ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/08/2021 12:02 EEST | Updated 24/08/2021 15:43 EEST

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό: «Νέο περιβάλλον για τους ανεμβολίαστους»

Διαφορετικό περιβάλλον για τους ανεμβολίαστους από 13/9 με απαγορεύσεις και οικονομική επιβάρυνση για τεστ.

«Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την εισαγωγή του στις ανακοινώσεις των νέων μέτρων της κυβέρνησης, που στοχεύουν στον περιορισμό της μεταδικότητας του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι απαιτείται να εμβολιαστούν τουλάχιστον 1 εκατ. πολίτες για να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας. Αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την αναφορά των νέων μέτρων που δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, από την 1/9 προβλέπεται αναστολή εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την 1η δόση ή δεν έχουν νοσήσει. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Τι θα ισχύσει από 13/9

-Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Το κόστος θα είναι 10 ευρώ και θα επιβαρύνει τους ίδιους.

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ το καθένα. Δωρεάν self τεστ θα διατίθενται μόνο για μαθητές. Για τους φοιτητές προβλέπονται δύο εργαστηριακά τεστ, το κόστος να το επωμίζονται οι ίδιοι.

-Επίσης οι ανεμβολίαστοι εκδρομείς για να μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους. Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

-Σε κλειστούς χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κλπ) θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες, ενώ κατά την είσοδο θα γίνεται επιβεβαίωση των σχετικών πιστοποιητικών.

-Σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

-Για κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και γυμναστηρίων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και σε ανεμβολίαστους που θα έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό radip test έως και 48 ώρες πριν.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και για τους ανοιχτούς όπου υπάρχει συνάθροιση.