Μαλαισία: Η γυναίκα που αποφασίζει αν οι άνδρες μπορούν να παντρευτούν και δεύτερη φορά

H σαρία, η αυστηρή νομοθεσία και η δικαστής που προσπαθεί να προστατέψει τις γυναίκες
Yasser Chalid via Getty Images

Ο ισλαμικός νόμος, γνωστός ως «σαρία», είναι αναμφισβήτητα συνυφασμένος με τις σκληρές τιμωρίες και την αυστηρές εντολές που πρέπει κατά γράμμα να τηρούν οι πιστοί του Ισλάμ. Ωστόσο, μία γυναίκα δικαστής που θεωρείται από τους κορυφαίους επαγγελματίες του είδους στη Μαλαισία, εξηγεί στο BBC πως χάρη στο ρόλο της μπορεί να προστατέψει τον γυναικείο πληθυσμό στην κοινότητα των μουσουλμάνων-που πλειοψηφικά απαρτίζεται από άνδρες.

Η δικαστής Νενέι Σουσένταχ, προεδρεύει σε πέντε σημαντικές δίκες την ημέρα, ενώ την εβδομάδα μπορεί να ακούσει μέχρι και ογδόντα ξεχωριστές περιπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές η Μαλαισία έχει υιοθετήσει μια μετριοπαθή στάση του Ισλάμ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι συντηρητικές συμπεριφορές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, εκατοντάδες μουσουλμάνοι επικαλούνται τη σαρία και στην καθημερινή τους ζωή εις βάρος τις περισσότερες φορές άλλων μειονοτήτων.

Η Σουσένταχ αναλαμβάνει υποθέσεις που ποικίλουν, από θέματα οικονομικής φύσεως μέχρι προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στα ζευγάρια κατά το γάμο τους, ωστόσο εξειδικεύεται στις περιπτώσεις πολυγαμίας, ένα σύνηθες φαινόμενο στη Μαλαισία.

«Κάθε περίπτωση είναι πολύπλοκη και διαφορετική», αναφέρει η δικαστής. «Δεν μπορούμε να γενικεύουμε τον ισλαμικό νόμο και να επιτρέπουμε στους άνδρες να απολαμβάνουν τη ζωή εις βάρος των γυναικών. Στόχος μου είναι να διορθώσω αυτή την εσφαλμένη αντίληψη», συμπληρώνει.

Όλοι όσοι εμπλέκονται σε ανάλογο περιστατικό πρέπει να είναι παρόντες στις δίκες που αναλαμβάνει η Σουσένταχ. «Θέλω να ακούσω όλες τις πλευρές και όχι μόνο τους άνδρες. Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνούν όλοι στην πολυγαμία κι αν δω έστω και ένα σημάδι που είναι εναντίον μιας τέτοιας απόφασης τότε δεν θα επιτρέψω το γάμο», σχολιάζει.

Σημειώνει πως είναι κι η ίδια γυναίκα και καταλαβαίνει πως οι περισσότερες γυναίκες φυσικά δεν νιώθουν άνετα με την ιδέα πολυγαμίας του άνδρα τους κι αν μία από αυτές το δέχεται θα πρέπει να έχει πολύ σοβαρούς λόγους. Υπογραμμίζει παράλληλα πως για να αποφασίσει υπέρ της πολυγαμίας ένας άνδρας θα πρέπει να την πείσει πως μπορεί να φροντίσει να μην παραμελήσει καμία από τις συζύγους του.

Η δικαστής φέρνει το παράδειγμα μιας γυναίκας που επέτρεψε στον σύζυγό της να παντρευτεί άλλη γυναίκα επειδή η ίδια ήταν βαριά άρρωστη. Με τον τρόπο αυτό, εξηγεί, ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να φτιάξει πάλι τη ζωή του, αφού τον αγαπούσε.

Η γυναίκα παραδέχεται την αυστηρή ιδεολογία του ισλαμικού νόμου, ωστόσο διευκρινίζει πως μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Οι επικριτές του βέβαια κατά καιρούς αναφέρουν πως η σαρία συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά από όσους την επικαλούνται.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights, Φιλ Ρόμπερτσον σημείωσε σχετικά με το ζήτημα: «Το θέμα είναι πως η σαρία δεν αναφέρει τίποτα για τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων ή των θρησκευτικών μειονοτήτων κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν».

Μάλιστα αναφέρει την περίπτωση γυναικών στη Μαλαισία που πρόσφατα καταδικάστηκαν με την κατηγορία της απόπειρας λεσβιακού σεξ. Οι γυναίκες που κατηγορήθηκαν ομολόγησαν ότι παραβίασαν τον ισλαμικό νόμο της σαρίας και εκτός από το χρηματικό πρόστιμο των περίπου 700 ευρώ δέχθηκαν ενώπιον 100 παρευρισκόμενων από έξι βουρδουλιές μέσα στο ισλαμικό δικαστήριο. Η μία από τις κοπέλες μάλιστα δεν άντεξε και άρχισε να κλαίει μετά την εκτέλεση της ποινής.

Η δικαστής επισημαίνει πως δεν είχε ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση, διευκρινίζει ωστόσο πως το σωστό θα ήταν η σαρία να εκπαιδεύει τους παραβάτες να μην επαναλάβουν την πράξη.

Δημοφιλή