Λουλούδια, γλυκά και μπάντες μαριάτσι: Πώς γιορτάζεται η ημέρα της μητέρας ανά τον κόσμο

Λουλούδια, γλυκά και μπάντες μαριάτσι: Πώς γιορτάζεται η ημέρα της μητέρας ανά τον κόσμο
evgenyatamanenko via Getty Images

Ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως, καθώς και στην Ελλάδα, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έχει αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Αυτή η παγκόσμια γιορτή ευχαριστιών προς τη μητέρα, εκφράζεται διαφορετικά σε πολλές χώρες. Από τα μικρά καθημερινά δώρα, λουλούδια και πρωινό στο κρεβάτι... μέχρι ιδιαίτερα έθιμα συνυφασμένα με την μητρότητα.

Η παράδοση αυτή ξεκίνησε την αυγή του 20ου αιώνα, και έχει τις ρίζες της σε ακραίο, θρησκευτικό φεμινισμό, ωστόσο εξελίχθηκε σε εμπορική γιορτή που απολαμβάνουν πολλές μητέρες ανά τον κόσμο. Ο θεσμός, ωστόσο, κατάφερε να παραμείνει ακλόνητος.

Σε πολλές χώρες παγκοσμίως τιμάται η μέρα της μητέρας, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις, αλλά και με κάποιες περισσότερο διαδεδομένες πρακτικές και εκδηλώσεις αγάπης και ευγνωμοσύνης.

Δείτε παρακάτω πως γιορτάζουν τη γιορτή της μητέρας οι παρακάτω 8 χώρες:

Ιαπωνία

Και στην Ιαπωνία η Ημέρα της Μητέρας είναι την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όταν συνηθίζεται να δίνουν στις μητέρες κόκκινα γαρίφαλα. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής δεν ήταν και διαδεδομένος μέχρι μετά τη λήξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου - τότε ήταν που κατάφεραν να εισχωρήσουν διάφορα δυτικά έθιμα και πρακτικές.

Yagi-Studio via Getty Images

Αιθιοπία

Πολλοί Αιθίοπες γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας διοργανώνοντας ένα τριήμερο φεστιβάλ, το «Antrosht», που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχοπτώσεων - κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Γιορτάζουνε με φαγητό, χορό και τραγούδι.

Ηνωμένο Βασίλειο

Για τους Βρετανούς η Ημέρα της μητέρας γιορτάζεται την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, που φέτος έπεσε στις 11 Μαρτίου. Η παράδοση μετρά 400 χρόνια, όταν πολλά παιδιά εργάζονταν από μικρά ως οικιακοί βοηθοί. Εκείνη την ημέρα, είχαν αργία ώστε να επισκεφτούν τις οικογένειές τους και να προσευχηθούν στους κόλπους της «μητέρας»-εκκλησίας.

Μάζευαν λουλούδια από το δρόμο και ίσως προετοίμαζαν κάποιο ιδιαίτερο έδεσμα για να προσφέρουν στη μητέρα τους. Σήμερα, ο εορτασμός αυτός είναι παρόμοιος με την κλασσική Ημέρα της Μητέρας. Ένα παραδοσιακό γλυκό είναι το Simnel cake, ένα ελαφρύ φρουτώδες κέικ από marzipan.

Caiaimage/Paul Bradbury via Getty Images

Μεξικό

Ιδιαίτερος είναι και ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας στο Μεξικό, πάντοτε στις 10 Μαΐου. Συνηθίζεται να βγάζουν τις μητέρες τους για φαγητό σε εστιατόρια με μπάντες μαριάτσι οπού τραγουδούν το «Las Mananitas».

Ο πρόεδρος του εθνικού οργανισμού εστιατόρων του Μεξικού, Manuel Gutierrez έχει δηλώσει το 2012 στη Washington Post ότι μέχρι στιγμής η Ημέρα της Μητέρας είναι η «πιο σημαντική» και επικερδής ημέρα για τα εστιατόρια. Όπως είπε: «Η μητέρα είναι ένας θεσμός στο Μεξικό, και οι Μεξικάνοι είναι party animals. Καθώς η μητέρα είναι αυτή που δουλεύει για εμάς, καθαρίζει για εμάς, μαγειρεύει για εμάς, πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μια μέρα το χρόνο, οφείλουμε να την βγάλουμε έξω και να αφήσουμε κάποιον άλλο να αναλάβει το μαγείρεμα».

Ταϊλάνδη

Η Ημέρα της Μητέρας στην Ταϊλάνδη γιορτάζεται στις 12 Αυγούστου. Πρόκειται για την ημέρα των γενεθλίων της Sirikit, μιας αξιοσέβαστου μονάρχη, που ήταν η σύμβουλος και σύζυγος του βασιλιά Bhumibol Adulyadej, και μητέρα του Βασιλιά Vajiralongkorn. Διοργανώνονται πολλές παρελάσεις για τον εορτασμό της περίστασης και συνηθίζεται να προσφέρουν γιασεμί στις μητέρες.

Bjarte Rettedal via Getty Images

Αίγυπτος

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν τη μητρότητα και διοργάνωναν ένα ετήσιο φεστιβάλ προς τιμή της θεάς Ίσιδας, που ενσαρκώνει το ιδανικό της μητέρας και συζύγου.

Η νεότεροι εορτασμοί της Ημέρας της Μητέρας έφτασαν στην Αίγυπτο την 21η Μαρτίου του 1956, έπειτα από καμπάνια ενός δημοσιογράφου, του Mustafa Amin. Με την πάροδο του χρόνου, η παράδοση εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη της περιοχής.

Γαλλία

Το 1950, με νόμο στην Γαλλία εγκαθιδρύθηκε η «Fête des Mères» (Γιορτή των Μητέρων) σαν εορταστική επέτειος για τη μητρότητα, η οποία διεξάγεται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου (εκτός αν συμπίπτει με την Feast of Pentecost, οπότε θα μεταφερθεί στην πρώτη Κυριακή του Ιουνίου). Οι Γάλλοι συνήθως γιορτάζουν την περίσταση με λουλούδια και κέικ σε σχήμα λουλουδιών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη HuffPost US και αποδόθηκε στα ελληνικά