έχει το όριό του. Αν και το λίγο φλερτ, με γυμναστές/ γυμνάστριες ή άλλους πελάτες, είναι υγιές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το παρακάνετε και να καταλήγετε να χαϊδεύετε τα μπράτσα του γυμναστή ή να μιλάτε συνέχεια με την κοπέλα που προσπαθεί να κάνει κοιλιακούς και να ισορροπήσει στη «στάση της Γάτας». Όλα με μέτρο!

Δεν σχολιάζουμε αρνητικά

Ήρθε στο γυμναστήριο ένας καινούριος πελάτης ή ένας νέος δρομέας στην ομάδα που τρέχετε κάθε Κυριακή και δεν είναι τόσο καλός/ δεν έχει ξαναγυμναστεί ποτέ/ δεν τα καταφέρνει/ έχει παραπάνω κιλά. Σε κάθε περίπτωση δεν έχετε το δικαίωμα να τον/την σχολιάζετε αρνητικά. Ακόμα κι αν εσείς ήσασταν τόσο καλοί όταν πρωτοξεκινήσατε (πράγμα αμφίβολο) είναι πολύ αγενές και απρεπές να μιλάτε αρνητικά κάποιον που μόλις τώρα ξεκινά την προσπάθειά του. Όταν κάποιος προσπαθεί να γίνει καλύτερος και να κάνει μία θετική αλλαγή στη ζωή του μέσα από τη γυμναστική το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον θαυμάσετε και να τον ενθαρρύνετε σε αυτή του την προσπάθεια. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλο θάρρος και προσπάθεια για κάποιον υπέρβαρο ή που δεν τα καταφέρνει καλά στη γυμναστική να ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και να το τηρήσει, οπότε πρέπει να τους στηρίξετε.

Έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κοινωνική σας συμπεριφορά; Σας προβληματίζει κάποιο ψυχολογικό ζήτημα; Στείλτε την ερώτησή σας και τον προβληματισμό σας με email και θα απαντήσουμε στην ερώτηση σας στην καινούργια μας στήλη.(το όνομα της στήλης θα ανακοινωθεί προσεχώς!)