Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας με ψήφους 156 κατά-143 υπέρ

Μητσοτάκης:Απάντηση στις κάλπες, νίκη ΝΔ - Τσίπρας: Συγκάλυψη και παρανομία.
|
Eurokinissi

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, απορρίφθηκε με ψήφους 156 κατά και 143 υπέρ σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευής οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την κονταρομαχία Μητσοτάκη Τσίπρα.

Eurokinissi

Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκίνησε την τοποθέτηση του με αναφορά στη διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, σχολίασε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι επί 5 μήνες περίμενε κάτι τέτοιο και συμπληρώνοντας ότι οι πολιτικές διαφορές λύνονται στη Βουλή και στις κάλπες, εκεί όπου εκτίμησε ότι θα είναι νικήτρια η ΝΔ.

«Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας αναφορά για τον «θίασο του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει να ανεβάζει ένα μόνο έργο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δηλητηριάζει τη Δημοκρατία με πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον μου. Σήμερα κ. Τσίπρα ξεπεράσατε τον εαυτό σας».

Μιλώντας για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα ευθέως. Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών. Οι απόψεις μου κρίνονται. Εγώ πάντως δεν κρύβομαι και δεν έχω πάθει αφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Eurokinissi

Κόντρα για την επιστολή Ράμμου

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο νόμο λειτουργίας της ΕΥΠ που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν όταν μίλησε για την επιστολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ και για το πως χρησιμοποίησε ονόματα ο Αλέξης Τσίπρας.

″Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος, ονόματα δεν υπήρχαν κ. Τσίπρα. Σας καλώ να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα; Ναι ή όχι;”, ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και ακολούθησε ένταση στην αίθουσα, με τον Αλέξη Τσίπρα στην παρέμβαση του να λέει ότι ο κ. Ράμμος απάντησε σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας ότι στην επιστολή που έλαβε δεν υπήρχαν ονόματα».

«Από συστάσεώς της, ποτέ στην ιστορία της Αρχής δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση και αμφιβάλω αν υπάρχει και τώρα γιατί όπως σας είπα η επιστολή δεν έχει ονόματα», είπε ο πρωθυπουργός για το θέμα της ΑΔΑΕ και του τρόπου με τον οποίο διοχετεύθηκαν στοιχεία.

«Γιατί έχετε τα στοιχεία εσείς και όχι εγώ κ. Τσίπρα;», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να απαντήσει εάν η επιστολή που παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ περιλάμβανε ”ονόματα”, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Ράμμος απαντούσε σε δική του επιστολή της 28ης Δεκεμβρίου που είχε ”συγκεκριμένα ονόματα”. Σχολίασε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ”παίξουμε τις κουμπάρες” και τόνισε πως ”είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος”.

Eurokinissi

Μάτι και Έβρος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα έγιναν στο Μάτι, μίλησε για την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» και της στάσης που κράτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα τη θέση του κόμματος του για τον φράχτη στον Έβρο. «Θα τον γκρεμίσετε κύριε Τσίπρα;».

Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκο Μητσοτάκης για το θέμα Καλογρίτσα και την εμπλοκή του Νίκου Παππά. «Θα μας πείτε που πήγαν τα λεφτά;» «Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον κ. Καλογρίτσα; Κάντε του αν τολμάτε. Που πήγαν τα λεφτά; Θα μάθουμε;»,«Να μας εξηγήσετε τη σχέση σας και με τον κ. Καλογρίτσα, και με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αλήθεια μπορείτε να διαβεβαιώσετε το Κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;», ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην αίθουσα επικράτησε για αρκετή ώρα πανδαιμόνιο και συνεχείς διακοπές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Η επιλογή σας ήταν διπλά ατυχής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να την ανακοινώσει με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις Ένοπλες Δυνάμεις την ίδια ημέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας».

«Πάντως κ. Τσίπρα δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι η συζήτηση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα ευθέως. Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών. Οι απόψεις μου κρίνονται. Εγώ πάντως δεν κρύβομαι και δεν έχω πάθει αφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια ευκαιρία και να συγκριθούμε όπως εμείς προτιμούμε. Να δούμε τα δικά μας πεπραγμένα και να τα αντιδιαστείλουμε με τη δική σας διαδρομή. Ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα φαίνεται ότι πληροφορηθήκατε ότι υπάρχουν δικαστές. Ναι, υπάρχουν και δικάζουν δύο υπουργούς σας. Οι δικαστές κρίνουν και όσα συνέβησαν στο Μάτι, εκεί που το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος αδιάφορο, διαλυμένο και αδίστακτο. Έτοιμο με στημένες συνεντεύξεις τύπου και με σόου να εξαπατήσει την κοινωνία όταν όλοι σας γνωρίζατε το μέγεθος της τραγωδίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Eurokinissi

«Διαρροή πληροφοριών»

«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» συνέχισε.

«Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλουμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Να υποθέσουμε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδεκτής ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω».

«Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στην λεπτομέρεια. Το 2019 λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία.

Δηλαδή, επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία.

Δύο απλές διαπιστώσεις. Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί. Οι απαντήσεις μου κρίνονται και από εσάς και από τους πολίτες. Περιμένω και από τον κ. Τσίπρα να καταθέσετε τις δικές σας εξηγήσεις. Πρώτη μία δημόσια συγνώμη για το διασυρμό της πατρίδας στον οποίο πρωτοστάτησε για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας και εσείς συμμετείχατε σε αυτή την προσπάθεια διασυρμού της χώρας για ένα περιστατικό το οποίο ο υπουργός είχε πει ότι ήταν ψεύτικο. Ήμασταν σίγουροι γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που μπορούν να μας παρέχουν τέτοια δεδομένα. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;»

Eurokinissi

Τσίπρας: Εδώ είναι τα στοιχεία. Θα απαντήσετε;

Μετωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να θέσει αυτόν ως στόχο κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Την υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει αυτήν τη φορά στον ελληνικό λαό ”απαντήσεις” και να ”μην το βάλει στα πόδια” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

″Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης”, είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας από την αρχή τον πρωθυπουργό ότι προκειμένου ”να αποφύγει αυτή τη στιγμή”, προέβη σε ”συγκαλύψεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία, παρανομίες”.

Όπως σημείωσε, παρ′ όλα όσα έκανε, τώρα βρίσκεται ”ενώπιος ενωπίω” ”με την αλήθεια” που επιχείρησε ”εδώ και έξι μήνες να κρύψει στο σκοτάδι” και ”με τον ελληνικό λαό που περιμένει απαντήσεις και εξηγήσεις”.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ”μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου”, ”για μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή”, για τις οποίες, όπως είπε, ”πλέον” ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αρνείται ότι συνέβησαν, ”δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο”. ”Γιατί το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα να επιβάλατε, νικήθηκε. Γιατί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της φάνηκε τελικά πολύ πιο ανθεκτική από όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν μόνο ”δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες”, αλλά ”σήμερα υπάρχουν αποδείξεις, αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους”.

Χαρακτήρισε, δε, ”θλιβερή” τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός εδώ και έξι μήνες, καταλογίζοντάς του ότι ”την τελευταία φορά” που βρέθηκαν σε αυτήν την αίθουσα, ”το έβαλε στα πόδια”, όταν του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και υπουργούς της κυβέρνησης, προτιμώντας την ”ταπείνωση” από την ”δέσμευση”.

«Γνωρίζατε και λέγατε ψέματα»

Αυτή τη φορά, είπε, δε θα είναι ”τόσο εύκολο”, υπογραμμίζοντας πως εάν δεν δώσει ”συγκεκριμένες απαντήσεις”, θα είναι ”άλλη μια ομολογία ενοχής”. ”Γνωρίζατε τα πάντα και επί έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού. Ψέμα πάνω στο ψέμα”, ανέφερε.

«Δική σας απόφαση, κύριε Μητσοτάκη, ήταν να εξαπολύσετε επίθεση σε έναν έντιμο δικαστή που έκανε το καθήκον του...Δε διστάσετε να αφήσετε τη ”ρετσινιά” στον αρχηγό του τρίτου κόμματος της Βουλής. Εσείς δε μας απειλούσατε και μας κατηγορούσατε για παραμύθια; Είναι εδώ τα στοιχεία. Θα απαντήσετε σε κάποια από αυτά;, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα με λογοκρίνετε. Έχουν έναν αρχηγό που καταπάτησε το Σύνταγμα...Είναι δημοκρατικό μου δικαίωμα να εκφράσω την γνώμη μου ελευθέρως», είπε σε άλλη αποστροφή της τοποθέτησής του ο κύριος Τσίπρας, απαντώντας (και) σε βουλευτές της ΝΔ που σχολίαζαν ενώ εκείνος μιλούσε από το βήμα της Ολομέλειας.

Γιατί τους προστατέψατε όλους στην εξεταστική επιτροπή; Μήπως επειδή φοβόσασταν ότι θα ανοίξουν το στόμα τους; Λέτε ότι δεν γνωρίσατε, αλλά κατόπιν μάθατε. Γιατί δεν πήγατε τότε στη Δικαιοσύνη, για δική σας προστασία; Είναι και η κυρία Βλάχου, εισαγγελέας της ΕΥΠ, μέρους του ρυπαρού δικτύου, αφού υπέγραφε τις εντολές παρακολούθησης; Μήπως την κρατάτε στη θέση της επειδή αυτή σας «κρατάει»;

«Είναι ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή που έχει γίνει από την μεταπολίτευση, ο πρωθυπουργός. Είναι θεσμικά ανυπόφορη και υπαρξιακά αποκρουστική υπόθεση. Απόλυτη παραβίαση της ιδιωτικότητας», σημείωσε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Eurokinissi
Πήγαινε στην αρχική σελίδα