ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2020 13:51 EET

Λιβύη: Σφοδρές μάχες δυτικά της Σύρτης μεταξύ δυνάμεων της κυβέρνησης και του Χαλίφα Χαφτάρ

Η Σύρτη έχει καταληφθεί από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

ASSOCIATED PRESS

Ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές την Τετάρτη εναντίον οδικής αρτηρίας δυτικά της Σύρτης, μία ημέρα αφού εννέα άνδρες σκοτώθηκαν σε επιδρομή των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ έθεσε υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη, στρατηγικής σημασίας πόλη στις μεσογειακές ακτές της Λιβύης, σε μια γρήγορη προέλασή του τη Δευτέρα και τώρα προσπαθεί να εδραιωθεί στην περιοχή.

Από τον Απρίλιο του 2019 ο LNA έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, περίπου 370 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σύρτης, και εμπλέκεται σε σφοδρές μάχες με τον στρατό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη Σύρτη προκειμένου να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος.

Την Τρίτη το βράδυ συγκρούσεις ξέσπασαν στον δρόμο που οδηγεί από τη Σύρτη στη Μιζουράτα και πηγές του κυβερνητικού στρατού ανακοίνωσαν ότι εννέα άνδρες του σκοτώθηκαν το βράδυ από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Την Τετάρτη στρατός απάντησε με πλήγματα κοντά στο σημείο ελέγχου Αμπού Γκράιν και οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Box