ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/03/2019 07:51 EET

Μακεδονικά κρασιά εν τω μέσω Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Παρέμβαση για το θέμα των μακεδονικών κρασιών σε σχέση με την Κίνα από τον πρωθυπουργό κατά την διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ognen Teofilovski / Reuters

Παρέμβαση ακόμη και για το θέμα των μακεδονικών κρασιών σε σχέση με την Κίνα αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει την ανάγκη σεβασμού των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα από το 2010, και στη βάση του Άρθρου 10 του ισχύοντος κινεζικού νόμου περί εμπορικών σημάτων, απορρίπτει αιτήσεις καταχώρησης εμπορικών σημάτων, ανεξαρτήτως χώρας συμφερόντων των εταιρειών, όταν περιέχουν τον όρο “Macedonia”, “Macedoine” ή παράγωγα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε.,  όπου θα εξεταστεί το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών πτυχών των σχέσεων Ευρώπης – Κίνας. Εκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις. 

Βεβαίως το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα θα είναι το δεύτερο θέμα της ατζέντας, καθώς θα κυριαρχήσει το Brexit. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ήδη αποστείλει την επιστολή ζητώντας να δοθεί τρίμηνη παράταση, έως τις 30 Ιουνίου. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν την επιστολή και θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τη χρονική διάρκεια, καθώς και τυχόν κριτήρια που θα θέσει η Ε.Ε. προκειμένου να δεχθεί αίτημα Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.