Τι θα συνέβαινε εάν τα ζώα αποκτούσαν την ευφυία μας;

Τι θα συνέβαινε εάν τα ζώα αποκτούσαν την ευφυία μας;
Two white tigers (Panthera tigris) fighting in water, close-up
Anup Shah via Getty Images
Two white tigers (Panthera tigris) fighting in water, close-up

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα συνέβαινε εάν όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη γη αποκτούσαν ξαφνικά την ανθρώπινη ευφυία; Σύμφωνα με το BBC, το οποίο συνομίλησε με επιστήμονες όπως ο Ίνες Κάτχιλ που διδάσκει οικολογία της συμπεριφοράς, η οποία αφορά στην μελέτη της οικολογικής και εξελικτικής βάσης της συμπεριφοράς των ζώων, στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο κόσμος μας θα έμοιαζε μάλλον με δυστοπία παρά με ουτοπία.

Πιο συγκεκριμένα, πολλά είδη θα εξαφανίζονταν και σίγουρα θα ξεσπούσε o τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, από τον οποίο θα έβγαιναν νικητές... οι ιοί, τα βακτήρια και οι κατσαρίδες. Ο άνθρωπος δεν θα είχε καμία τύχη μπροστά στην δύναμη αρπαχτικών όπως τα λιοντάρια και οι αρκούδες, ενώ κυριότερος αντίπαλός μας θα ήταν τα υπόλοιπα πρωτεύοντα θηλαστικά. Οι γορίλες, επί παραδείγματι, όχι μόνο θα μπορούσαν να χειριστούν με ευκολία τα προηγμένα όπλα που έχουμε δημιουργήσει, αλλά θα είχαν και μεγαλύτερη δύναμη και αντοχές από εμάς. Ο αγώνας θα ήταν άνισος.

Πρώτα, πρώτα θα εξαφανίζονταν τα φυτοφάγα ζώα, όπως οι γαζέλες και τα ελάφια. Τα ζώα αυτά ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα βοσκώντας για να συγκεντρώσουν ενέργεια, γεγονός που θα τους άφηνε ελάχιστο χρόνο για να οργανωθούν κοινωνικά και να δημιουργήσουν όπλα. Ήδη τα φυτοφάγα γίνονται βορά των σαρκοφάγων, μόνο που η μάχη που δίνουν σχετίζεται περισσότερο με την πείνα των άλλων ζώων για σάρκα και όχι την πείνα τους για εξουσία. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο BBC, η ανθρώπινη ιστορία δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν προσεγγίζουν με φιλική διάθεση τα άλλα είδη ή ακόμα και τις άλλες ανθρώπινες φυλές. Τα φυτοφάγα πλέον θα έπρεπε να ανταγωνιστούν ζώα που δεν έχουν στόχο μονάχα την επιβίωση, αλλά την ποδηγέτηση των μορφών ζωής και την κατάκτηση του πλανήτη.

«Αντιδρούμε πολύ αρνητικά και επιθετικά στους ξένους και στους κινδύνους», εξηγεί ο Κάτχιλ.

Πιο σημαντικοί ανταγωνιστές του ανθρώπου θα ήταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεγάλοι θηρευτές όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις, οι αρκούδες και οι λύκοι, αλλά και άλλα μεγαλόσωμα ζώα, όχι απαραίτητα σαρκοφάγα, όπως οι ελέφαντες. Εάν ο άνθρωπος έμενε χωρίς τα όπλα του ή βρισκόταν στη ζούγκλα ή στην έρημο, δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι σε αυτά τα είδη. Όπως προαναφέραμε, σπουδαιότεροι από εμάς θα αναδεικνύονταν οι χιμπατζίδες, οι γορίλες και τα λοιπά πρωτεύοντα όντα που, όχι μόνο θα ήταν ικανά να χρησιμοποιήσουν τις μηχανές και τα όπλα μας, αλλά θα είχαν φυσικές δυνάμεις καλύτερες από του ανθρώπου.

Εάν όμως έβγαινε κάποιος νικητής σε αυτό τον πόλεμο των ειδών, αυτός θα ήταν το σινάφι των μικροβίων. Οι ιοί και τα βακτήρια είναι παντού. Ακόμα και μέσα μας. Εάν λοιπόν αποκτούσαν την ευφυία μας και την δίψα μας για εξουσία, θα μας εξολόθρευαν μια για πάντα. Βέβαια, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα, οι πιθανότητες να αποκτήσουν ευφυία είναι μηδαμινές.

Η επόμενη μέρα ενός τέτοιου πολέμου θα ήταν σκοτεινή. Η γη μας θα κατοικούνταν μονάχα από μικροοργανισμούς, κατσαρίδες και πιθανότατα αρουραίους. Τα οικοσυστήματα θα κατέρρεαν και ο πλανήτης θα καταστρεφόταν σταδιακά, όπως και σήμερα.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος λόγος που θα έκανε τα ζώα πιο αλτρουιστικά από εμάς. Η ισορροπία της φύσης υπάρχει λόγω της ισορροπίας της εξουσίας», καταλήγει ο Κάτχιλ.