Γιόγκα, πιλάτες, χορός: Τρία είδη άσκησης που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι οι άντρες

Γιόγκα, πιλάτες, χορός: Τρία είδη άσκησης που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι οι άντρες
Man doing Prasarita Padottanasana
Niki van Velden via Getty Images
Man doing Prasarita Padottanasana

Εάν σας πούμε την φράση «άντρας κάνει γυμναστική», ποια είναι η εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό; Μάλλον, θα φανταστείτε έναν άντρα με μπράτσα να σηκώνει βάρη ή, στην καλύτερη περίπτωση, να τρέχει. Δεν θα σας έρθει στο μυαλό ένας άντρας να κάνει γιόγκα, πιλάτες ή χορό. Στην Ελλάδα, οι άντρες δεν προτιμούν τα παραπάνω είδη σωματικής άσκησης. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ίσως να μην θεωρούνται τόσο στερεοτυπικά «αντρικά», ίσως τα παραπάνω είδη γυμναστικής να έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο γνωστά τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Παρ' ολ' αυτά, η γιόγκα, το πιλάτες και ο χορός έχουν πολλά να προσφέρουν, ειδικά στους άντρες, οι οποίοι καλό θα ήταν να τα δοκιμάσουν. Εμείς ζητήσαμε από μία πιλάτες instructor, μία δασκάλα χορού και μία γιόγκα instructor να μας πουν για ποιο λόγο οι άντρες πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν αυτά τα είδη γυμναστικής και με ποιον τρόπο θα τους ωφελήσουν.

Θεοδώρα Μάγκου, Πιλάτες Instructor, Power House Project Nicki Petroulaki, Γλυφαδα

«Από την εμπειρία μου έχω παρατηρήσει οτι όποιοι άντρες έχουν έρθει για μάθημα Πιλάτες, τους αρέσει και καταλήγουν να συνεχίζουν να έρχονται. Είναι μέχρι να έρθουν σε επαφή μαζί του για πρώτη φορα, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα το Πιλάτες είναι ακόμα ταυτισμένο με τις γυναίκες, παρόλο που σε χώρες όπως η Αμερική ήδη το έχουν εντάξει στις προπονήσεις αθλητών και παικτών αθλημάτων όπως το football κλπ. Λίγοι ξέρουν οτι ο δημιουργός της μεθόδου ήταν άντρας πρώην μποξέρ και ακροβάτης, και αρχικά η μέθοδος απευθυνόταν μόνο σε άντρες. Ο ίδιος ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την μέθοδό του όπως φαίνεται και στην φωτογραφία σε ηλικία 57 ετών. Το Πιλάτες είναι φτιαγμένο για όλους τους άντρες, από τον αθλητή μέχρι τον τραυματισμένο υπάλληλο γραφείου που κάθεται όλη μέρα και δεν έχει ασκηθεί ποτέ. Είναι μία ολοκληρωμένη μέθοδος άσκησης που είναι αρκετή από μόνη της, αλλά είναι και ιδανική για cross training με άλλα είδη άθλησης ή γυμναστικής.

Ο λόγος πρώτα απ' όλα είναι ότι το πιλάτες βλέπει το σώμα σαν ένα σύνολο, με έμφαση στο κέντρο. Πόσες φορές δεν έχουμε δει κάποιον σε ένα γυμναστήριο που φαινομενικά έχει πολύ δύναμη, για παράδειγμα σηκώνει πολλά κιλά ενώ γυμνάζει τα χέρια, αλλά η στάση του είναι εντελώς λάθος και καθόλου λειτουργική για το πως κινείται στην καθημερινότητά του; Οι ασκήσεις πιλάτες δουλεύουν κάθε μυ του σώματος ενώ μας δυναμώνουν συνολικά ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερη στάση και απόδοση στην καθημερινή μας ζωή, όχι μόνο μέσα στο γυμναστήριο. Οξύνουν τον συγχρονισμό και την αντίληψη του σώματος, την συγκέντρωση αφού κάθε άσκηση απαιτεί έλεγχο και συντονισμό, αλλά και την υπομονή και την επιμονή.

Είναι γεγονός ότι κατά κανόνα οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευλυγισία και εύρος κίνησης σε ώμους, πλάτη, πόδια και ισχία, και ίσως για αυτό είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες. Αυτός ακριβώς όμως είναι ο λόγος που κάνει το πιλάτες πολύτιμο και απολύτως χρήσιμο στους άντρες, αφού η ευλυγισία ειδικά της σπονδυλικής στήλης στην οποία στοχεύει είναι ένδειξη νεότητας και σωματικής υγείας. Όπως έλεγε και ο ίδιος: “If your spine is inflexibly stiff at 30, you are old. If it is completely flexible at 60, you are young." (Εάν η σπονδυλική σου στήλη δεν είναι ευλύγιστη στα 30 είσαι μεγάλος. Εάν είναι εντελώς ευλύγιστη στα 60, τότε είσαι νέος).»

Λενιώ Λέντζα, δασκάλα χορού

«Νομίζω ένας πρώτος λόγος που θα μπορούσε να ωθήσει κάποιον να ξεκινήσει χορό είναι η περιέργεια! Είναι μια μορφή άσκησης πολύ λιγότερο προσανατολισμένη στους άνδρες, κάτι που ισχύει κυρίως στη χώρα μας, γιατί στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες είναι τελείως διαφορετική η παιδεία γύρω από το χορό και τη τέχνη γενικότερα. Ο χορός είναι κομμάτι της ανθρώπινης έκφρασης από τον πρωτόγονο άνθρωπο μέχρι σήμερα.

Παρ' όλ' αυτά αν τα παραπάνω δε συγκινούν ιδιαίτερα κάποιον υπάρχουν και πολύ πιο πρακτικοί λόγοι!

Πρώτα πρώτα ένα σοβαρό μάθημα χορού (κλασικού για παράδειγμα) θέλει πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση σε όποιο επίπεδο και αν είναι κανείς. Περιλαμβάνει οπωσδήποτε προασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυικού συστήματος.

Αλλά και το ίδιο το μάθημα του χορού περιλαμβάνει ασκήσεις με πολλές επαναλήψεις και ελάχιστη ξεκούραση ανάμεσα σε κάθε άσκηση. Δυναμώνουν πέλματα και αστράγαλοι για καλή ισορροπία, κνήμες, δικέφαλοι και τετρακέφαλοι ιδιαίτερα στα (συνεχόμενα!) άλματα, πλάτη, χέρια και φυσικά κοιλιακοί για να κρατηθεί ο κορμός στη σωστή θέση. Άλλωστε τι άλλο είναι το plie παρά τα βυθίσματα (squats) γαλλιστί! Επίσης πολλές ασκήσεις στο χορό είναι ίδιες ή παρόμοιες με τις ασκήσεις που θα έκανε ένας φυσικοθεραπευτής στην περίπτωση μιας τενοντίτιδας, ενός τραβήγματος ή ενός διαστρέμματος. Το καλό stretching βοηθά πολύ στην ευελιξία και ευλυγισία των αρθρώσεων προστατεύοντας από τραυματισμούς!

Τέλος, και ίσως το κυριότερο, είναι ημουσική. Αντιλαμβάνεσαι, γνωρίζεις και ανακαλύπτεις τελείως διαφορετικά το σώμα σου εναρμονίζοντάς το με μία μουσική (οποιαδήποτε). Συνδέεσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις με κάτι πιο εσωτερικό, πράγμα που έχει προέκταση ακόμα και στην προσωπική και κοινωνική ζωή του καθενός.»

Ειρήνη Δαμανάκη, Γιόγκα Instructor

«Η γιόγκα είναι η σύνδεση του νου με το σώμα. Αναπνοή, κίνηση, ευλυγισία, δύναμη, ισορροπία. Κι όμως θεωρείται γυναικεία υπόθεση. Πολλές φορές, οι ερωτήσεις που ακούω όταν κάποιος άντρας ενδιαφέρεται να ξεκινήσει yoga, είναι: «Μα δεν είναι μόνο για γυναίκες; Και για ευλύγιστους; Και τι νόημα έχει να δεθώ κόμπος; Άσε που θέλω και κάτι πιο δυναμικό.»

Βεβαία, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η yoga απευθύνεται σε όλους μας. Και φυσικά και στους άντρες. Ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε στην Ινδία περίπου 5.000 χρόνια πριν και αρχικά, απευθυνόταν μόνο σε άντρες. Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, μπορούμε με σιγουριά πλέον να πούμε ότι η τακτική πρακτική της yoga, ρυθμίζει την πίεση της καρδιάς και του αίματος, αυξάνει την αντοχή και τη δύναμή μας, βελτιώνει την ευλυγισία μας, μειώνει το στρες και καταπολεμά την κατάθλιψη και την αϋπνία. Παράλληλα βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια, καταπολεμά τις αρνητικές σκέψεις, ενισχύει τον αυτοέλεγχο, τη συγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση και μας βοηθάει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε το σώμα μας και να εξερευνήσουμε τις δυνατότητές του. Κατά την πρακτική της yoga, ενεργοποιούμε κάθε μυ, σύνδεσμο και όργανο μας, σε σύγκριση με άλλα είδη άσκησης όπως πχ το ποδόσφαιρο, που ενεργοποιούν το 10-15% . Σε αντίθεση δε, με άλλα είδη γυμναστικής που μας κουράζουν και νιώθουμε ότι μας παίρνουν ενέργεια, η yoga μας αναζωογονεί, και μας αφήνει με μια αίσθηση ευεξίας. Βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε άλλες προπονήσεις και προστατεύει από τραυματισμούς. Και να μην ξεχνάμε ότι η γιόγκα μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο και να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση!

Τα οφέλη της yoga στους άνδρες δεν μετριούνται μόνο σε “όγκο” ή επιφανειακή δύναμη, η οποία είναι πραγματική και εμφανής, αλλά και σε σωματικό και ψυχικό σθένος που έχει βάθος και διάρκεια. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε ότι η yoga είναι γυναικεία υπόθεση, αναθεωρείστε! Και δοκιμάστε τη!»