«Λουκέτο» για το ιστορικό Sears με τα 3.500 πολυκαταστήματα

Τα πολυκαταστήματα Sears, που προϋπήρχαν στις ΗΠΑ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα Wallmart και η Amazon, κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης τη Δευτέρα -μαζί με τα KMart που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, δημιουργώντας αναταραχή στο αμερικάνικο χρηματιστήριο.

Η εταιρεία έκανε αίτηση πτώχευσης και υπαγωγής στο Άρθρο 11 καθώς δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή χρέους 134 εκατ δολαρίων που έληγε σήμερα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η Sears αναμένεται να κλείσει άλλα 145 πολυκαταστήματα και τότε θα αποσυρθεί από τα καθήκοντά του και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Έντι Λάμπερτ, ο οποίος έριξε το φταίξιμο για την οικονομική κατάρρευση της κάποτε μεγαλύτερης αλυσίδας λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο, υπάρχουν αρνητικά δημοσιεύματα και για τον ίδιο, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση, καθώς όπως γράφει το Business Insider, ο Λάμπερτ προτιμούσε να εδρεύει στο γραφείο του στο Μαϊάμι, πραγματοποιώντας τηλεδιασκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του...

Από το 2014 η Sears έχει έρθει αντιμέτωπη με δραματική μείωση στους τζίρους της, γεγονός που την είχε αναγκάσει από τότε να κλείσει εκατοντάδες πολυκαταστήματα. Είναι ενδεικτικό πως πριν τη χτυπήσει η κρίση, η Sears είχε 1.980 πολυκαταστήματα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CNBC.

Τμήματα της Sears έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Η Sears Canada Inc χρεοκόπησε πριν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα 12.000 υπάλληλοι να χάσουν τις δουλειές τους.

Την εταιρεία ίδρυσε ο Richard Sears, ένας εργαζόμενος σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Μινεσότα, που το 1886 ξεκίνησε να πουλά ρολόγια μέσω ταχυδρομείου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.Ο Sears μετακόμισε στο Σικάγο το 1887 και προσέλαβε τον ωρολογοποιό Alvah Roebuck και στην συνέχεια τον έκανε συνεταίρο του. Ο πρώτος κατάλογος των Sears-Roebuck με ρολόγια και κοσμήματα τυπώθηκε το 1896 και σύντομα οι επόμενες εκδόσεις έγιναν καταναλωτικό ευαγγέλιο για τους Αμερικάνους.

(Με πληροφορίες από CNBC, Business Insider)