Tα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού

Tα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού
Eurokinissi

Στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», έθεσε το δίλημμα των εκλογών με τη φράση «το δίλημμα είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα», εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας λόγω της διαφωνίας του στο Σκοπιανό, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. Απαντώντας στην κριτική που του έγινε από την αξιωματική αντιπολίτευση για τα μέτρα που εξήγγειλε χτες, ο κύριος Τσίπρας δήλωσε ότι «αν ο κ.Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην ελληνικό λαό».

Πρώτη ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το χτεσινό συλλαλητήριο από την ΕΡΤ3.

Ο Πρωθυπουργός απαντά: «Έχω κατηγορηθεί ως διαδηλωτής. Είμαι ο τελευταίος που θα κατηγορούσε τους διαδηλωτές, παρότι είχαν μια διακριτή διαφορά από τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη. Χτες δεν είδαμε ανθρώπους με τέτοιες ευαισθησίες, αλλά το συλλαλητήριο πήρε χρώμα από ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τέτοιες ομάδες που έχουν ρητορική μίσους.Εχουμε μπροστά μας μια ιστορικη συμφωνία, που αν επικυρωθεί με το δημοψήφισμα στα Σκόπια, θα δώσερι μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα μας και τη Θεσσαλονίκη. Η συμφωνία διασφαλίζει την ελληνική, ιστορική Μακεδονία. Ανοίγει το δρόμο στη Θεσσαλονίκη να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Κατανοούμε ότι οι γείτονες μας βρίσκονται σε μια προεκλογική διαδικασία. Όντως ορισμένες φορές η ρητορική τους υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα.

Ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πακέτο των 11 μέτρων που εξήγγειλε χτες ο Πρωθυπουργός.

«Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία και μάλιστα όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν σε αυτό. Δεν είναι παροχολογία, είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις. Χτες παρουσιάσαμε το όραμα μας για τη νέα εποχή και μέσα σε αυτό εντάξαμε τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και ταυτόχρονα να στηρίξουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Ερώτηση από την Εφημερίδα των Συντακτών: Υπάρχει ο μηχανισμός που θα εφαρμόσει αυτά που υποσχεθήκατε χτες;

«Χτες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό... Απλώς τα απαραίτητα μέτρα για να ελαφρύνουμε όσους σήκωσαν τα βάρη. Αυτά είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι πραγματικότητα, δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα. Η καταβολή 1 δισ για τα αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών και δικαστικών είναι ήδη συμφωνημένη με τους θεσμούς, πριν βγούμε από τα μνημόνια».

Εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρχει χώρος και για το κοινωνικό μέρισμα.

Ο Alpha ρωτάει για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων.

«Ένα μαξιλάρι ρευστότητας 30 δισ διασφαλίζει ότι τα επόμενα δυόμισι χρόνια η χώρα δεν είναι ανάγκη να βγει στις αγορές όταν υπάρχουν αναταράξεις. Ε, κάποια στιγμή, μέσα στα επόμενα χρόνια θα βγούμε και θα δανειστούμε με καλό επιτόκιο.Χωρίς το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα ήταν αναγκασμένη σήμερα να οδηγηθεί στο κεκαλυμμένο μνημόνιο που ήθελε η αντιπολίτευση: τον προληπτικό μηχανισμό στήριξης.

Βγήκαν ορισμένοι την περασμένη Δευτέρα, μεταξύ αυτών και ο Κ.Μητσοτάκης και έσπευσαν να αποδώσουν την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, που οφείλεται στις διεθνείς αναταράξεις, στις δήθεν παροχές που θα έκανα στη ΔΕΘ».

Δημοσιογράφος της real news για το αν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

«Εκτιμώ την στάση αρχής του Πάνου Καμμένου, αν και διαφωνώ μαζί του. Εντούτοις είναι προφανές ότι η λύση που θέλει ο Π.Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Εχουμε μια λύση που δίνει μια προοπτική, ας μην λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού στο ζήτημα. Ο Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διατυμπάνιζαν πως δεν πρέπει να πάμε σε λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία, αλλά ξαφνικά άλλαξε στάση και εξέφρασε ακραίες απόψεις, με ακραίους στο κόμμα, όπως ο Γεωργιάδης. Αν πιστεύει ότι είναι πολιτικά επιζήμια, γιατί δεν κάνει το εξής απλό, αντί να κάνει τον τσάμπα μάγκα; Ας βγει να πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία. Ας πει στον κ. Στόλτεμπεργκ ότι αμα βγω εγώ Πρωθυπουργός, θα την ακυρώσω. Γιατί δεν το λέει;

Ερώτηση του star κεντρικής Ελλάδας για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

«Το ΕΣΡ θα έχει την ευθύνη αδειοδότησης και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Θυμάστε ότι έχουμε περάσει εντάσεις εδώ μέσα για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Μισό δισεκατομμύριο ευρώ τα έσοδα από τη μεταρρύθμιση και την αδειοδότηση των καναλιών. Η επιλογή μιας αν και είχε πολιτικό κόστος ήταν η σωστή».

Το documento για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και για το αν δέχτηκε ο πρωθυπουργός πιέσεις από το εξωτερικό.

«Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, εμένα ή τον κύριο Κοτζιά. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας επιτυχίας, γιατί για επιτυχία πρόκειται. Όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού. Όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία. Ναι, είναι ένα βήμα που εξυπηρετεί τη διεθνή κοινότητα γιατί πρόκειται για ένα βήμα ειρήνης, πρόκειται όμως και για ένα βήμα που αναβαθμίζει διεθνώς την Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια έως τα τέλη του 2000, έχασε δυστυχώς αυτήν την ταυτότητα. Η Ελλάδα του Σαμαρά ήταν πάντα απούσα από τη συζήτηση για την προοπτική των Βαλκανίων.

Δημοσιογράφος του kontra για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανή υποψηφιότητα Καραμανλή.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει τέτοια συζήτηση. Έχουμε έναν Πρόεδρο που κάνει εξαιρετική δουλειά».

Σε ερώτημα για το αν θα μειωθούν οι συντάξεις την 1-1-19, ο Πρωθυπουργός απαντά ότι θα εξηγήσει στους εταίρους μας στην Κομισιόν ότι πρόκειται για ένα μη αναπτυξιακό, μη διαρθρωτικό μέτρο.

Το news247 ρωτά για τη μείωση του αφορολόγητου από 1-1-20. «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» αναφέρει στην απάντησή του ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα είναι εφικτή με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. «Ενα σχέδιο που δεν σκοπεύει να ακολουθήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα», συμπληρώνει. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.Το σχέδιό μας σε σχέση με αυτό της ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα. Το είπε χτες ο κ.Καραγκούνης για το σχέδιο Πινοσέτ, δλδ να αλλάξει το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα».

Ερώτηση Star για προανακριτική για την καταστροφή στο Μάτι.
«Διεξάγεται έρευνα από τη δικαιοσύνη. Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει το παιχνίδι τυμβωρυχίας & δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια τραγωδία» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσιογράφος της Καθημερινής επανέρχεται στη συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι προ 2 βδομάδων ο Γουές Μίτσελ δήλωσε ότι χάρη στην αμερικανική διπλωματία επιτεύχθηκε η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί στον κύριο Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο.Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν» απαντά ο Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση από το epsilon για τον χρόνο των εκλογών, ο Πρωθυπουργός απαντά πως στρατηγική του επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. «Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί είναι η δύναμη που πέτυχε, έχει στήριξη από την κοινωνία και έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα», καταλήγει.

«Ο κ Μητσοτάκης, ας διεκδικήσει την εκλογή του, λέγοντας ότι θα ακυρώσει όσα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση. Αν ο κ.Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην ελληνικό λαό» τονίζει ο Πρωθυπουργός όταν ερωτάται για τα μέτρα που εξήγγειλε χτες.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία πέρασαν μια μικρή περιπέτεια. Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον κ.Πούτιν εντός του 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση» απαντά ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση του sputnik για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Το euronews αναφέρεται στην επενδυτική έκρηξη, για την οποία έκανε λόγο χτες ο Πρωθυπουργός και ρωτά αν υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

«Μπορεί να τρομάξαμε κάποιους στη χώρα, αλλά όχι τους επενδυτές, με όσα εξαγγείλαμε χτες. Υπάρχει σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας που αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναβαθμίσεις» λέει, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση». «Κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Οι προηγούμενοι δεν μπορούσαν να τις προχωρήσουν γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής, δεσμεύσεις με το πελατειακό κράτος», δηλώνει. Στη συνέχεια δεν θέλησε να προβεί σε ανακοινώσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις, υπογράμμισε ωστόσο πως και αμερικανικές και ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η επόμενη ερώτηση από τα Νέα. Γνώριζε ο Πρωθυπουργός την ύπαρξη νεκρών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που μεταδόθηκε από την τηλεόραση;

«Θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι αν το μέλημα μας εκείνο το βράδυ ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Πώς να κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται. Η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από τα γεγονότα λίγες ώρες αργότερα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - μετά από εντολή μου- ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών που γνωρίζαμε επίσημα ως εκείνη την ώρα».

«Γνωρίζετε ότι οι υπουργοί μου βρίσκονται στο Μάτι καθημερινά. Όχι για τηλεοπτικό σόου. Είναι εκεί για να ακούσουν το παράπονο, την οργή, αλλά και για να δουλέψουν».

Για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους χώρους: «Συγκυβερνάμε με ένα κόμμα της κεντροδεξιάς και τους οικολόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που έχει στο dna του την κουλτούρα του διαλόγου. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιέχει συμφωνίες με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη σημερινή ΝΔ, που δεν έχει σχέση με τη λαϊκή κεντρώα ΝΔ του παρελθόντος, αλλά έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία. Όχι με τη σημερινή ΝΔ, με τη σημερινή ΝΔ επαναλαμβάνω, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη που είναι ακραία νεοφιλέλευθερη και ακραία δεξιά. Με αυτή τη ΝΔ είμαστε διαφορετικοί όσο η μέρα με τη νύχτα».

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει κανονικά στο ελληνικό κοινοβούλιο και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών» απαντά ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση από το Ποντίκι.

«Εύχομαι να κερδίσει το δημοψήφισμα ο φίλος μου ο Ζάεφ στις 30 Σεπτεμβρίου. Μετά έχουμε τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και μετά τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ στα μέσα Φεβρουαρίου. Κάποια στιγμή τον Φλεβάρη με τον κυβερνητικό εταίρο, θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η πορεία με την συμφωνία. Μη βιάζεστε, κάθε φορά που προβλέπουν κάποιοι αρνητικές εξελίξεις έχουν διαψευστεί».

Ερώτηση Δικαιολογητικών για τις απειλές ΣΕΒ με απολύσεις, σε περίπτωση αύξησης κατώτατου μισθού
«Από εσάς το ακούω ότι απειλεί με απολύσεις. Ιδεολογική είναι η διαφωνία του, ο ΣΕΒ δεν πληρώνει με τον κατώτατο μισθό».

Για τα έργα στα οδικά δίκτυα: «Έχουμε προχωρήσει σε σειρά οδικών έργων κ.α. στον τομέα των υποδομών, κάτω από δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία χρόνια. Με το τρένο Ασημένιο Βέλος, που θα κάνει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες, δεν θα χρειάζεται να παίρνετε το αεροπλάνο, καθώς θα κάνουν τις ίδιες ώρες».

Ανήσυχος δήλωσε ο Πρωθυπουργός για την άνοδο των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη. «Δυστυχώς, κάτω από την πίεση της μεταναστευτικής κρίσης και ακραίων δυνάμεων, η Ευρώπη κάνει μια στροφή επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή. Βλέπουμε μορφώματα της ακροδεξιάς να παίρνουν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Θεωρώ λάθος αν η Μερκελ υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε το προηγούμενο διάστημα Αν η κυρία Μέρκελ υποχωρήσει στις πιέσεις, ενώ είχε κρατήσει αντίσταση στο παρελθόν, θα είναι πρόβλημα. Να εντείνουμε τη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά».

Από το creta tv ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη στήριξη υποψηφίων που δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να στηρίξει τον κύριο Πατούλη», λέει αστειευόμενος ο Πρωθυπουργός. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το νέο νόμο δίνουν την ευκαιρία σε όλους να τις δουν με άλλο πρίσμα και στους υποψηφίους να επιδιώξουν συγκλίσεις», προσθέτει ενώ απορρίπτει τη στήριξη υποψηφίων της ΝΔ.

Ο Σκάι επανέρχεται στο Μάτι.

«Την απόφαση για να συγκαλέσω Υπουργικό Συμβούλιο την είχα πάρει πριν από τη Συνέντευξη Τύπου. Ημασταν όλοι συγκλονισμένοι εκείνες τις μέρες. Δεν είναι τα πάντα πολιτικό κόστος και πολιτικό όφελος. Ο κύριος Τόσκας ήταν ένας πολύ καλός υπουργός. Εκτιμώ ιδιαίτερα που έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτηση του από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Σωστά ο κ.Τόσκας μου έδωσε την παραίτησή του τότε, σωστά εγώ αποφάσισα να μείνει εκείνες τις κρίσιμες ώρες και σωστά άλλαξε στη συνέχεια».

Για το Μάτι και η ερώτηση του Φιλελεύθερου: Θα συναινέσετε στην άρση ασυλίας εμπλεκομένων προσώπων αν ζητηθεί από τη δικαιοσύνη;

«Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει ασυλία. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Πιο σημαντικό από το να συζητάμε πιθανά σενάρια περί ασυλίας, είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι μέσα από αυτή την τραγωδία. Όπως ο επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας.Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης έχει αλλάξει. Πολύ συχνά θα βρισκόμαστε μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενα θέμα είναι η ετοιμότητα των κρατικών μηχανισμών, άλλο ένα η εκπαίδευση των πολιτών για το πώς να αντιδρούν. Και το πώς καταπολεμήσουμε φαινόμενα παθογενειών, ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε άλλους ανθρώπους».

Σε ερώτηση για το γήπεδο του ΠΑΟΚ:

«Στον ΠΑΟΚ αναφέρθηκα στην ομιλία μου χτες. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε το πρώην στρατόπεδο του ΥΕΘΑ να παραχωρηθεί για γήπεδο του ΠΑΟΚ».

Για την εξωτερική πολιτική σχετικά με την Αλβανία, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής συνόρων ή θέμα Τσάμηδων. «Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, των σχολικών εγχειριδίων, των κοιμητηρίων & των μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», διευκρίνισε.

Δημοφιλή