ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/11/2019 16:09 EET | Updated 17/11/2019 23:37 EET

Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις - Οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στην αμερικανική πρεσβεία.

EUROKINISSI
Πανοραμική εικόνα από την πορεία για την επέτειο εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαζική διαδήλωση για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα  «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ελικόπτερα, drones, υδροφόρα οχήματα (γνωστά ως «Αίαντες») και χιλιάδες αστυνομικοί, φανεροί και κρυφοί, επιστρατεύονται για την περιφρούρηση των πορειών και των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τα φετινά μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών.

22:38 Βόλος: Με ένταση και μικροεπεισόδια η πορεία

Ένταση και μικροεπεισόδια χαρακτήρισαν την πορεία στον Βόλο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που ολοκληρώθηκε στις 21.30, όπου συμμετείχαν φοιτητές και συλλογικότητες. 

Η πορεία που ξεκίνησε από τον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άρχισε με ένταση και μικροεπεισόδια εις βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελεχών του κόμματος.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν διακριτικά την πορεία που ακολούθησε την λεωφόρο Δημητριάδος, πέρασε από όλο το κέντρο και επέστρεψε μέσω της Ιάσονος και πάλι στο Πανεπιστήμιο, χωρίς συγκρούσεις και πρόκληση φθορών ή ζημιών, αφού ο δήμος Βόλου είχε απομακρύνει εκατοντάδες κάδους για προληπτικούς λόγους.      

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν μόνοι τους δική τους ανεξάρτητη πορεία στο κέντρο του Βόλου.

20:30 Μεγάλη η συμμετοχή στην πορεία των Χανίων

Με συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, συνδικαλιστικοί φορείς και οργανώσεις καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και συλλογικοτήτων, τίμησαν και φέτος την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία της Αγοράς όπου και σημειώθηκε μικρή ένταση όταν ομάδα φοιτητών ζήτησε από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την πλατεία αποσπώντας το πανό της αντιπροσωπείας, η οποία ωστόσο συμμετείχε κανονικά στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κύριο χαρακτηριστικό της πορείας ήταν η μεγάλη συμμετοχή, ο παλμός και τα συνθήματα, ενώ, όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν στο Ηρώο της πόλης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στέφανο.

Η παρουσία της ΕΛΑΣ ήταν διακριτική σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης.

20:20 Μαζικές οι πορείες στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Έγιναν τρεις πορείες, όλες με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η πορεία στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές και μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, πέρασε από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ανέβηκε την πλατεία Αριστοτέλους και τελείωσε στο άγαλμα του Βενιζέλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές και μέλη της Νεολαίας έκανε ξεχωριστή πορεία, η οποία έκανε στάση στο προξενείο των ΗΠΑ και ολοκληρώθηκε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού με Βενιζέλου.

Το κύριο σώμα της τρίτης πορείας, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, κινήσεων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επέστρεψε στην οδό Εγνατία στο ύψος Πολυτεχνικής Σχολής. Τμήμα του μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, τελείωσε την πορεία στην Καμάρα, όπου και παραμένει.

20:19 Ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στην κυκλοφορία δόθηκαν πριν λίγο μετά τις 8 όλοι οι δρόμοι της Αθήνας καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και διαλύθηκαν οι τελευταίοι διαδηλωτές.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν 200 περίπου άτομα στην πλατεία Εξαρχείων όπου μέχρι στιγμής επικρατεί ηρεμία.

20:13 Ιδιαίτερα μαζική και με μεγάλο παλμό η πορεία του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

Ιδιαίτερα μαζική και με μεγάλο παλμό ήταν η πορεία του ΚΚΕ για τα 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, καθώς πλήθος κόσμου ξεκινώντας από την οδό Σταδίου έφτασε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Τα συνθήματα τη σημερινής πορείας ήταν υπέρ της Δημοκρατίας και του αγώνα για την ελευθερία αλλά και ενάντια «στην πολιτική που οδηγεί το λαό στην φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό».

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ το «παρών» έδωσαν κι αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος αλλά και χιλιάδες κόσμου εργαζόμενοι, εργάτες και συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού -που προηγήθηκε- για τη σημερινή επέτειο.

20:08 Ανοιξε η οδός Πατησίων στο ρεύμα προς Ομόνοια

Δόθηκε στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 8 το τμήμα της οδού Πατησίων από το ύψος της Λεωφ. Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς την Ομόνοια, που ήταν κλειστό λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην περιοχή αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας.

19:50 Ανοιξαν οι σταθμοί του μετρό

Ανοιχτοί είναι πλέον οι σταθμοί του Μετρό «Μεγάρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» μετά από εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

19:58 Απάντηση Τσίπρα σε σχόλιο της ΝΔ

Από τη ΝΔ έκαναν το εξής σχόλιο σχετικά με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου: «Η πορεία είχε προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Ο Αλ. Τσίπρας σταμάτησε κάπου στη ”Μεγάλη Βρετανία”. Ίσως πήγε για απογευματινό τσάι. Πήγε, είδε, έφυγε. Τουρίστας και στις διαδηλώσεις. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ σε μια εικόνα».

19:54 Σχόλιο ΝΔ για τον Τσίπρα στην πορεία

Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου: «Η πορεία είχε προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Ο Αλ. Τσίπρας σταμάτησε κάπου στη ”Μεγάλη Βρετανία”. Ίσως πήγε για απογευματινό τσάι. Πήγε, είδε, έφυγε. Τουρίστας και στις διαδηλώσεις. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ σε μια εικόνα».

19:27 Η πορεία έξω από την αμερικανική πρεσβεία

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία.

18:53 Η πορεία φτάνει στην αμερικανική πρεσβεία 

18:32 Τα ΜΑΤ στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

HuffPost Greece
Τα ΜΑΤ στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

18:22 Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι πορείες

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι πορείες με τις οποίες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε και φέτος η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου από νωρίς εκπρόσωποι φορέων, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και απλοί πολίτες κατέθεσαν στεφάνια κι άφησαν λουλούδια στο μνημείο των ηρώων που βρίσκεται στο προαύλιο της Σχολής.

Μπροστά από το Πολυτεχνείο επί της Εγνατίας Οδού ξεκίνησαν μετά τις 6.00 το απόγευμα τρεις διαφορετικές πορείες που κινούνται μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό προξενείο στην Τσιμισκή.

Στην πρώτη πορεία συμμετέχουν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ενώ στην κεφαλή της βρίσκονται μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούν πανό.

Με δική του ξεχωριστή πορεία συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές του κόμματος και μέλη της Νεολαίας.

Από στιγμή σε στιγμή, αναμένεται να ξεκινήσει και η τρίτη πορεία, στην οποία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και κινήσεων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η Τροχαία διέκοψε από νωρίς το απόγευμα την κυκλοφορία των οχημάτων.

 

17:38 Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Μέρα25 στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

HuffPost Greece
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Μερα25 στην πορεία στο Πολυτεχνείο.

 

17:24 Δηλώσεις Κουτσούμπα για το Πολυτεχνείο

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την ίδια την πορεία της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, τον σοσιαλισμό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

17:11 Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

HuffPost Greece
Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
HuffPost Greece
Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
HuffPost Greece
Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
HuffPost Greece
Σε εξέλιξη η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

16:51 Αυστηρά μέτρα στους δρόμους της Αθήνας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

HuffPost Greece
Αυστηρά μέτρα στους δρόμους της Αθήνας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

16:47 Ολοκληρώθηκε η πορεία του ”μπλοκ” με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

16:41 Αστυνομία στην Βασιλίσσης Σοφίας και έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον - Αυστηρά μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

HUFFPOST GREECE
Αστυνομία στην Βασιλίσσης Σοφίας και έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον - Αυστηρά μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

16:40 Βασιλίσσης Σοφίας και Κωνσταντίνου - Αυστηρά μέτρα στους δρόμους της Αθήνας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

HUFFPOST GREECE
Βασιλίσσης Σοφίας και Κωνσταντίνου - Αυστηρά μέτρα στους δρόμους της Αθήνας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

16:11 Στην πορεία του Πολυτεχνείου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία -που είναι σε εξέλιξη- συμμετέχει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Με ανάλογη αμφίεση ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ σε «αλυσίδα» με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, την πρώην περιφερειάχη Αττικής Ρένα Δούρου και άλλα στελέχη του κόμματος.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στο μήνυμα του Πολυτεχνείου με προσωπική του ανάρτηση στο Facebook: «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί», προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας και εξηγούσε: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δεν βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η Ρένα Δούρου στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Ρένα Δούρου στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

15:24 Ξεκίνησε η πορεία του μπλοκ με αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που έχουν στην κατοχή τους μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινείται αυτή την ώρα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η πορεία για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.