ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/01/2019 12:09 EET | Updated 11/01/2019 21:03 EET

LIVE BLOG Πάνος, μόνος, ψάχνεται...

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Είναι θέμα ωρών να γνωστοποιήσει ο Πάνος Καμμένος τις αποφάσεις του, που θα κρίνουν το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες δίνουν και παίρνουν, όμως κανείς δεν στοιχηματίζει τα λεφτά του στο τι θα πράξει ο έως τώρα μικρός κυβερνητικός εταίρος, πριν μιλήσει ο ίδιος.

Οι πρωινές δηλώσεις του μάλιστα, ότι  δεν είναι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελεί υπό παραίτηση επισήμως, έρχονται μάλλον σε αντίθεση με τα χτεσινά ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι ο Υπουργός Άμυνας αποχαιρέτησε τους στρατηγούς σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμύνης, λέγοντας πως αυτό είναι το τελευταίο Συμβούλιο Αμύνης στο οποίο προΐσταται.

21.02: Συγχαρητήρια στον Ζάεφ απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

20.35:  Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter.

20.29: Στο μεταξύ, όπως προκύπτει, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, βρίσκεται καθ’οδόν για τη Σαγκάη για να κλείσει συμφωνία με δύο αεροπορικές εταιρείες της Ανατολικής Κίνας σχετικά με την άμεση δρομολόγηση νέας non-stop πτήσης Σαγκάη-Αθήνα εντός του έτους, ταξιδεύοντας απευθείας από το Τορόντο του Καναδά, όπου είχε επαφές με κορυφαία στελέχη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Βόρειας Αμερικής. Η Ελενα Κουντουρά απουσιάζει σταθερά από τις συνεδριάσεις των ΑΝΕΛ, και όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτό θα συνεχιστεί. 

20.27: Εγκρίθηκε και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός νόμος του Συντάγματος.

20.07:  Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

19.58: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120. 

18.37 Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Βουλή για τις συνταγματικές τροπολογίες. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Βουλής.

18.13 Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στη συγκυβέρνηση: «Αυτοεξευτελισμός, σύμφωνα με το λεξικό, είναι το τελευταίο στάδιο της αυτοταπείνωσης, στο οποίο περιέρχεται κάποιος συνειδητά ή ασυνείδητα μέσω της πλήρους απώλειας της υπολήψεώς του. Αφιερωμένο και στους δύο».

17.18   Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ ανέφερε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA». Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

17.08 Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, σε κείμενό του αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, υπό τον τίτλο ”Μακεδονία σακατεμένη” κάνει λόγο για καταστροφή της αρτιμέλειας της «ιερής Γαίας Μακεδονίας» και για μετατροπή του «Ακέραιου της σωματοψυχής των Μακεδόνων» σε «σερνάμενο σακατιλίκι».

«Λέμε όχι στον ακρωτηριασμό που θα πάθει η ολόδική μας, πρωτοφυὴς ονομασία. Η Μακεδονία είναι μία και είναι μακεδονική. Ημών, των Μακεδόνων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ζουράρις, καταλήγοντας σε ”Υστερόγραφο” όπου σημειώνει: «Η ως άνω άποψή μου συνυπάρχει με την πλήρη και διαρκή ἐκ μέρους μου στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση, μέχρις λήξεως τής εντολής. Σύμφωνα με τε καθ΄ ημάς συναμφότερον».

 15.55 Mε μια ανάρτηση του στο twitter, ο Πάνος Καμμένος θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο... Είναι αμφίβολο αν τα κατάφερε.

15.30 Ο Καμμένος πρότεινε στους παριστάμενους βουλευτές του να αποσυρθούν από υπουργοί και να τον εξουσιοδοτήσουν για να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Έχασε την ψηφοφορία με 4 – 3.

Υπέρ ήταν Καμμένος, Κατσίκης και Κόλλια – Τσαρουχά.

Κατά Ζουράρις Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης και Μαυραγάνης.

15.07 Διεκόπη η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. «Είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση» είπε ο Καμμένος. Ως αιτία της διακοπής παρουσιάστηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει στα Σκόπια

14.47 Οι φωτογραφίες από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, λένε πολλά. Ενώ οι περισσότεροι βουλευτές κάθονται γύρω από τον Πάνο Καμμένο, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επέλεξε τη... διακριτική απομόνωση και κάθισε στην άλλη άκρη του τραπεζιού

14.27 Καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας. Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τελικά στις 15:00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με αυτά, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι,προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

14:10 «Βγάλτε φωτογραφίες για να μην βγάζετε σενάρια» είπε προς τους φωτορεπόρτερ ο Π. Καμμένος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης λήψης φωτογραφιών πριν έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Απευθυνόμενος δε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, είπε «είπαν ότι ήσουν για καφέ» (σ.σ.: στην αναβληθείσα συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, την Τετάρτη).

13.45 Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπό την προεδρία του αρχηγού του κόμματος και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

13.38  «Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», είπε ο Πάνος Καμμένος στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ερωτηθείς αν αυτό επηρεάζει την ΚΟ, σημείωσε ότι όλα είναι συναρτώμενα.

Ταυτόχρονα ο κ.Καμμένος ερωτηθείς για την εμπλοκή που, όπως είπε, υπάρχει στα Σκόπια, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια σημειώνοντας ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

13.31 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Πρωθυπουργό. Αυτό ανέφερε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ

12.40 Πρέπει να θεωρούμε, άραγε, δεδομένο ότι θα υπάρξει τελικά συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο; Πάντως, είναι απίθανο να πληροφορηθούν οι δημοσιογράφοι πού και πότε ακριβώς θα γίνει - αν γίνει...

12.39 Ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε υπερκινητικός το πρωί στην συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την αναβάθμιση των F-16. Πολλές χειραψίες, πολλά χαμόγελα και πηγαδάκια με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ενδιαφέρον, γιατί ο υπουργός συνομιλεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος φέρεται να είναι φαβορί για να τον αντικαταστήσει στον υπουργικό θώκο, εάν προκύψει σύντομα ανασχηματισμός...

Eurokinissi

12.39 Aπό τα ενδιαφέροντα φωτογραφικά στιγμιότυπα το πρωί στη Βουλή: φυλλάδιο για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος.

Eurokinissi

 12.19 Σύμφωνα με συγλίνουσες πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να προτείνει ψήφο κατά συνείδηση στην πρόταση εμπιστοσύνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ΑΝ.ΕΛ.  #panosmonos

12.18 Η δήλωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρου Τοσουνίδη, ότι «ο πρωθυπουργός είχε δώσει χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά συντόμευσε τους χρόνους», μαρτυρά ότι όλα είναι θέμα timing τελικά... Υπενθυμίζουμε ότι  στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα φέρει την ψηφοφορία στη Βουλή εντός Ιανουαρίου. Βέβαια, για εσωτερικούς του λόγους, προς το παρόν η διαδικασία καθυστερεί από την πλευρά Ζάεφ, στο σκοπιανό κοινοβούλιο.

12.06. Δημοσιογράφοι αναμένουν τις εξελίξεις, σχολιάζοντας

12.11. Απούσα θα είναι και πάλι από την Κ.Ο η Έλενα Κουντουρά. Μάλιστα, η υπουργός Τουρισμού πριν λίγες ώρες συναντήθηκε με τον ομόλογό της,υπουργό Τουρισμού του Οντάριο, Michael Tibollo.  #panosmonos

12.07 Το υλικό για τους σκιτσογράφους, άφθονο...

12.05. Το ίδιο και η ανατροπή... #panosmonos

12.01 Η επιλογή της ρήξης παραμένει ανοιχτή #panosmonos