Λιβύη: Κλιμάκωση της επίθεσης στην Τρίπολη διαμηνύουν οι δυνάμεις των Χάφταρ

Στους 254 οι νεκροί από την έναρξη της επίθεσης.
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, διεμήνυσαν τη Δευτέρα ότι θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), καθώς ο απολογισμός των θυμάτων στις μάχες που άρχισαν την 4η Απριλίου έγινε γνωστό ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 254 νεκρούς.

Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από μια παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεν έχει καταφέρει να διασπάσει την περίμετρο ασφαλείας στα νότια προάστια της πρωτεύουσας από την έναρξη της εφόδου του.

Δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ απώθησαν τις μονάδες του ΛΕΣ τις τελευταίες ημέρες στο νότιο προάστιο Άιν Ζάρα, το κυριότερο μέτωπο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που μετέβησαν επιτόπου. Ωστόσο, ο ΛΕΣ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι διέψευσε ότι υπήρξε υποχώρηση μονάδων του, πάντως δήλωσε ότι η προέλαση του έχει επιβραδυνθεί διότι οι περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες είναι πυκνοκατοικημένες.

Πρόσθεσε ότι έχουν κληθεί ενισχύσεις για να ανοίξουν νέα μέτωπα στην Τρίπολη και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθεί πυροβολικό και θα αναπτυχθούν μονάδες πεζικού τις προσεχείς ημέρες. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Τη Δευτέρα η κατάσταση ήταν συγκριτικά πιο ήρεμη στο μέτωπο, με λιγότερους βομβαρδισμούς, ανέφεραν κάτοικοι. Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε να γίνουν αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε ο Μισμάρι.

Παρ′ όλα αυτά, ακούγονταν πυρά ως το κέντρο της πρωτεύουσας, 11 χιλιόμετρα από το μέτωπο, ενώ μια στήλη καπνού υψωνόταν σε ένα σημείο στη νότια Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη της επίθεσης την 4η Απριλίου έχει φθάσει τους 254 νεκρούς και τους 1.228 τραυματίες. Πάνω από 32.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η νέα αναζωπύρωση στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου, να αυξήσει ξανά τις ροές προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και να επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν τη σύγκρουση για να αποκτήσουν ερείσματα.

Ακόμη κι αν κηρυσσόταν κατάπαυση του πυρός, όπως ζητεί ο ΟΗΕ, ο ΛΕΣ θα είχε κερδίσει πολύ έδαφος: πλέον ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών νότια της Τρίπολης, συμπεριλαμβανομένης μιας προκεχωρημένης βάσης στη Γαριάν, μια ορεινή πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή