Είχατε κακό ύπνο την προηγούμενη και αποφασίζετε να κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ; Μέγα λάθος. Διαβάστε γιατί

Είχατε κακό ύπνο την προηγούμενη και αποφασίζετε να κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ; Μέγα λάθος. Διαβάστε γιατί
An owl with glasses in a robe with arms crossed in an armchair
Darren Pryce via Getty Images
An owl with glasses in a robe with arms crossed in an armchair

Σωστός ύπνος, αυτός ο άγνωστος. Η λίστα με όσα μπορούν να σας χαλάσουν τον ύπνο είναι μεγάλη: από το να χαζεύετε το κινητό σας λίγο πριν κλείσετε τα φώτα, να πιείτε αλκοόλ πριν τον ύπνο ή το να σκεφτείτε ότι κακό και δυσάρεστο σας συνέβη όλη την ημέρα. Τώρα η επιστήμη λέει ότι πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμη: να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε νωρίς εάν την προηγούμενη νύχτα είχατε κακό ύπνο.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο SLEEP 2016, το ετήσιο συνέδριο της American Academy of Sleep Medicine and the Sleep Research Society, βρέθηκε ότι όσοι αποφάσισαν να κοιμηθούν νωρίς ή να σπάσουν την ημέρα με έναν γρήγορο υπνάκο, για να καλύψουν το κενό της προηγούμενης νύχτα που στριφογύριζαν στο κρεβάτι, ήταν πιο πιθανό να μετατρέψουν την οξεία αϋπνία σε χρόνια. Υποσημείωση: Οξεία αϋπνία αντιμετωπίζει κάποιος όταν για πάνω από 3 βράδια κάθε εβδομάδα χρειάζεται πάνω από 30 λεπτά για να τον πάρει ο ύπνος ή όταν παραμένει ξύπνιος για πάνω από 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Χρόνια χαρακτηρίζεται η αϋπνία όταν κάποιος αντιμετωπίζει τα παραπάνω αλλά για διάστημα άνω των 3 μηνών.

Η έρευνα έγινε σε 500 άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου (για παράδειγμα, έχουν κοιμηθεί μέσα σε 15 λεπτά). Μελέτησαν τις συνήθειες τους ύπνους τους για ένα χρόνο, μέσα από ένα ημερολόγιο ύπνου που συμπλήρωναν οι ίδιοι. Στο τέλος του έτους, το 20% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνισαν οξεία αϋπνία κάποια στιγμή του έτους και από αυτούς μόνο το 48% μπόρεσε να αποκαταστήσει την ποιότητα του ύπνου του. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που μπόρεσαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα και εκείνων που το είδαν να επιδεινώνεται; Η προσπάθειά τους να κερδίσουν τον χαμένο ύπνο.

Το πρόβλημα με την παραπάνω τακτική είναι ότι μπορεί να φαίνεται καλό σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά έχει επιπτώσεις σύστημα ύπνου του οργανισμού σας, εξηγεί ο ερευνητής Michael Perlis. Που σημαίνει ότι εάν για κάποιο διάστημα κοιμάστε μόνο για 6 ώρες λόγω του στρες, και πάτε για ύπνο την επόμενη δύο ώρες νωρίτερα για να αναπληρώσετε, το πιθανότερο είναι να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι για αυτές τις δύο ώρες, κάτι που ενισχύει την αϋπνία.

Αντίθετα, η καλύτερη τακτική είναι να μην κάνετε απολύτως τίποτα. «Η οξεία αϋπνία θα βελτιωθεί από μόνη της σε 3 με 5 ημέρες εάν δεν κάνετε τίποτα» εξηγεί ο Perlis. Και αυτό το τίποτα απολύτως έχει ως εξής: Εάν κανονικά κοιμάστε μεταξύ 11 το βράδυ με 7 το πρωί, αλλά σας παίρνει μια ώρα για να σας πάρει ο ύπνος ή ξυπνάτε ενδιάμεσα ένα βράδυ, θα πρέπει να την επόμενη να κοιμηθείτε 11 το βράδυ με 7 το πρωί. Και διατηρήστε αυτό το πρόγραμμα μέχρι να αποκατασταθεί η ποιότητα του ύπνου σας.

Εάν πάλι δεν αντέξετε και υποκύψετε σε ένα μεσημεριανό ύπνο, οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε το εξής: εάν για παράδειγμα κοιμηθείτε μια ώρα το μεσημέρι, τότε το βράδυ πηγαίνετε στο κρεβάτι τα μεσάνυχτα ή ακόμη και 00.15 ή 00.30 και μετά σηκωθείτε στις 7 το πρωί.

*Το κείμενο βασίστηκε σε ρεπορτάζ της αμερικάνικης The Huffington Post.