COVID-19: Ο αγιασμός, η κόντρα και η αγωνία για τους αριθμούς των εμβολίων

Η επιτυχία της επιχείρησης "Ελευθερία" για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, θα κριθεί όχι σε ένα, αλλά σε δύο μέτωπα.
6 Iανουαρίου 2020. Στιγμιότυπο από την τελετή των Θεοφανείων στο Φάληρο. Φωτογραφία αρχείου. REUTERS/Costas Baltas
6 Iανουαρίου 2020. Στιγμιότυπο από την τελετή των Θεοφανείων στο Φάληρο. Φωτογραφία αρχείου. REUTERS/Costas Baltas
Costas Baltas / Reuters

Η προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να απευθύνεται για πρώτη φορά σε επιτακτικό τόνο προς την Εκκλησία και να ζητεί υπευθυνότητα την ώρα που ορισμένοι ιεράρχες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις ενόψει Θεοφανείων, μαρτυρά ότι η πανδημία όχι μόνο βρίσκεται εδώ, αλλά ανησυχεί περισσότερο από ποτέ την κυβέρνηση και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κορονοϊός οδηγεί σε παραλίγο μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - Εκκλησίας, προ της απαίτησης μεγάλου αριθμού ιεραρχών να ανοίξουν τους Ναούς για μία από τις σημαντικές θρησκευτικές εορτές. Ωστόσο, αυτή τη φορά ειδικά, θα ισοδυναμούσε με εγκληματική αφέλεια, εάν η κυβέρνηση ενέδιδε σε κάτι τέτοιο.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός αναγκαζόταν να απευθύνει προσωπικό μήνυμα με αποδέκτη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα ”καμπανάκια” πολλαπλασιάζονται.

Το τελευταίο από αυτά, είναι τα στοιχεία του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου κατέγραψε αντίστοιχα τριπλάσιο και διπλάσιο ιϊκό φορτίο, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Είναι μία υπενθύμιση, ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε σαφέστερη εικόνα σε σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων που προέκυψαν από τις κοινωνικές επαφές των Χριστουγέννων - και λίγο αργότερα για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, τα συγκεκριμένα στοιχεία (Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών) δείχνουν ότι - κατ′ εκτίμηση - ίσως τα κρούσματα στην Αττική πλησιάζουν αυτή την ώρα τις 40.000 εως 50.000.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση ”Ελευθερία” βρίσκεται σε εξέλιξη με πρώτο στόχο τον εμβολιασμό του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Χθες είχαν εμβολιαστεί σε ποσοστό 70-80% όσοι από τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ δήλωσαν έτοιμοι, ενώ κατά πληροφορίες του υπουργείου Υγείας αυξάνονται σταθερά αυτοί που δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Θα ακολουθήσουν οι νοσηλευτές και το βοηθητικό προσωπικό, όπου όμως μέχρι στιγμής παρατηρείται διστακτικότητα.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε γίνει αποδέκτες κάποιας οργανωμένης προσπάθειας ενημέρωσης με κάποιο ειδικό υλικό είτε αυτό είναι /κάποιες διαλέξεις είτε είναι κάποιο έντυπο υλικό. Πέρα από αυτά που διαβάζουμε στον επιστημονικό τύπο. Ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία θα είναι αυτή και ήμασταν πολύ ευγνώμονες για τη σαφήνεια, ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο όλοι θα έχουμε την ευκαιρία να εμβολιαστούμε» ανέφερε η Ελένη Κάκαλου, παθολόγος - λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε μία συνέντευξη που μετέδωσε χθες η εκπομπή Special Report (ΑΝΤ1), σε ένα σχόλιο ιδιαίτερα διαφωτιστικό για την πραγματικότητα αυτή την ώρα στα δημόσια νοσοκομεία.

5 Ιανουαρίου 2021. Συνομιλία πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας υπουργών, μετά τον ανασχηματισμό. (Dimitris Papamitsos/Oficina del primer ministro griego via AP)
5 Ιανουαρίου 2021. Συνομιλία πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας υπουργών, μετά τον ανασχηματισμό. (Dimitris Papamitsos/Oficina del primer ministro griego via AP)
ASSOCIATED PRESS

Με αντίπαλο τον χρόνο ο εμβολιασμός στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γερμανία και η Ιταλία εμφανίζονται ως οι ”ταχύτερες” χώρες στον εμβολιασμό, έχοντας ήδη αξιοποιήσει δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων που παρέλαβαν μετά τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, έχουν μείνει μερικά βήματα πίσω.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα θα πιάσει πάση θυσία τον στόχο που έχει τεθεί για αυτό το μήνα στο πλαίσιο της επιχείρησης ”Ελευθερία”. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θα μείνουν στα ψυγεία εμβόλια στο τέλος του Ιανουαρίου και θα έχουν αξιοποιηθεί οι 160.000 δόσεις, που προβλέπονται με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό για αυτό τον μήνα. Άλλες τόσες θα αποθηκευτούν στους καταψύκτες σε θερμοκρασία κάτω από 70 βαθμούς Κελσίου, ώστε να τις λάβουν οι ίδιοι λήπτες έπειτα από 21 ημέρες (δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer).

Ένα ερώτημα που τίθεται κυρίως από την τακτική της Βρετανίας, είναι εάν έχει νόημα να μην κρατηθεί στους καταψύκτες η ποσότητα των εμβολίων της δεύτερης δόσης, ώστε σε πρώτο χρόνο να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες με στόχο την μερική ανοσία (η πρώτη δόση την προσφέρει σε κάποιο βαθμό), όμως οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας τονίζουν στη Huffpost ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να παρακάμψει τις ρητές οδηγίες του παρασκευαστή του εμβολίου και να ρισκάρει, με ενδεχόμενο να καθυστερήσει μία επόμενη παρτίδα και να μείνουν πολίτες μόνο με την πρώτη δόση - δηλαδή όχι πλήρως εμβολιασμένοι.

Δημοφιλή