ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2020 10:40 EET

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ λένε ότι σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιώτες

Η Άγκυρα είχε παραδεχτεί πως είχε «μάρτυρες».

ASSOCIATED PRESS

Δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιώτες τις τελευταίες εβδομάδες, μία ημέρα αφού η Τουρκία παραδέχτηκε ότι είχε πολλούς «μάρτυρες» σε μάχη στη χώρα.

Ο Καλίντ αλ Ματζούμπ, εκπρόσωπος του αποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), είπε ότι οι Τούρκοι σκοτώθηκαν στη Μισράτα, σε μάχες στην Τρίπολη και στην πόλη αλ Φαλάχ, νότια της πρωτεύουσας.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και έστειλε Σύριους μαχητές, δικούς της στρατιωτικούς, καθώς και όπλα για να βοηθήσει τις αρχές που εδρεύουν στην Τρίπολη να αποκρούσουν την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού για την κατάληψη της πόλης.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ έχουν επίσης και τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε το Σάββατο ότι ότι υπάρχουν κάποιες τουρκικές απώλειες στον «αγώνα» για τη Λιβύη.

«Είμαστε εκεί με τους στρατιώτες μας και τις ομάδες μας από τον Συριακό Εθνικό Στρατό. Συνεχίζουμε τον αγώνα εκεί. Έχουμε αρκετούς μάρτυρες. Σε ανταπόδοση, όμως, εξουδετερώσαμε περίπου 100 λεγεωνάριους του Χαφτάρ» είπε ο Ερντογάν.

Ο «Συριακός Εθνικός Στρατός» ή «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ) είναι οργάνωση Σύριων ανταρτών που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βόρεια Συρία και υποστηρίζεται από την Τουρκία. Σημειώνεται πως στη βόρεια Συρία έχουν σκοτωθεί μέσα στον μήνα 16 Τούρκοι στρατιώτες.

Η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτικών και εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας

έχει αντισταθμίσει τα μικρά κέρδη που σημείωσε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός με τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων, επιστρέφοντας το μέτωπο περίπου εκεί όπου ήταν στην αρχή της επιχείρησης των δυνάμεων του Χαφτάρ τον Απρίλιο.

(με πληροφορίες από Reuters)