Πίσω από τις απαντήσεις Μητσοτάκη στην ΔΕΘ: Ατάκες, πολιτικά μηνύματα και «μπηχτές»

Παρασκήνιο, στιγμιότυπα και τα μηνύματα πίσω από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της 84ης Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης.
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της 84ης Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης.
Alexandros Avramidis / Reuters

13:05 Η φράση με την οποία άνοιξε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ήταν «η Ελλάδα θα είναι η θετική έκπληξη της επόμενης τριετίας». Είναι ένα σύνθημα που επαναλαμβάνει σταθερά πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης - και είναι προφανές ότι σε αυτό θα επιμείνει για πολύ καιρό ακόμη.

Είναι ταυτόχρονα και μία προσπάθεια να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα, ώστε να το πιστέψουν όλοι σταδιακά, εντός και εκτός Ελλάδας. Στην προκειμένη περίπτωση, η προσπάθεια ξεκινά από την επικοινωνία με την ελπίδα να ολοκληρωθεί στην οικονομία. Ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει οτι ο δρόμος είναι μακρύς...

Η ερώτηση της HUFFPOST στον πρωθυπουργό

- Μιλάτε για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά με ποιό τρόπο θα προσπαθήσετε να ενισχύσετε την εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τί θα κάνετε για τη φοροδιαφυγή, το λαθραίο εμπόριο και το παρα-εμπόριο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Την κριτική, που ακούω, ότι νομοθετούμε μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο δεν την αντιλαμβάνομαι. Μιλάμε με την ΓΣΒΕΕ και στηρίζουμε τους μικρομεσαίους. Ειδικά για το παρα-εμπόριο, έχει δίκο κάθε καταστηματάρχης που παραπονιέται. Θέτουμε σε εφαρμογή σχέδιο για να τσακίσουμε το παρα-εμπόριο. Οσο για τα ζητήματα απλοποίησης διαδικασιών, τον περιορισμό γραφειοκρατίας, εμείς θα τα λύσουμε για να στηρίξουμε έτσι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή ακριβώς, οι μεγάλες μπορεί να έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα - άρα οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο.»

13:10 Στην Αριστοτελία Πελώνη από την Καθημερινή η επόμενη απάντηση του πρωθυπουργού και επιλέγει πρώτα να μιλήσει για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό, που ο ίδιος εξήγγειλε 24 ώρες νωρίτερα από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ: «Για να ισχύσει η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι με βάση το Σύνταγμα. Επαναλαμβάνω την έκκληση να ψηφιστεί όχι με 200 αλλά με 300 η συγκεκριμένη πολιτική αλλαγή...Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», τονίζει και προαναγγέλει πρόσκληση σε διάλογο για αυτό το θέμα προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην ίδια απάντηση, χαρακτηρίζει «περιορισμένης εμβέλειας» την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση - υπογραμμίζοντας ότι αποσυνδέει τον εκλογικό νόμο. Ταυτόχρονα, προαναγγέλει νέο εκλογικό νόμο «ο οποίος θα διασφαλίζει κυβερνητισμότητα», αφού όπως λέει ένα κόμμα με 40% δικαιούται «άνετη κυβερνητική πλειοψηφία».

Αυτό είναι ένα πολιτικό δεδομένο που βάζει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα καθορίσει σε κάποιο βαθμό την πολιτική ατζέντα τον επόμενο χρόνο.

13:17 Στην ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η απάντηση είναι λακωνική και αυτό έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον - σημασία. «Δεν απεμπολώ τον στόχο των πλεονασμάτων» δηλώνει, αλλά είναι πρόδηλο ότι δεν θέλει να συζητά πολύ για αυτό το θέμα και σε αυτό το πνεύμα, σε σχέση με τους στόχους και τους όρους που θέτουν οι δανειστές στην Ελλάδα.

13:20 Στο σκέλος των ελληνοτουρκικών το μήνυμα είναι «όχι με απειλές και τσαμπουκάδες». Ο πρωθυπουργός φροντίζει να χαμηλώσει τους τόνους πριν από την συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας το δόγμα «είναι καλύτερα να μιλάμε». Οσοι περίμεναν ή ήλπιζαν(;) σε κορώνες και εθνικιστικές αποχρώσεις, σε αυτή τη φάση θα απογοητευθούν.

1:30 Η ατάκα Μητσοτάκη στο ερώτημα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας βγάζει τίτλο: «Κάντε μου αυτό το ερώτημα σε τρεις μήνες!»

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Huffpost GR

1:33 Στο κεφάλαιο «φορολογία», ο πρωθυπουργός λέει ότι μέχρι το 2021 πιστεύει πως θα έχει εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος, ενώ - καθόλου συμπτωματικά - επαναλαμβάνει κάποια στιγμή τις λέξεις «θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα». Επιβεβαιώνει την προηγούμενη εκτίμηση, ότι αυτό θα ειναι το σύνθημά του...

1:37 «Αν υπάρχει παραβατικότητα πρέπει να επεμβαίνει η Αστυνομία» λέει για τα Εξάρχεια. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης για την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή και να «ξαναγίνουν τα Εξάρχεια γειτονιά με το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά όχι άντρο μπαχαλάκηδων και διακίνησης ναρκωτικών». Η απάντηση αποδεικνύει ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις, παραμένει σταθερός στην πολιτική του απόφαση και δεν θα αλλάξει σε τίποτα ο σχεδιασμός που μέχρι στιγμής υλοποιεί η Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Γενική παρατήρηση: Ο πρωθυπουργός δεν χαμογελάει σχεδόν καθόλου ενώ απαντά στους δημοσιογράφους. Και το ίδιο έπραξε στην ομιλία του κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Δεν ξέρω αν αυτή είναι προσωπική επιλογή ή επικοινωνιακή τακτική, αλλά είναι μία διαφορά σε σχέση με τα συνηθισμένα «μοντέλα» επικοινωνίας.

Υπουργοί σε παράταξη, παρακολουθούν την συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ
Υπουργοί σε παράταξη, παρακολουθούν την συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ
Eurokinissi

1:50 - Και τί θα γίνει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; «Δεν πρόκεται να κάνουμε τίποτα απολύτως που θα παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα», είναι η πρώτη αντίδραση Μητσοτάκη, εκφράζοντας όμως «στενοχώρια» για την σημερινή πραγματικότητα που δεν επιτρέπει ανατροπή της ισχύουσας κατάστασης.

Λεπτομέρεια, αλλά με σημασία: Δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα, ώστε να τον κατηγορήσουν ότι παραβιάζει τους νόμους του κράτους - πόσω μάλλον το Σύνταγμα, όχι μόνο σε σχέση με τα πανεπιστήμια, αλλά γενικώς.

14:00 Πίσω στην «καυτή πατάτα» της αποπληρωμής μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός προαναγγέλει κατάθεση σχετικού αιτήματος στο Ταμείο. Φυσικά, η ουσία βρίσκεται στους όρους και στις προϋποθέσεις, αλλά επ′ αυτού δεν αποκαλύπτει κάτι συγκεκριμένο. Μένει στην καταγραφή της πολιτικής απόφασης-πρόθεσης.

14:14 «Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο», υπογραμμίζει σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας: «Να μην αποφασίζουν λίγοι για πολλούς». Το πολιτικό μήνυμα είναι κατευθείαν στον στόχο, δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει «ευγενικά» ότι είναι έτοιμος και να συγκρουστεί αν χρειαστεί...αλλά προσπαθεί να το κάνει χωρίς να προκαλέσει προκαταβολικά.

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis speaks during a news conference at the annual International Trade Fair of Thessaloniki, Greece, September 8, 2019. REUTERS/Alexandros Avramidis
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis speaks during a news conference at the annual International Trade Fair of Thessaloniki, Greece, September 8, 2019. REUTERS/Alexandros Avramidis
Alexandros Avramidis / Reuters

14:15 Ατάκα που «μιλάει» στις ευαισθησίες όλων των Ελλήνων σε σχέση με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει τη μάχη. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, αλλά κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη το Βρετανικό Μουσείο.»

14:25 Μάτι. Αναμενόμενη ερώτηση... Πότε θα λειτουργήσει το 112 για να είναι διαθέσιμο στους πολίτες; «Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι στο τέλος του έτους» είναι η απάντηση, αλλά η Πολιτική Προστασία θα κρίνει αν και πότε πρέπει να το χρησιμοποιεί. Δεν θα γίνεται πάντα, διευκρινίζει, αλλά όταν κρίνει η Πολιτική Προστασία πως έχει νόημα και πως θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

14:30 Θα δούμε ξανά δάνεια από τράπεζες για κατοικίες στην Ελλάδα; «Για να δίνουν οι τράπεζες δάνεια πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», απαντά καταρχήν ο πρωθυπουργός. «Δε νοείται να υπάρχουν επιχειρηματίες που ζουν πολυτελέστατους βίους με τις θαλαμηγούς στο Αιγαίο, έχουν λεφτά στο εξωτερικό και θέλουν να κρατούν το έλεγχο των επιχειρήσεων. Αυτά να τα ξεχάσουν», προσθέτει. Ονόματα - ονόματα; (είναι η αυθόρμητη σκέψη του δημοσιογράφου που ακούει μία τέτοια δήλωση...)

14:40 «Ναι θα την δω!» (την ταινία του Κώστα Γαβρά για τους Ανήλικους στο Δωμάτιο...) Βεβαίως προσθέτει ότι η τότε κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής. Και το «γυρίζει» σε μπηχτή στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρατήρηση-απορία αν θα καταθέσει κάποια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντίπολίτευσης πρόταση για Εξεταστική, που θα διερευνήσει τα γεγονότα του 2015. Ρητορικό το ερώτημα, προφανώς.

Και δεύτερη πρωθυπουργική «μπηχτή»: Αραγε θα εμφανίζονται στην ταινία του Γαβρά και πρόσωπα όπως ο Πάνος Καμμένος ή ο ...Πετσίτης;

Μαριέτα Γιαννάκου - Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Μαριέτα Γιαννάκου - Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Eurokinissi

14:53 Θα γίνουν προσλήψεις και θα διατηρηθεί ή όχι η αναλογία 1 προς 5; Θα γίνουν προσλήψεις εκεί που υπάρχουν ουσιαστικές ανάγκες. Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5 διευκρινίζει ο κύριος Μητσοτάκης, έχει ξεπεραστεί αυτό. Αλλά αφήνει και αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι δεν έκανε προσλήψεις κοιτάζοντας τις ανάγκες του δημοσίου.

15:10 Φορολογικοί συντελεστές: Το τέλος της θητείας μας θα μας βρει με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%. Συζητάμε για μείωση συντελεστών και για ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνει σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύντομα θα πούμε περισσότερα, λέει, χωρίς να προσδιορίζει την χρονική στιγμή.

Δημοφιλή