ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2019 16:57 EEST

«Μάχη» για την υγεία στο debate των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Έντονη αντιπαράθεση του Τζο Μπάιντεν με τους Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς και Τζούλιαν Κάστρο.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τζο Μπάιντεν, που εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα στην «κούρσα» για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, συγκρούστηκε με τους προοδευτικούς αντιπάλους του, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς, όσον αφορά στο σύστημα υγείας σε debate την Πέμπτη, υπερασπιζόμενος το Obamacare και ζητώντας τους να είναι ειλικρινείς σχετικά με το κόστος των σχεδίων τους.

Με τους κορυφαίους 10 υποψηφίους των Δημοκρατικών επί σκηνής για πρώτη φορά, επικεντρώθηκαν περισσότερο στην κοινή τους αντίθεση στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και μείωσαν τους τόνους της αντιπαράθεσης που χαρακτήρισε τα δύο πρώτα debate αυτό το καλοκαίρι.

Ο Μπάιντεν ήταν πιο οξύς και πιο επιθετικός από ό,τι στα δύο πρώτα debate, όπου είχε δεχτεί «πυρά» για το ιστορικό του σε θέματα όπως η ποινική δικαιοσύνη κατά τη μακρά θητεία του στη γερουσία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αντίθετα με τα δύο πρώτα debate, οι Δημοκρατικοί συγκρούστηκαν για το σύστημα υγείας, το ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις στην καμπάνια για το χρίσμα του κόμματος απέναντι στον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Ο Μπάιντεν, που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια υπό τον Μπαράκ Ομπάμπα, είπε ότι θα πατούσε πάνω στο 2010 Affordable Care Act του Ομπάμα, γνωστό ευρύτερα ως Obamacare. Κατηγόρησε τους Γουόρεν και Σάντερς πως θέλουν να το γκρεμίσουν με το Medicare for All, ένα προτεινόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που θα εξαφάνιζε την ιδιωτική ασφάλιση.

«Ξέρω πως η γερουσιαστής λέει ότι είναι με τον Μπέρνι. Εγώ είμαι με τον Μπαράκ. Νομίζω ότι το Obamacare δούλεψε» είπε ο Μπάιντεν, ζητώντας από τους Γουόρεν και Σάντερς να εξηγήσουν πώς θα πληρώσουν για τα σχέδιά τους.

Η Γουόρεν, μια γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη που έχει βρεθεί δεύτερη πίσω από τον Μπάιντεν σε πολλές δημοσκοπήσεις για την κούρσα των Δημοκρατικών, επιδοκίμασε τις προσπάθειες του Ομπάμα στην υγεία, αλλά είπε πως χρειάζονται περισσότερα.

«Τώρα το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο μπορούμε να το βελτιώσουμε» είπε, προσθέτοντας πως, στο πλαίσιο του Medicare for All, αυτοί στις υψηλότερες τάξεις θα πληρώνουν περισσότερα, αλλά η μεσαία τάξη θα πληρώνουν λιγότερα.

Πέρα από την αντιπαράθεση για το σύστημα υγείας, οι Μπάιντεν και Γουόρεν απέφυγαν τις ευθείες αντιπαραθέσεις. Ο Σάντερς και ο πρώην υπουργός Στέγασης, Τζούλιαν Κάστρο, ηγήθηκαν της επίθεσης κατά του Μπάιντεν.

Ο Σάντερς, που υποστήριξε ένα νομοσχέδιο στη γερουσία για τη δημιουργία σχεδίου για το Medicare for All, είπε ότι το πρόγραμμα, που βασίζεται στο υπάρχον κυβερνητικό πρόγραμμα Medicare για Αμερικανούς ηλικίας 65 και άνω, είναι το πιο συμφέρον από άποψης κόστους. Κάποιοι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι το σχέδιό του θα κοστίζει 32 τρισεκατομμύρια μέσα σε διάστημα δεκαετίας.

Ο Μπάιντεν είπε πως η πρότασή του θα έδινε στους Αμερικανούς περισσότερες επιλογές, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να διατηρήσουν τα υπάρχοντα προγράμματά τους, εάν το επιθυμούν.

«Ποτέ δεν έχω συναντήσει ούτε έναν που να του αρέσει η εταιρεία ασφάλισης υγείας του» απάντησε η Γουόρεν.

Ο Κάστρο κατηγόρησε τον Μπάιντεν για «ελιγμούς» στην περιγραφή του σχεδίου του.

«Ξεχνάς τι είπες πριν από δύο λεπτά;» ρώτησε ο 44χρονος Κάστρο τον 76χρονο Μπάιντεν, που έχει έρθει αντιμέτωπος με ερωτήματα σχετικά με την ηλικία του.

Όταν ο δήμαρχος Πιτ Μπούτιγκιγκ του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα σημείωσε πως αυτοί οι διάλογοι είναι αυτό που δεν αρέσει στον κόσμο σχετικά με τους πολιτικούς, ο Κάστρο απάντησε «το λένε εκλογές».

Η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουχαρ από τη Μινεσότα επίσης προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, σημειώνοντας ότι «ένας διχασμένος οίκος δεν μπορεί να σταθεί», δανειζόμενη μια φράση από έναν διάσημο λόγο του Αβραάμ Λίνκολν.

Οι υποψήφιοι φάνηκαν να επευφημούν την κληρονομιά του Ομπάμα, μετά από επικρίσεις από πλευράς κάποιων Δημοκρατικών μετά το τελευταίο debate πως «χτυπούσαν» τις πολιτικές του ως προς την υγεία και τη μετανάστευση.

Ωστόσο ο Κάστρο, που βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως σπεύδει να συνδεθεί με τον Ομπάμα όταν τον συμφέρει και να αποσυνδεθεί όταν δεν τον συμφέρει.

«Θέλει να πάρει τα εύσημα για τη δουλειά του Ομπάμα, μα να μην απαντήσει σε ερωτήσεις» είπε ο Κάστρο, που είχε υπηρετήσει στην κυβέρνηση Ομπάμα, στη δεύτερη επίθεση του κατά του Μπάιντεν.

«Εγώ εκπληρώνω την κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα και εσύ όχι» είπε ο Κάστρο στον Μπάιντεν. «Θα τον εξέπληττε αυτό» απάντησε ο Μπάιντεν.

Ο Σάντερς στοχοποίησε την ψήφο του Μπάιντεν ως γερουσιαστή υπέρ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Όπως είπε, «ποτέ δεν πίστεψε» τα επιχειρήματα του προέδρου Μπους ή του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι υπέρ της εισβολής.

Ενώ το debate ήταν σε εξέλιξη, ο Τραμπ μίλησε σε Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στη Βαλτιμόρη και είπε πως οι Δημοκρατικοί ενισχύουν την ανάγκη επανεκλογής του.

«Πραγματικά πρέπει να με εκλέξετε. Είτε σας αρέσω είτε όχι, δεν έχει διαφορά, επειδή η χώρα μας θα πάει κατά διαόλου εάν κερδίσει κάποιος από αυτούς» είπε ο Τραμπ.