Lockheed Martin: Αρχίζει η υλοποίηση του πρoγράμματος αναβάθμισης των 85 ελληνικών F-16

Μεγάλο μέρος της θα γίνει στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η φάση υλοποίησης του προγράμματος της αναβάθμισης 85 ελληνικών μαχητικών F-16 στην έκδοση «Block 70/72 “Viper”», όπως προέκυψε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του αντιπροέδρου Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Lockheed Martin και εκπροσώπου της εταιρείας στην Ελλάδα, Ντένη Πλέσσα.

«Τη Δευτέρα γίνεται η πρώτη συνάντηση-”κλειδί” με την εταιρεία» ανάφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στα ΜΜΕ των δραστηριοτήτων της εταιρίας Lockheed Martin στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, στην οποία συμμετέχει ο αμερικανικός κολοσσός «με ιδιαίτερη χαρά», όπως τονίστηκε.

Το γεγονός αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Πλέσσας, σηματοδοτεί και την έναρξη της φάσης πλήρους, πλέον, υλοποίησης του προγράμματος που αλλάζει ουσιαστικά τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες των συγκεκριμένων μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ταυτόχρονα, όπως έδειξε στην παρουσίαση του υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού, με τα απάρτια (σ.σ. καθένα από τα τμήματα που αποτελούν ένα μηχάνημα) των συγκεκριμένων μαχητικών θα είναι δυνατός ο εκσυγχρονισμός αριθμού έτερων μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροσκάφη υψηλότερων ικανοτήτων.

«Τεράστιο μέρος της αναβάθμισης θα γίνει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ.Πλέσσας που σημείωσε πως τα πρώτα δύο χρόνια θα αναλωθούν στο μηχανολογικό κομμάτι (σ.σ engineering) και την ανάπτυξη του πρωτοτύπου και την πιστοποίηση των συστημάτων. Η εγκατάσταση των συστημάτων στα ελληνικά μαχητικά εξήγησε δε πως θα γίνεται «στον τρίτο χρόνο του προγράμματος» ενώ από τον 4ο χρόνο «θα είμαστε έτοιμοι να εκπαιδεύσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τους ιπταμένους», σε μια εκπαίδευση που χαρακτήρισε ως «γρήγορη και σύντομη αφού οι ικανότητες των Ελλήνων Ιπταμένων είναι αξιοζήλευτες».

Ο κ. Πλέσσας σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της μετατροπής των 85 μαχητικών σε Viper «θα αποκτήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα εντελώς καινούργιο αεροσκάφος αφού το μόνο που κρατάμε (σ.σ από τα στοιχεία του νυν αεροσκάφους) είναι το κέλυφος».

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη που θα αποκομίσει η χώρα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Lockheed Martin, «η Ελλάδα και η πολεμική βιομηχανία της βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένες». Σημαντικό πάντως τμήμα της παρουσίασης αφορούσε και τις απαντήσεις στην ευρύτερη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις δυνατότητες που θα διαθέτουν τα εκσυγχρονισμένα ελληνικά μαχητικά στο πλαίσιο των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή και κύρια σε σχέση με το μαχητικό 5ης Γενιάς F-35 που έχει παραγγελθεί από την γειτονική χώρα της Τουρκίας.

Επί του θέματος, αν και εξήγησε στους δημοσιογράφους πως «είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιήσει κάποιος μια διαφορά μεταξύ δύο οπλικών συστημάτων, πόσο μάλλον μεταξύ δύο αεροσκαφών τέτοιας τεχνολογίας», ο κ. Πλέσσας τόνισε πως για τη δημιουργία της έκδοσης που θα διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «υπάρχει sharing τεχνολογίας ανάμεσα στα F-16, και τα πέμπτης γενιάς F-22 και F-35», ενώ ταυτόχρονα μίλησε και για «παρεμβάσεις που θα γίνουν στα ελληνικά F-16, ώστε να μειώσουν το ίχνος τους», αν και το όποιο F-16, διευκρίνισε, «δεν είναι αεροσκάφος stealth όπως το F-35».

Σε ό,τι αφορά τη συνολική συνεργασία της εταιρείας με την Ελλάδα μέσα από προγράμματα που έχουν υπογραφεί, ο κ. Πλέσσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εν εξελίξει πρόγραμμα εκσυχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. «Θα έχουμε το πιο σύγχρονο P-3 από τις 17 χώρες που το χρησιμοποιούν», χώρες που θα χρησιμοποιούν τέτοια αεροσκάφη μέχρι το 2025 έως και το 2040 τόνισε, και σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι «πρώτη φορά που ελληνικά χέρια έχουν υλοποιήσει τέτοιο πρόγραμμα» μετά την ολοκλήρωση του οποίου τα ελληνικά Orion «θα έχουν τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα για όλους τους ρόλους που έχει το αεροσκάφος για άλλες 15.000 ώρες πτήσεις».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή