LIFE
10/10/2016 08:47 EEST

Η τρομερή ιστορία που μοιράστηκε η κόρη του Ρίτσου στο Facebook όταν έμαθε για το θάνατο του Παττακού

HuffPost Greece

Η είδηση του θανάτου του πρωτεργάτη του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, Στυλιανού Παττακού, ήταν το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τους χρήστες των ελληνικών κοινωνικών δικτύων χτες, Κυριακή, μετά το debate Clinton-Trump. Μόνο που, σε αντίθεση με το εξαιρετικά σοβαρό και κάπως τρομακτικό πλέον ζήτημα των αμερικάνικων εκλογών, ο θάνατος του Παττακού σε ηλικία 104 χρονών ήταν μια είδηση που προκάλεσε κυρίως αισθήματα αγαλλίασης στη πλειονότητα του κόσμου, παρά οτιδήποτε άλλο.

Ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν για το θάνατο του Παττακού, τα αστεία, τα σατιρικά και τα οργισμένα, ξεχώρισε η ανάρτηση της κόρης του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Έρης. Η Έρη Ρίτσου, η οποία είναι συγγραφέας και πεζογράφος, θυμήθηκε την ιστορία της συνάντησης του πατέρα της με τον πραξικοπηματία Παττακό, ο οποίος κατά την Χούντα διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Α' αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με αφορμή την πρόσκληση που έγινε στο Ρίτσο το 1970 να παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Λονδίνου, μαζί με τον Πάμπλο Νερούδα.

Ακολουθεί η ιστορία όπως την αφηγήθηκε η Έρη Ρίτσου στο λογαριασμό της στο Facebook.

ΡΙΤΣΟΣ και ΠΑΤΤΑΚΟΣ

Το 1970 δίνεται άδεια στον Ρίτσο να ταξιδέψει από τη Σάμο, όπου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, στην Αθήνα.

Στο Καρλόβασι όπου ζούσαμε περνούσε τις διακοπές του και ο Μιχάλης Περατικός, που την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας, αν δεν κάνω λάθος, του συλλόγου Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο. Ο Περατικός ήταν άνθρωπος που αγαπούσε τις τέχνες και εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του πατέρα μου. Με πρωτοβουλία και ενέργειες του λοιπόν ήρθε για τον Ρίτσο μια πρόσκληση να πάρει μέρος ως τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Λονδίνου, μαζί με τον Πάμπλο Νερούδα.

Η πρόσκληση μεταφέρθηκε στους δικτάτορες από τον Σύλλογο Ελλήνων Εφοπλιστών και φυσικά μια τέτοια πρόταση που έρχεται μέσω τέτοιας οδού δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν να την εξετάσουν.

Έτσι, ο Ρίτσος παίρνει άδεια να ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου ο Στυλιανός Παττακός τον καλεί στο γραφείο του για να του κάνει συστάσεις, τί πρέπει να πει στο Λονδίνο εάν ερωτηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Παττακός θεωρούσε τον εαυτό του μέγα θεωρητικό και φιλόσοφο και έπηξε τον πατέρα μου στις μπούρδες στην προσπάθειά του να τον αποτρέψει από το να καταφερθεί κατά της Χούντας. Ο Ρίτσος του είπε πως αν ερωτηθεί, θα πει απλώς την αλήθεια. 

-Και ποιά είναι η αλήθεια κύριε Ρίτσο; τον ρώτησε ο Παττακός.

-Αυτή που πολύ καλά γνωρίζετε, Πως στην Ελλάδα υπάρχει μια στυγνή στρατιωτική δικτατορία. 

Κατόπιν τούτου ο Ρίτσος πήρε το δρόμο για Πειραιά, τμήμα μεταγωγών, Καρλόβασι, και οι διοργανωτές στο Λονδίνο πήραν την απάντηση πως ο Ρίτσος αρνείται να ταξιδέψει.

Περιττό να πω πως ο πατέρας μου άκουγε "Παττακός" και του σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο, ενθυμούμενος το θράσος και τις φιλοσοφικές μπούρδες του ανόητου φασιστοδικτατορίσκου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, το στάτους της κ. Ρίτσου έχει λάβει 2.1 χιλιάδες like και 449 shares, με τον κόσμο να αφήνει λόγια αγάπης και συμπαράστασης στα σχόλια που το συνοδεύουν και να στέλνει το δικό του μήνυμα κατά των όποιων δικτατορικών καθεστώτων.