Λιβύη: «Τριάντα χρόνια εμφυλίου» θα φέρει ο Χαφτάρ, προβλέπει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Αν η επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης είναι επιτυχής η χώρα θα εισέλθει σε «τριακονταετή εμφύλιο πόλεμο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης Άχμεντ Μαϊτίγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Χαφτάρ προσπαθεί «να πουλήσει στην Ευρώπη και στον κόσμο την ιδέα ότι θα πατάξει την τρομοκρατία. Αντ′ αυτού θα φέρει 30 χρόνια εμφυλίου πολέμου, 30 χρόνια (δράσης του) Ισλαμικού Κράτους, 30 χρόνια αφανισμού», τόνισε ο Μαϊτίγκ.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕ έκανε την τοποθέτηση αυτή πριν συναντηθεί στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι και τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

«Ανησυχούμε», είπε ο Κόντε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση. «Θέλουμε πολιτική λύση και θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας ώστε όλα τα μέρη στη Λιβύη και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστούν μαζί μας ώστε να υπάρξει λύση, ειρήνη και εντέλει σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Χαφτάρ διέταξε την 4η Απριλίου τις δυνάμεις του ― τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - να προελάσουν και να καταλάβουν την Τρίπολη. Υποστήριξε πως η επίθεση εντάσσεται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που διατείνεται ότι διεξάγει και αψηφά τις εκκλήσεις να σταματήσει την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 147 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 614 έχουν τραυματιστεί στις μάχες στην περιοχή της Τρίπολης.

Οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον LNA και τις παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ως τώρα μοιάζουν να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.

Στη Λιβύη, χώρα πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, επικράτησε χάος και πολιτικός διχασμός αφότου αντάρτες με την υποστήριξη του NATO ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι έπειτα από δεκαετίες μονοκρατορίας του το 2011.

Στην Ιταλία, την άλλοτε επικυρίαρχη αποικιακή δύναμη στη Λιβύη, η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») ανησυχεί ότι η νέα ανάφλεξη της βίας στην Τρίπολη ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες, τεράστιες μεταναστευτικές ροές προς τις ιταλικές ακτές.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ «αυτή τη στιγμή βομβαρδίζουν την περιφέρεια της Τρίπολης σκοτώνοντας δεκάδες άμαχους. Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε με έναν τέτοιο προδότη», διερωτήθηκε ο Μαϊτίγκ στις δηλώσεις του στη Ρεπούμπλικα.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Αναλυτές θεωρούν ότι υποστηρίζεται επίσης λίγο ως πολύ, αφανώς, από τη Γαλλία και από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Σάρατζ από την άλλη έχει συμμάχους το Κατάρ και την Τουρκία. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν βρισκόταν επίσης στη Ρώμη χθες για συνομιλίες με τον Μαϊτίγκ και τον Κόντε.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει εναντίον του κινδύνου ο εμφύλιος στη Λιβύη να κλιμακωθεί σε άλλον έναν πόλεμο δι′ αντιπροσώπων ανάμεσα σε περιφερειακές δυνάμεις, κατ′ εικόνα των ένοπλων συρράξεων στη Συρία και στην Υεμένη.

Για τον Μαϊτίγκ, «ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία είναι ήδη περιφερειακός πόλεμος μεταξύ Αράβων, ας ελπίσουμε ότι δεν θα μετατραπεί (σε πόλεμο) μεταξύ υμών των Ευρωπαίων».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τουλάχιστον 3.650 οικογένειες, ή περίπου 18.250 άνθρωποι, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την 5η Απριλίου, μία ημέρα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του LNA στην περιφέρεια της Τρίπολης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Δημοφιλή